کد خبر: 46024 | صفحه ۲ | سیاست روز | تاریخ: 22 اردیبهشت 1404
نگاه سنتی شکسته خواهد شد؟
عزم زنان برای حضور در هیات رئیسه مجلس
اجلاسیه دوم مجلس دوازدهم درحالی در روزهای آینده برگزار خواهد شد، که این بار زنان مجلس دوازدهم عزم خود را برای حضور در عزم خود را برای کاندیداتوری در انتخابات هیأت رئیسه و حضور در ترکیب هیأت ۱۲ نفره جزم کردند.
به گزارش خبرآنلاین ۴۶ سال است که از آغاز مجلس شورای اسلامی می گذرد و در طول این سال ها در حالی که بیشترین رأی دهنگان زنان بودند اما سهمشان از تصمیم گیری های تقنینی بسیار کم بوده است. یعنی از حدود ۳۴۸۰ نماینده ای که در طول دوازده دوره مجلس در خانه ملت حضور پیدا کرده اند، تنها ۱۱۶ نفر از آنان زن بوده اند. این آمار وقتی به مسئله هیأت رئیسه می رسید، وضعیت قابل تأملی به خود می گیرد.
به طوری که در طول چهل و شش انتخابات هیات رئیسهای که برگزار شده تنها در چهار سال دو کرسی به دو زن اختصاص پیدا کرد؛ سهیلا جلودارزاده و شهربانو امانی تنها زنانی هستند که در مجلس ششم سهمی از سکوی هیات رئیسه مجلس به دست آوردند پس از آن حتی در مجلس دهم که برای اولین بار رکورد بیشترین حضور زنان در مجلس شکسته شد هیچ زنی به هیات رئیسه راه پیدا نکرد.
زنان مجلس دوازدهم علیه یک سنت غلط؟
اجلاسیه دوم مجلس دوازدهم درحالی در روزهای آینده برگزار خواهد شد، که این بار زنان مجلس دوازدهم عزم خود را برای کاندیداتوری در انتخابات هیأت رئیسه و حضور در ترکیب هیأت ۱۲ نفره جزم کردند. خاصه آنکه برخی شنیده های خبرگزاری خبرآنلاین از صحن علنی مجلس حکایت از کاندیداتوری سارا فلاحی و فاطمه مقصودی دارد.
در این میان، سارا فلاحی، نماینده ایلام در مجلس درباره کاندیداتوری زنان در انتخابات هیأت رئیسه و تصمیم فراکسیون زنان به خبرگزاری خبرآنلاین گفت: «در حال حاضر، جلسه ای برگزار نشده اما یکی دو نفر از دوستان هستند که می خواهند کاندیدا شوند. من هم قصد شرکت در اجلاسیه را دارم اما بستگی به فضای مجلس دارد.»
او با اشاره به فضای مردسالانه هیأت رئیسه مجلس گفت: «در عمل بله اما در گفت و گو خیر. برای آنکه زنان رأی نیاورند، می گویند که یک نفر از زنان کاندیدا شود تا به او رأی بدهیم. اما تجربه یک نفر شدن فراکسیون را داشته ایم که رأی نیاورده است. آنان اعتقادی به توانایی خانم ها ندارند و رفاقتی رأی می دهند. همیشه توانمندها در میان آقایان نیستند.»
این نگاه سنتی باید شکسته شود
همچنین عالیه زمانی کیاسری، نماینده ساری در مجلس در گفت و گویی با خبرگزاری خبرآنلاین، با اشاره به تصمیم فراکسیون زنان برای کاندیداتوری در انتخابات هیأت رئیسه گفت: فراکسیون زنان برای انتخابات هیأت رئیسه کاندیدا معرفی می کند اما فراکسیون یک جلسه برای آن برگزار می کند. احتمال دارد یک یا چند نفر از خانمها برای بخشهای مختلفی مانند دبیری یا ناظری کاندیدا شوند، اما هنوز اسامی نهایی نشده است.
وی با اشاره به احتمال مشارکت خود در این انتخابات گفت: من برای کاندیداتوری برنامهریزی کردهام و در صورتی که شرایط مهیا باشد، در انتخابات شرکت خواهم کرد.
نماینده ساری درباره انتقادهایی که نسبت به فضای مردانه هیئترئیسه مجلس مطرح شده گفت: همانطور که تعداد زیادی از آقایان کاندیدا می شوند، همه خانم ها هم کاندیدا شوند. به نظر من یکی از دلایل این موضوع نسبت پایین تعداد نمایندگان زن در مجلس است. هر نماینده ای که بتواند اثربخشی حقوقی داشته باشد و یک همبستگی را ایجاد کند، می تواند کاندیدا باشد.
وی ادامه داد: باید این نگاه سنتی شکسته شود. کاندیدا شدن مکرر زنان حتی اگر در ابتدا منجر به رأیآوری نشود، میتواند راه را برای رسیدن به هدف و شکستن قالبهای محدودکننده باز کند.
اما با وجود آنکه عالیه زمانی کیاسری هم مهر تایید خود را بر نگاه سنتی هیأت رئیسه مجلس زد، بهشید برخوردار، نماینده زرتشتیان مجلس این دیدگاه را رد کرد.
این نماینده مجلس در گفت و گو با خبرگزاری خبرآنلاین با اشاره به تصمیم فراکسیون زنان تاکید کرد: هنوز مشخص نیست چه کسانی برای هیئترئیسه کاندیدا میشوند و احتمالاً از فردا این موضوع روشن خواهد شد. فکر می کنم در این انتخابات بیش از بیش از یک نفر کاندیدا داشته باشیم و هنوز اسامی آنها مشخص نیست.
وی درباره مردانه بودن فضای هیئترئیسه گفت: من فکر نمیکنم مردانه بودن فضا عامل اصلی باشد و تفاوتی بین زن و مرد باشد. بلکه شایستگی، تلاش افراد برای حضور در این انتخابات تعیین کننده است. شاید کم بودن تعداد زنان باعث این عامل شده باشد، اما اینطور نیست که قصد مردانه باشد.
برخوردار همچنین در پاسخ به برخی ادعاها مبنی بر اینکه پیشنهاد شده تنها یک زن کاندیدا شود و رأیها به همان یک نفر داده شود، گفت: من در جریان نیستم.