سرمقاله

به یاد «صلاح زواوی» ‪/‬ سیف الرضا شهابی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • با خدمات تخصصی کامپوزیت دکتر نوربخش، لبخندتان را متحول کنید
  • تحول در خطوط تولید با تکنولوژی بی‌رقیب گیربکس SEW
  • فاز نخست فواد ۱۲۸ افتتاح شد
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 5516  |  صفحه ۶ | حوادث  |  تاریخ: 03 اسفند 1401
    هوشمندسازی تابلوهای راهنمایی و رانندگی در کلانشهرها
    رئیس پلیس راهور فراجا از برنامه‌ریزی برای هوشمند شدن تابلوهای راهنمایی و رانندگی خبر داد. سردار سید کمال هادیانفر در گفت‌وگو با ایسنا، درباره استفاده از تابلوهای هوشمند راهنمایی و رانندگی در معابر و تاثیر آن بر ترافیک گفت: هوشمندسازی و استفاده از دانش‌روز یکی از مواردی است که در پلیس راهنمایی و رانندگی آغاز شده که از جمله آن می‌توان به اجرای طرح کروکی الکترونیک، استفاده از پهپاد در مدیریت ترافیک، ارائه خدمات شماره‌گذاری و تعویض پلاک به شکل برخط و ... اشاره کرد. در همین راستا هوشمندسازی تابلوهای راهنمایی و رانندگی در معابر جزو مواردی است که فاز اول آن در کلانشهرها در دستورکار پلیس راهنمایی و رانندگی و دیگر دستگاه‌های مسئول قرار گرفته است.
    وی با بیان اینکه تهران در استفاده از تابلوهای هوشمند پیشتاز بوده است، گفت: علاوه بر تهران در اصفهان، شیراز، مشهد و ... نیز اقدامات قابل توجهی انجام شده و البته اقداماتی نیز باقی مانده که باید انجام شود.
    رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا درباره اینکه آیا استفاده از چراغ‌های ال‌ای‌دی در تابلو نیز مورد توجه قرار خواهد گرفت یا خیر، گفت: از این چراغ‌ها نیز استفاده از خواهد شد، در بحث هوشمندسازی تابلوهای راهنمایی و رانندگی باید مواردی مانند امکان به روزرسانی برخی از تابلوها در شرایط متفاوت مد نظر قرار بگیرد و به عنوان مثال بتوان سرعت مجاز را با توجه به وضعیت ترافیک در مسیرها به رانندگان اعلام کرد.
    هادیانفر ادامه داد:‌ همچنین این تابلوها باید دید روز و دید شب را کامل کند و به گونه‌ای باشد که درتمام ساعات روز قابلیت رویت از سوی رانندگان را داشته باشد و بتواند به صورت هوشمند به آنان اطلاع‌رسانی کند.
    وی درباره تاثیر استفاده از این تابلوها بر ترافیک نیز گفت: قطعا هوشمندشدن تابلوها تاثیر زیادی در مدیریت ترافیک و حتی جلوگیری از تصادفات خواهد داشت و این موضوع است که دستور کار پلیس راهنمایی و رانندگی قرار داشته و ما آن را دنبال می‌کنیم و امیدواریم که امکان توسعه و گسترش آن با سرعت بیشتری انجام شود.
    پیش از این نیز سردار سید کمال هادیانفر در گفت‌وگو با ایسنا درباره ضرورت نگهداری از تابلوهای راهنمایی و رانندگی و مرمت خط‌کشی‌ها گفته بود: بحث تابلوها و علائم افقی و عمودی در مسیرها و معابر جدی‌ترین موضوعی است که هم وزارت راه و هم وزارت کشور و شهرداری‌ها باید به آن ورود کنند. چرا که شاخص تردد، توسعه انضباط و ترافیک در کشور به آن مربوط است و علاوه بر آن برخی از حوادث احتمالی نیز می‌تواند برگرفته از وجود نقص در تابلوها و علائم یا حتی خط‌کشی‌هایی باشد که به صورت افقی و عمودی در جاده‌های کشور وجود دارد.
    وی با بیان اینکه استهلاک تابلوها و محوشدن خط کشی‌ها یکی از چالش‌های جدی در حوزه ترافیک است، گفت:‌ این موارد می‌تواند موجب سردرگمی رانندگان در حین رانندگی و به خصوص در حین رانندگی شبانه در جاده‌ها شود و از این رو لازم است که به آن توجه شود.