سرمقاله

ابعاد وابسته سالاری ‪/‬ مرتضی عزتی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • «یارا»ی ایرانسل به بازدیدکنندگان تلکام۱۴۰۳ ارائه شد
  • بازدید مدیران سازمان برنامه و بودجه از غرفه ایرانسل در آخرین روز نمایشگاه تلکام ۱۴۰۳
  • همراه اول در سه بخش مجزا، غرفه برتر نمایشگاه تلکام 2024 شد
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 38290  |  صفحه ۱۱ | ایران و جهان  |  تاریخ: 04 آذر 1403
    ریاض به دنبال استقلال بیشتر در سیاست های امنیتی
    ابعاد امنیتی تنش زدایی ایران و عربستان سعودی
    جورجیو کافیرو کارشناس ارشد مسائل بین الملل موسسه خاورمیانه.
    به گزارش فرارو به نقل از مرکز عربی واشینگتن دی سی، توافق عادی‌سازی روابط میان عربستان سعودی و ایران که در تاریخ ۱۰ مارس ۲۰۲۳ در پکن به امضا رسید، موجب کاهش چشمگیر تنش‌ها میان ریاض و تهران شده است. حتی در شرایطی که جنگ اسرائیل علیه غزه به لبنان، سوریه و سایر مناطق گسترش یافته، این روابط بهبود یافته همچنان استوار باقی مانده است. عزم مشترک ریاض و تهران برای چشم‌پوشی از منابع حل‌نشده اختلافات و حمایت از اقدامات کاهش‌دهنده تنش‌های منطقه‌ای، سبب شده است هر دو کشور این روند را در راستای منافع خود و امنیت منطقه تلقی کنند.
    یکی از جنبه‌های برجسته این بهبود روابط، پیشرفت سریع همکاری‌های دفاعی است که در سال جاری با سرعت بی‌سابقه‌ای دنبال شده است. در ۱۰ نوامبر، ژنرال فیاض الرویلی، رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح عربستان، به منظور دیدار با همتای ایرانی خود، ژنرال محمد باقری، به تهران سفر کرد. این دو مقام درباره همکاری‌های امنیتی دوجانبه گفتگو کردند و این مذاکرات بر پایه نشست‌های پیشین میان هیئت‌های عالی‌رتبه نظامی دو کشور در اواخر ۲۰۲۳ و اوایل ۲۰۲۴ پیش برده شد.
    دو هفته پیش از آن، در تاریخ ۲۳ اکتبر، نیروی دریایی عربستان سعودی و ایران، همراه با نیرو‌های دریایی چند کشور دیگر، در رزمایش‌های مشترکی در دریای عمان شرکت کردند. اندکی پس از این رویداد، گزارش شد که دریادار شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ایران، از درخواست عربستان سعودی برای برگزاری رزمایش‌های مشترک در دریای سرخ خبر داده است. همچنین در ۱۹ اکتبر، ایران، عمان و روسیه رزمایش‌های دریایی مشترکی را در شمال اقیانوس هند برگزار کردند که عربستان و قطر نیز به‌عنوان ناظر در آن حضور داشتند. این رزمایش‌ها که با عنوان «IMEX ۲۰۲۴» شناخته شدند، با هدف تقویت «امنیت جمعی منطقه، توسعه همکاری‌های چندجانبه و نمایش حسن نیت و توانمندی‌ها برای حفظ صلح، دوستی و امنیت دریایی» انجام شدند.
    در میانه جنگ‌های اسرائیل علیه غزه و لبنان، برگزاری رزمایش‌هایی با هدف تضمین امنیت مسیر‌های دریایی و حفاظت از تجارت جهانی، گامی مهم در جهت تقویت روابط و آشتی میان ریاض و تهران به شمار می‌آید. قابل توجه است که روابط میان عربستان سعودی و ایران در مدت زمانی کوتاه دستخوش تحولی چشمگیر شده‌اند. همکاری نظامی این دو کشور در حوزه امنیت، که زمانی بین سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰ غیرقابل تصور به نظر می‌رسید، اکنون به واقعیت تبدیل شده است.
    همکاری نظامی اخیر میان عربستان سعودی و ایران، نه‌تن‌ها بیانگر تمایل ریاض به فاصله‌گیری از ائتلاف‌ها و اتحاد‌های بین‌المللی طراحی‌شده برای منزوی‌سازی و اعمال فشار بر تهران است، بلکه عزم عربستان را برای ارائه خود به‌عنوان شریکی امنیتی به ایران به نمایش می‌گذارد. در این مرحله جدید، «قواعد جدیدی برای درگیری» میان ایران و اسرائیل شکل گرفته است. «جنگ سایه» میان تهران و تل‌آویو، که پیش‌تر از طریق نیرو‌های مقاومت و اسرائیل به‌طور غیرمستقیم جریان داشت، از آوریل ۲۰۲۴ جای خود را به رویارویی مستقیم میان دولت‌ها داده است. در حالی که جمهوری اسلامی ایران، ائتلاف واشنگتن و تل‌آویو را تهدیدی برای خود می‌بیند، چنین همکاری دفاعی با ریاض می‌تواند چشم‌انداز آشتی پایدارتر میان عربستان و ایران را تقویت کند.
    سیاست «اول همسایگان» تهران؛ تلاش برای کاهش نفوذ آمریکا در منطقه
    همکاری‌های امنیتی عربستان سعودی و ایران را باید تا حدی در چارچوب سیاست «اول همسایگان» تهران تحلیل کرد. این سیاست با هدف دور نگه‌داشتن کشور‌های منطقه از هرگونه کمپین به رهبری ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی تدوین شده است. این هدف ممکن است در مارس ۲۰۲۴ به تحقق پیوسته باشد، زمانی که عربستان سعودی و سایر اعضای شورای همکاری خلیج فارس از استفاده ایالات متحده از پایگاه‌هایشان برای انجام عملیات نظامی علیه گروه‌های مقاومت در خاورمیانه جلوگیری کردند. همچنین، کشور‌های عضو شورای همکاری خلیج فارس از جمله عربستان سعودی، در جریان حملات هوایی اسرائیل به ایران در اکتبر ۲۰۲۴ اجازه استفاده از حریم هوایی خود را به اسرائیل ندادند. علاوه بر این، تنها چند هفته پیش از این حمله، عربستان سعودی موفق شد دولت بایدن را تحت فشار قرار دهد تا اسرائیل را از بمباران میادین نفتی ایران بازدارد.
    محکومیت سریع حملات هوایی اسرائیل به ایران توسط عربستان سعودی که آن را «نقض جدی تمامیت ارضی ایران و در تضاد با اصول و قوانین بین‌المللی» توصیف کرد، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بود. در نشست مشترک اتحادیه عرب و سازمان همکاری اسلامی که در تاریخ ۱۱ نوامبر در ریاض برگزار شد، محمد بن سلمان به صراحت بیان کرد: «ما از جامعه بین‌المللی می‌خواهیم اسرائیل را ملزم کنند تا به حاکمیت ایران احترام بگذارد و از حمله به خاک این کشور دست بردارد.» او همچنین اسرائیل را به «نسل‌کشی در غزه» متهم کرد. لحن قاطع و زبان صریح رهبری سعودی در واکنش به اقدامات اسرائیل، به‌ویژه پس از وقایع ۷ اکتبر ۲۰۲۳، نشان‌دهنده ایجاد نوعی همگرایی میان عربستان سعودی و ایران در طول ۱۴ ماه گذشته است.
    با توجه به تمایل ایران برای بهره‌گیری از سیاست «اول همسایگان» در راهبرد خارجی خود، تصمیم عربستان سعودی برای تعمیق روابط نظامی با جمهوری اسلامی، دلیلی دیگر برای تهران فراهم می‌کند تا باور کند که روند تنش‌زدایی با ریاض در حال به ثمر نشستن است. در عین حال، این همکاری نظامی انگیزه‌های تازه‌ای برای ایران به وجود می‌آورد تا به منافع امنیت ملی عربستان توجه بیشتری نشان دهد.