کد خبر: 40731 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 18 دی 1403
آیا اروپاییها ادعاهای جولانی را باور میکنند؟
درس التحریرالشام از طالبان
یک دیپلمات پیشین کشورمان گفت: غربیها با هدف راستیآزمایی آنچه در سوریه در جریان است و دیدن واقعیت صحنه از نزدیک سفرهای دیپلماتیک و سیاسی را به دمشق انجام میدهند.
به گزارش ایسنا، «ژان نوئل بارو» وزیر امور خارجه فرانسه و «آنالنا بربوک» وزیر خارجه آلمان جمعه هفته گذشته در دمشق با «احمد الشرع (محمد الجولانی)»، فرمانده هیات تحریر الشام دیدار کردند.
وزارت خارجه فرانسه در رابطه با این سفر اعلام کرد: مذاکرات در دمشق بر کمک به دستیابی به انتقال مسالمتآمیز قدرت که حقوق همه مردم سوریه را تضمین میکند، متمرکز خواهد بود. مذاکرات مقامات عالی فرانسه و آلمان در سوریه همچنین پیرامون مبارزه با تروریسم و تضمین ثبات در شمال شرق این کشور خواهد بود.
پس از دیدار مقامات عالی دستگاه دیپلماسی آلمان و فرانسه با جولانی، وزیر خارجه آلمان اعلام کرد: باید تمامی طایفهها در روند بازسازی سوریه مشارکت داده شوند.
وزیران خارجه آلمان و فرانسه در این سفر همچنین با برخی گروههای مدنی و دینی در سوریه دیدار و از زندان صیدنایا نیز بازدید کردند.
العربی الجدید گزارش داد که این اولین دیدار در این سطح است که الجولانی با مسئولان غربی از زمان سقوط نظام سوریه برگزار میکند.
تلاش جولانی برای صلحدوست نشان دادن تحریر الشام
«سید جلال ساداتیان» در گفتوگو با ایسنا درباره به قدرت رسیدن گروه تحریرالشام در سوریه و نگاه اروپا و غرب به این مساله گفت: شاید گروه تحریرالشام در ظاهر بر سوریه مسلط باشد، اما واقعیت این است که بخشهای مختلف سوریه تحت تاثیر و نفوذ کشورهای دیگر از جمله روسیه، ترکیه و نیز رژیم اسرائیل است، از این رو نمیتوان در واقعیت و به طور جدی گفت که تحریرالشام به طور کلی بر سوریه مسلط است و قدرت را در اختیار دارد. هنوز برای صحبت دقیق و قطعی در این رابطه زود است.
وی با اشاره به سابقه فعالیت و ایجاد گروه تحریر الشام اظهار کرد: اینها سابقهشان به جبههالنصره برمیگردد. از دل آنها داعش بیرون آمد و خودشان هم از گروه القاعده هستند که از طرف غربیها و آمریکاییها به عنوان گروه تروریستی شناخته میشوند، اما در سالهای گذشته در ادلب زندگی می کردند، یعنی وقتی داعش سرکوب شد و مجموعه نیروهای جهادی و تکفیری رانده شدند، ته ماندههای آنها به ادلب رفتند و در حلب مستقر شدند. با مذاکرات آستانه، ترکیه قبول کرد که از اینها حمایت کند و در مقابل مراقبت کند که امنیت آنها به خطر نیفتند که البته خلاف این تعهد را شاهد بودیم؛ چرا که ترکیه از این نیروها به نفع نیروهای آذربایجان علیه ارمنستان استفاده کرد.
این دیپلمات پیشین کشورمان ادامه داد: گروهی که اکنون قدرت را به عبارتی در پایتخت در اختیار دارد، نمیخواهند به عنوان گروه تروریستی سابق معرفی شوند به همین خاطر دیدیم که محمد الشرع یا همان جولانی شروع کرد پیامهایی را به دنیا فرستاد تا بگوید موافق دموکراسی هستیم. سپس قیافهاش را تغییر داد و گروههای تندروی تکفیری را به گونهای کنترل کرد که اینها به اماکنی از جمله حرم حضرت زینب (س) تعرضی نداشته باشند و اگر مشکلی هم پیش میآید، مثل آتش زدن درخت کریسمس مسیحیان در شب سال نو و درگیری در طرطوس، اینها را از طریق مذاکره حل و فصل میکند و به سمت برخورد فیزیکی پیش نرفته است.
وی تصریح کرد: این رفتارها امیدهایی را برای غربیها ایجاد کرده است و در کنار آن دیدارهای دیپلماتیکی که جولانی به سرعت در حال انجام دادن است یا وزیر خارجه تعیین شده حکومت موقت که هم با عربها و هم غربیها دارد، همگی تلاشی است برای اینکه گروه تحریرالشام را یک گروه صلحدوست و عادی جلوه دهد و به سمت و سویی ببرد که کشورهای با نفوذ و مهم، سریعا دولت آینده سوریه را شناسایی کنند.
درس تحریرالشام از تجربه طالبان
ساداتیان گفت: تحریرالشام از تجربه طالبان استفاده میکند و سعی دارد که القاب و برچسبهای تروریستی را به سرعت از خود دور کند، در این راستا سعی دارد دست از رفتارهای تند و ضد انسانی و به ویژه ضد زن بردارد تا بتواند به آرامشی در این دولت برسد. از طرفی گفتند که دولتسازی سه سال طول میکشد و سال چهارم انتخابات برگزار میشود و همزمان اعلام کردند قرار است همایشی از افراد منتخب استانها را انجام دهند و تامین ظرفیت کنند که تا ۱۰۰ نفر از هر استان در این همایش شرکت کنند و از بین آنها افرادی برای تهیه و تدوین قانون اساسی انتخاب شوند.
وی با اشاره به سفر وزیران خارجه فرانسه و آلمان به سوریه و دیدار با جولانی خاطرنشان کرد: غربیها برای راستیآزمایی آنچه در سوریه در جریان است و دیدن واقعیت صحنه، هیاتهایی را اعزام کردند و به نظر من باورهایی از سوی اروپاییها نسبت به ادعاها و مواضع جولانی در حال شکل گرفتن است. به هر حال مقامات دولت موقت دنبال جلب نظر اروپا و آمریکا با ۲ هدف شناسایی حکومت موقت و لغو تحریمها علیه سوریه هستند.