سرمقاله

گره کور مذاکرات ایران و آمریکا کجاست؟ / سعید پای بند

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • معرفی ۱۰ اثر ماندگار تاریخی ایران که ثبت جهانی یونسکو شده اند
  • معرفی ویسمن بزرگترین تولید کننده چیلر در ایران
  • معرفی انواع دیوارپوش جدید
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 47562  |  صفحه ۲ | سیاست روز  |  تاریخ: 18 خرداد 1404
    تحرکات چهره‌های ضد مذاکراتی همزمان با حسایت مذاکرات بررسی شد
    ناگهان دلواپسان
    گروه سیاسی: همزمان با حسایت های مذاکرات ایران و آمریکا گاه اظهار نظرهایی مطرح می شود گو اینکه با هدف هم راستایی با رژیم صهیونیستی صورت می گیرد. در حالی که وزیر امور خارجه بارها از فتوای رهبر انقلاب مبنی بر عدم ساخت بمب اتم سخن گفته در کوران مذاکرات باز هم برخی مصاحبه هایی منتشر می شود که می گویند ایران اگر بخواهد بمب اتم می سازد در حالی که بیان این گونه صحبت ها چندان به منافع ملی کمکی که نمی کند هیچ همان حرف هایی است که تندروهای غربی نیز برای بهانه درگیری نظامی با ایران می‌زنند.
    در همین زمینه خبرآنلاین در گزارشی می نویسد: با رسیدن مذاکرات هسته‌ای به نقطه حساس خود، دلواپسان به میدان بازگشته‌اند. از یک سو حمیدرسایی چهره نام آشنای دلواپسان در صدا و سیما تحت مدیریت پیمان جبلی و برادر سعید جلیلی ظاهر شد و به دیپلماسی دولت روحانی تاخت و از سوی دیگر امروز دوباره در همایشی گرد هم می‌آیند تا احتمالا مواضع گذشته خود را تکرار کنند؛ به چهار چهره شناخته شده ضد مذاکراتی؛ محمود نبویان، امیرحسین ثابتی، علی خضریان و فریدون عباسی.
    دلواپسان؛ ظهور، غیبت، سکوت و ظهور دوباره
    دلواپسان خود را در میان مذاکرات هسته‌ای ایران با ۱+۵ در دولت روحانی نشان دادند. نیروهای تندرویی که در همایشی دلواپسی خود را نسبت به روند مذاکرات اعلام کردند و از آنجا دلواپس نامیده شدند. هر خبری که از سوی وزیر خارجه یا رئیس دولت وقت منتشر می‌شد، تندترین نقدها را به آن‌ها می‌کردند. در روند آن مذاکرات اسرائیل هم راضی به این مذاکرات نبود. همین باعث شد برخی مدعی شوند که این جریان «همسو با صهیونیست‌ها» هستند. بعد از آنکه آمریکا در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ از برجام خارج شد به نظر می‌رسید دلواپسان به هدف خود رسیده باشند؛ رفته رفته نیز نامشان از یادها حذف می‌شد. پس از دولت روحانی، دولت به این طیف سیاسی نزدیک بود و دیگر بی‌اعتمادی بین آن‌ها و دولت وجود نداشت.
    اما بعد از روی کار آمدن دولت پزشکیان، رفته رفته خود را نشان دادند. آن‌ها که در مجلس گذشته پشت قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس در آمده بودند همه توان خود را به کار گرفتند تا محمدجواد ظریف که در این دولت معاون راهبردی رئیس جمهور شده بود از سمت خود برکنار شود. پس از اعلام آمادگی ایران به مذاکره با آمریکا مخالف خوانی های این طیف سیاسی آغاز شد. اما رفته‌رفته دچار آرامشی شدند که ظاهرا ناخواسته بود.
    عباس امیری‌فر، فعال سیاسی اصولگرا در گفتگویی با خبرآنلاین از احضار تندروها و تذکر به این طیف سیاسی در برخی مواقع خبر داده است.
    برخی آغاز مذاکرات را یکی از مصادیق این تذکر ارزیابی می‌کردند. ابراهیم اصغرزاده، فعال سیاسی اصلاح‌طلب یک ماه پیش به خبرآنلاین گفته بود: برخی می‌گویند به برخی نیروها از جمله نیروهای تندرو، ائمه جمعه و گروه‌های دیگر، تذکر داده شده است که در مقابل این حرکت اخیر ایران باید تحمل و سکوت کنند و آن را تاکتیکی ببینند.
    دلواپسان سکوت را در آستانه دور حساس مذاکرات شکستند
    اما حالا می‌خواهند بگویند زیر بار این سکوت تحمیلی نخواهند رفت؛ آن هم، در زمانی که مذاکرات به قسمت‌های حساس خود رسیده است. در حالی که مذاکرات دو کشور در ابتدا هر هفته در عمان یا رم برگزار می‌شد گفت‌وگوهای دور ششم هنوز بلاتکلیف است. در آستانه دور ششم این مذاکرات، غنی‌سازی به چالش گفتگوها تبدیل شده است. از یک سو ترامپ خواستار به صفر رسیدن غنی‌سازی ایران شده بود و از سوی دیگر جمهوری اسلامی می‌گوید از این حق خود نخواهد گذشت. حالا با ایجاد این گره، دلواپسان دوباره به میدان بازگشتند.
    در همین حال، پای چهره‌های سیاسی دلواپسان دوباره به تلویزیون باز شد تا این شائبه که صدا و سیما بولتن تندروهاست یکبار دیگر تقویت شود. جمعه شب، حمید رسایی از چهره‌های کلیدی تندروها به صدا و سیمایی رفت که با مدیریت مشترک پیمان جبلی و قائم مقام او وحید جلیلی اداره می‌شود؛ جلیلی‌ای که در زمان مذاکرات برادرش سعید جلیلی بیشترین تحریم‌های هسته‌ای به ایران تحمیل شد و خودش نیز تفکراتی نزدیک به جبهه پایداری دارد. رسایی در این گفتگوی خبری، فرصت را مناسب دید تا بار دیگر اتهاماتی به دولت های یازدهم و دوازدهم جمهوری اسلامی وارد کند.
    او در این برنامه خبری گفت که آمریکا در دوران برجام دنبال آن بود پیچ و مهره‌های صنعت هسته‌ای را باز کند و اگر ولی فقیه این جانشین صادق حضرت امام نبود این اتفاق می‌افتاد و صنعت هسته‌ای ما جمع می‌شد.
    رسایی: دیپلماسی برجام التماسی بود
    رسایی در بخشی از اظهاراتش گفت: در دوره برجام هرکاری که آن‌ها خواستند کردیم. سیاست خارجی ما سیاست خارجی التماسی شده بود. من آن روز در مجلس به آقای ظریف گفتم شما مثل دروازه‌بانی می‌مانی که یک چهارم دروازه را محکم نگه داشته، سه چهارم را رها کرده. تازه از همان یک چهارم هم گل خورده!
    او با بیان اینکه مسئله اصلی نه گفتن ما به آن‌هاست گفت: پرسش اساسی این است که حد عقب‌نشینی کجاست؟ تا چه اندازه باید کوتاه بیاییم تا آنان دست از فشار بردارند؟ قرآن می‌فرماید تا زمانی که از آن‌ها تبعیت نکنید، از شما راضی نخواهند شد. یعنی تنها در صورت تبعیت کامل، ممکن است فشارها کاهش یابد.
    وی یادآور شد: به خاطر دارم در سال ۱۳۹۲، پس از پیروزی آقای روحانی در انتخابات، پارلمان اروپا بیانیه‌ای صادر کرد و مدعی شد که این انتخابات دموکراتیک نبوده است؛ دلیل آن را هم این‌گونه بیان کردند که در ایران ازدواج هم‌جنس‌گرایان مجاز نیست. این نشان می‌دهد که آن‌ها حتی در حوزه حقوق بشر، تا نقطه نهایی خودشان پیش می‌روند. اگر امروز با برخی افراد که با اصل انقلاب نیز زاویه دارند درباره این موضوع گفت‌وگو کنیم، آن‌ها نیز این مسائل را نمی‌پذیرند. اما طرف‌های غربی صراحتاً همین خواسته‌ها را مطرح می‌کنند و هیچ ابایی از پیش‌بردن چنین دستورکاری ندارند.
    دلواپسان دوباره جمع می‌شوند
    اما گویا تریبون دادن به رسایی آغاز پخش مجدد برنامه‌های ضدبرجامی و ضد مذاکرات است؛ دیگر هم‌حزبی‌های وحید جلیلی امروز نیز مثل سال ۹۳ در گردهمایی دیگری گعده می‌کنند؛ همایشی که این بار عنوانش «چرا هسته ای؟» است. در این نشست چهار نماینده از طیف سیاسی دلواپسان حضور خواهند داشت و احتمالا مواضعی مثل گذشته خواهند گرفت. این چهار نماینده نام‌آشنا عبارتند از علی خضریان عضو کمیته هسته‌ای مجلس و نماینده جبهه پایداری، فریدون عباسی رئیس سازمان انرژی اتمی در دولت احمدی نژاد، سیدمحمود نبویان نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس و عضو جبهه پایداری و همچنین امیرحسین ثابتی، نماینده‌ای که در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ مشاور سعید جلیلی بود. دلواپسان احتمالا بار دیگر جمع می شوند تا به تکرار مواضع گذشته خود بپردازند؛ آن‌ها که در در ۱۰ سال گذشته مواضع جدیدی نداشته اند.