کد خبر: 46090 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 22 اردیبهشت 1404
دور چهارم گفت و گوهای ایران و آمریکا چگونه گذشت؟
توافق برای ادامه مذاکره
گروه سیاست خارجی- دور چهارم مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در عمان روز گذشته پایان یافت. گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا ظهر یکشنبه بلافاصله بعد از ورود هیات نمایندگی جمهوری اسلامی ایران به محل مذاکرات و دیدار «سید عباس عراقچی» با همتای عمانی خود «بدر البوسعیدی»، آغاز شد.
این مذاکرات غیرمستقیم با تبادل پیام بین دو طرف (از طریق وزیر امور خارجه عمان) انجام شد.
برخی تحلیلگران معتقدند این دور از مذاکرات نسبت به سه دور قبلی به خاطر تغییر مواضع آمریکاییها در ارتباط با برنامه هستهای ایران و خواستههای زیادهخواهانه آنها مبنی بر اینکه ایران باید برنامه هستهای خود را تعطیل کند و حق غنیسازی در داخل کشور ندارد، چالشیتر و سختتر از سه دور قبلی بوده است.
هیات نمایندگی جمهوری اسلامی ایران متشکل از تیم کارشناسی - فنی جهت ارائه مشورتهای لازم در حین مذاکرات، در این مذاکرات به ریاست «سید عباس عراقچی» حضور داشتند.
در حالی که روز گذشته شبکه خبری سیانان در خبری مدعی شده بود که همراه تیم آمریکا تیم کارشناسی حضور ندارد، امروز برخی منابع خبری اعلام کردند که دستکم ۱۲ نفر همراه با نماینده آمریکا، «استیو ویتکاف» در جریان این مذاکرات دیده شدهاند که به نظر میرسد اعضای تیم او باشند و این گزارش برخلاف ادعاهای قبلی رسانههای آمریکاست که گفته بودند ویتکاف بدون هیأت فنی یا کارشناسی به عمان خواهد رفت.
پیش بینی میشود پس از این مذاکرات همچون سه دور قبلی مذاکرات ، «سید عباس عراقچی» وزیر خارجه و یا «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت خارجه گزارشی از روند مذاکرات انجام شده به رسانهها ارائه دهند.
یک مقام ارشد آمریکایی، از نتیجه مذاکرات امروز با ایران ابراز رضایت کرد.
به گزارش ایسنا، پس از پایان یافتن دور چهارم گفتوگوهای ایران و آمریکا، یک مقام ارشد دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا مدعی «غیرمستقیم و مستقیم» بودن این مذاکرات شد.
در همین راستا، پایگاه خبری آکسیوس به نقل از این مقام مذکور نوشت: «امروز، سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا، بهطور مستقیم و غیرمستقیم با یکدیگر مذاکره کردند.»
این مقام ارشد آمریکایی افزود: «توافق حاصل شد که مذاکرات برای ادامه کار بر روی عناصر فنی ادامه یابد. ما از نتیجه امروز دلگرم شدهایم و مشتاقانه منتظر جلسه بعدی خود هستیم که در آینده نزدیک برگزار خواهد شد.»
استقبال مقام آمریکایی از مذاکرات تهران و واشنگتن درحالی است که پیش از این «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت خارجه با اعلام پایان دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، اعلام کرد که زمان و مکان دور بعدی گفتوگوها توسط هماهنگکننده عمانی اعلام خواهد شد.
بقائی در پیامی در شبکه ایکس نوشت: «چهارمین دور مذاکرات غیرمستقیم ایران-آمریکا دقایقی قبل پایان یافت؛ مذاکراتی دشوار اما مفید برای درک بهتر از مواضع یکدیگر و یافتن راههایی معقول و واقعبینانه برای حل مسائل مورد اختلاف. زمان و مکان دور بعدی گفتوگوها توسط هماهنگکننده عمانی اعلام خواهد شد.»
واشنگتن: هدف ترامپ حل مسئله ایران از طریق دیپلماسی است
مقام کاخ سفید در اظهاراتی گفت: «در موضوع ایران، هدفمان حل مسائل از طریق دیپلماسی است.»
به گزارش ایسنا، «جیمز بلر» جانشین منابع انسانی کاخ سفید عصر یکشنبه با اشاره به مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا گفت: «امیدواریم شاهد پیشرفت در این مذاکرات باشیم. آقای ویتکاف، انتظارات خود از خروجی این مذاکرات را به خوبی بیان کرده است.»
او در گفتوگو با شبکه «فاکس نیوز» ادعا کرد: «رئیس جمهور ترامپ تأکید کرده که ایران هرگز نباید توانایی تولید سلاح هستهای یا این سلاح را داشته باشد. او خواستار تسلیحاتزدایی برنامه غنیسازی اورانیوم ایران است.»
این ادعا درحالی است که ایران همواره تأکید کرده که سلاح هستهای در دکترین نظامی یا سیاسی این کشور جایگاهی ندارد.
بلر در ادامه افزود: «ویتکاف در روزهای اخیر درباره احتمال برخورداری ایران از برنامه هستهای صلحآمیز صحبت کرده است. این یکی از گزینههاست که باید بررسی شود.»
او با اشاره به برگزاری چندین دور گفتوگو بین ایران و آمریکا تصریح کرد: «هر دوره از گفتوگو با جزئیات بیشتری جلو رفته است. امیدواریم دور چهارم نیز با پیشرفتهایی روبرو شود.»
اظهارات بلر که پیش از برگزاری مذاکرات امروز منتشر شده است درحالی است که طبق گزارش پایگاه خبری «آکسیوس»، پس از پایان یافتن دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا، مقامات آمریکایی از نتایج این دور از گفتوگوها نیز استقبال کردهاند.»
آکسیوس به نقل از مقام آمریکایی نوشت: «توافق حاصل شد که مذاکرات برای ادامه کار بر روی عناصر فنی ادامه یابد. ما از نتیجه امروز دلگرم شدهایم و مشتاقانه منتظر جلسه بعدی خود هستیم که در آینده نزدیک برگزار خواهد شد.»
بلر در ادامه گفتوگوی خود با فاکسنیوز در پاسخ به سوالی درباره عملکرد و سیاستهای «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا و تفاوت آن با دولت «جو بایدن» گفت: «ترامپ درحال رهبری است. در موضوع ایران نیز، هدفمان حل مسائل از طریق دیپلماسی است.»
او در ادامه به دستاوردهای ادعایی ترامپ در موضوعاتی همچون «درگیری بین هند و پاکستان»، «توافقات تجاری» و «تجارت در آمریکا» پرداخت.
بلر همچنین در پاسخ به سوالی درباره هدف ترامپ از سفر به خاورمیانه گفت: «این سفر، در ادامه روند هشت سال قبل است. هدف از این سفر این است که نشان دهیم همکاری ما با دیگر کشورها در خاورمیانه چگونه میتواند به آینده خاورمیانهای مدرنتر و برپایه همکاری اقتصادی منجر شود.»
او افزود: «هدف از این سفر این است که نشان دهیم چگونه با همکاری آمریکا و کشورهای خاورمیانه میتوان به آیندهای صلحآمیز و پررونقتر رسید.»
ترامپ در روزهای آتی در طول سفر خود به منطقه، از عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی بازدید خواهد کرد.
عراقچی: برای غنیسازی خون دانشمندان هستهای ما ریخته شده و قابل مصالحه و معامله نیست
وزیر امور خارجه مواضع ضد و نقیض آمریکا در گفتوگوها را یکی از مشکلات جدی مذاکرات دانست و گفت: غنی سازی حق ایران است و از آن کوتاه نخواهد آمد.
به گزارش ایرنا، «سیدعباس عراقچی» امروز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت پیش از برگزاری دور چهارم گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا، درباره جزئیات این دوره از مذاکرات گفت: پس از سفر دیروز به منطقه و رایزنیهایی که با عربستان و قطر صورت گرفت، امروز عازم دور بعدی مذاکرات هستم. امروز صبح در در تهران مشورت های بیشتری داشتیم و در این دور امیدوار هستیم که به یک نقطه تعیین کننده برسیم.
وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه متاسفانه صحبتهای ضد و نقیض زیادی از طرف مقابل هم در مصاحبهها و هم در مواضع میشنویم، گفت: تناقض موجود هم در داخل اتاق مذاکره یا بیرون آن یا در فضای رسانهای را شاهد هستیم. مواضع طرف مقابل مرتب عوض و جابجا میشود که یکی از مشکلات مذاکره است. جمهوری اسلامی ایران برعکس طرف مقابل مواضع شناخته شده و مبتنی بر اصول دارد، ما در یک خط کاملا مستقیم حرکت کردیم و مواضع ما کاملا روشن است.
عراقچی تاکید کرد: برنامه هسته ای ایران از پایه های حقوقی و قانونی قوی برخوردار است و تمامی ابعاد صلح آمیز آن همواره تحت نظارت آژانس بوده و خواهد بود. این جز حقوق مردم ایران است که قابل حتی مذاکره و معامله نیست. غنی سازی یکی از دستاوردها و افتخارات ملت ایران است و برای این غنیسازی هزینه سنگینی پرداخت شده و خون دانشمندان هستهای ما پای این دستاورد وجود دارد و قطعا قابل معامله نیست، این موضع روشن ما بوده و همواره آن را اعلام کردهایم.
طرح مباحث مذاکراتی در رسانهها برخلاف منش مذاکرات است
عراقچی تصریح کرد: مباحث مذاکراتی باید در پشت میز مذاکره انجام شود و طرح آنها در رسانهها برخلاف منش مذاکرات است و جدیت و اراده طرف مقابل را زیر سوال میبرد. ما امیدوار هستیم که در این دور بتوانیم مذاکراتی کاملاً سازنده و رو به جلو با حفظ مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران داشته باشیم.
او ادامه داد: اگر هدف حصول اطمینان از این است که جمهوری اسلامی ایران سلاح هستهای نخواهد داشت، این کاملاً قابل حصول است و توافقی با این مضمون حتماً قابل دسترس خواهد بود. اما اگر تقاضاهای غیرمعقول، غیرواقعی یا غیرقابل عملیاتی شدن مطرح شوند، طبیعی است که مذاکره با مشکل مواجه خواهد شد.