کد خبر: 37763 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 26 آبان 1403
نخستین تماس دولت ترامپ با دولت پزشکیان چه نتایجی خواهد داشت؟
دیپلماسی با ماسک
گروه سیاست خارجی- ایلان ماسک با سفیر ایران در سازمان ملل متحد دیدار کرد.
نیویورک تایمز در خبر اختصاصی به قلم فرناز فصیحی خبرنگار ایرانی - امریکایی خود نوشت: ایلان ماسک مشاور دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا روز دوشنبه با سفیر ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک دیدار کرد.
این روزنامه به نقل از دو مقام ایرانی گزارش داد دیدار در مورد چگونگی تنش زدایی و کاهش تنش بین ایران و آمریکا بود.
هنوز هیچ منبعی در دولت ایران به این خبر واکنش نشان نداده است.
این نخستین دیدار و تماس میان دولت ایران و دولت ترامپ به شمار می آید.
دو مقام ایرانی به نیویورک تایمز گفتند دیدار ماسک و امیرسعید ایروانی سفیر ایران در مکانی محرمانه برگزار شد و بیش از یک ساعت طول کشید.
این دو منبع ایرانی به شرط عدم افشای مشخصات شان این خبر را به خبرنگار نیویورک تایمز داده اند. آنها این نشست را "مثبت" و "خبر خوب" توصیف کردند.
“استیون چونگ" مدیر ارتباطات ترامپ در پاسخ به این سوال که آیا چنین جلسهای برگزار شده است گفت: "ما در مورد گزارشهای ملاقاتهای خصوصی که رخ داده یا نداده، اظهار نظر نمیکنیم.”
ایلان ماسک هم به درخواست نیویورک تایمز برای اظهار نظر پاسخ نداد.
یکی از این دو منبع ایرانی گفت این آقای ماسک بود که درخواست این ملاقات را داد و سفیر ایران هم محل دیدار را انتخاب کرد.
این دو مقام ایرانی گفتند دیدار با ماسک راه حلی برای ایران فراهم کرد و به ایران اجازه داد از دیدار مستقیم با یک مقام آمریکایی خودداری کند. با این حال، ماسک به زودی پست رسمی خواهد داشت. او به عنوان مدیر مشترک سازمان کارآمدی دولت جدید معرفی شده است.
نیویورک تایمز افزود یکی از مقامات وزارت خارجه ایران گفت سفیر ایران در این دیدار به آقای ماسک گفت که دولت امریکا باید معافیت های تحریمی را دریافت کند.
دونالد ترامپ به تازگی در انتخابات ریاست امریکا پیروز شد تا به زودی با حضور در کاخ سفید، دوره جدید ریاست بر امریکا را آغاز کند.
ایلان ماسک، میلیاردر و کارآفرین، از نزدیک ترین چهره ها به ترامپ به شمار می آید. وی از حامیان ترامپ در انتخابات بود و قرار است در دولت جدید امریکا، رهبری یک سازمان برای افزایش کارآمدی نهادهای دولتی را برعهده بگیرد.
گروسی در تهران، ایلان ماسک در نیویورک
جلال خوش چهره، فعال سیاسی در یادداشتی برای رویداد۲۴ به تحلیل آینده روابط ایران و آمریکا پرداخت و سیاست آمریکا در قبال ایران را سیاست چماق و هویج توصیف کرد.
او نوشت: «دونالدترامپ و گروهبازهای همراه او در دولت آینده ایالات متحده، از هم اکنون دو تصویر متفاوت را از خود نزد تهران به نمایش گذاشتهاند؛ تصویرهایی که پیامهایی با مفهوم "چماق و هویج" را در اذهان متبادر میکند. این مفهوم میخواهد چنین القا کند که امکان هرگونه توافق احتمالی با تهران "سهل" و "ممتنع" است. "سهل" به این معنا که تهران با قبول شرایط اعلامی دولت ترامپ، میتواند به سرعت، تنشهای چند دهه گذشته واشنگتن – تهران را پایان دهد. "ممتنع" از آن رو که تهران با مقاومت در برابر خواستهای بیرون از تحمل واشنگتن، اوضاع را بدتر از آنچه هست کرده و امید به توافق دور از دسترس میشود.
در حالحاضر ترامپ و تیم او تا پیش از مهلت استقرار در کاخ سفید و مجلسین ایالات متحده، سیاست همزمانی "دو سیخ بر آتش" را در قبال تهران به اجرا گذاشتهاند. از یکسو بر حجم جنگ روانی_ تبلیغاتی و دادن هشدارهای تهدیدآمیز افزودهاند. از سوی دیگر با در دست داشتن "شاخه زیتون" مانند آنچه "ایلان ماسک" در گفتوگو با نماینده ایران در سازمان ملل متحد انجام داد، اشتیاق خود را برای پایان بخشی به تنشها به نمایش میگذارند. این هر دو رفتار یک پیام روشن دارد؛ پایان تنشها به همان اندازه که ممکن است آسان باشد، میتواند سخت و غیر قابل انجام شود.
سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی هستهای به تهران و تفاوت آهنگ کلام او در گفتوگو با مقامهای ایرانی با گذشته، بیرون از حجم فشارهایی نیست که میخواهد تهران را وادار به قبول خواستهایی کند که تا پیش از این ممکن نشده بود. علاوه براین، اعلام اراده تروئیکای اروپایی برای تهیه قطعنامه جدید علیه ایران در آستانه نشست فصلی آژانس هستهای و حمایت پیشاپیش واشنگتن از قطعنامه در دست تهیه؛ افزایش حملات نظامی اسرائیل به لبنان و سوریه؛ باز گذاشتن دست "نتانیاهو" در گسترش ماجراجوییهایش، تغییر رفتار اروپا علیه تهران، اعلام احتمال افزایش دامنه تحریمها و... همگی در چارچوب سیاست "تهدیدی" است که غرب و آمریکاییها تا پیش از ۲۰ ژانویه برای مجاب کردن تهران در قبول گفتوگو و توافق دنبال میکنند. اما دیدار دوستانه ایلان ماسک با سعید ایروانی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد، روی دیگر سکهای است که ترامپ در قبال تهران به نمایش گذاشته است.
این دیدار از دو نظر حائز اهمیت است: نخست این که ایلان ماسک بانی آن بوده و نتایج گفتوگویش را با ایروانی مثبت خوانده است. دوم؛ او در حالحاضر یکی از پرنفوذترین چهرهها در میان تیم بازهای چهل و هفتمین رئیس جمهور ایالات متحده است. ماسک در این دیدار وعده داده که تمایل دارد بخشی از سرمایه خود را به ایران بیاورد. این که پیششرطهای او برای آسانسازی برون رفت از تنش سابقهدار میان تهران و واشنگتن چه بوده، هنوز در پرده ابهام است. اگرچه خواستهای واشنگتن از تهران چه در حوزه اختلافات هستهای و چه دیگر موارد مربوط به مسائل دوجانبه و منطقهای روشن است. این خواستها که از سوی تهران همواره به زیاده خواهی تعبیر شده، ممکن است در میز مذاکرات، دوباره مورد بحث قرار گیرد با این شرط از طرف تهران که آیا هرگونه توافق احتمالی به نوعی شراکت در منافع انجامیده و فرصتهای برابر را در اختیار دو طرف قرار میدهد؟ یا تلاش ترامپ با سیاست "چماق و هویج" در پی تحمیل توافقی غیرمنصفانه به تهران است؟ بدیهی است انعطاف پذیری یا عدم آن از سوی تهران، برون رفت از تنش را "ممتنع" یا سخت خواهد کرد. ترامپ باید درک کند که توافق ابزاری است برای سود متقابل.»