سرمقاله

زنگ خطر! / محمدعلی وکیلی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • حضور ایرانسل در تلکام ۱۴۰۳ با شعار جریانی به سوی هوشمندی
  • آغاز طرح زمستانی «ایرانسل‌من»
  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 6043  |  صفحه ۴ | فرهنگ و هنر  |  تاریخ: 12 اسفند 1401
    مردی که صریح زیست
    سید صادق سجادی می‌گوید: سیدجواد طباطبایی برخلاف بسیار از ما ایرانی‌ها، صریح زندگی می‌کرد، صریح می‌نوشت و حاضر نبود بر سر عقایدش با کسی مصالحه کند. این نویسنده و استاد دانشگاه، درپی درگذشت سیدجواد طباطبایی به ایسنا گفت: شخصیت آقای طباطبایی بارز بود. چیز پنهانی نداشت؛ آقای طباطبایی آنطور که می‌اندیشید، زندگی می‌کرد. همه می‌دانستند و به همه می‌گفت و می‌نوشت. نظریاتش را طرح می‌کرد و چیز پنهانی نداشت.
    او با بیان اینکه شخصیت طباطبایی روشن، واضح و جلوه‌گر بود، گفت: آقای طباطبایی برخلاف بسیاری از ما ایرانی‌ها که ریاکار هستیم، خیلی صریح زندگی می‌کرد، صریح می‌نوشت و حاضر نبود با کسی سر عقایدش و تحقیقاتی که می‌کرد، مصالحه کند.
    سجادی درباره جایگاه علمی طباطبایی نیز بیان کرد: می‌توان گفت، آقای طباطبایی در تاریخ‌نگری و تاریخ‌نگاری ایران فصل جدیدی گشوده؛ به ویژه تاریخ مشروطه. او در تببین و تحقیق تاریخ مشروطه به شکل تازه‌ای پرداخته که نگاه مورخان را به این دوره بسیار مهم از ایران را می‌تواند دگرگون کند و تا اندازه‌ای هم دگرگون کرده است.
    او خاطرنشان کرد: طباطبایی درباره تاریخ ایران به عنوان جریان به هم پیوسته، نظریات خاصی داشت که معروف‌ترین آن‌ها ایران‌شهری است که بسیاری از محققان جوان این نظریه را فهمیده‌اند و درباره‌اش می‌نویسند، تحقیق می‌کنند و سعی می‌کنند تاریخ ایران را با این نگاه مورد تحلیل و تبیین قرار دهند.
    سجادی با اشاره به دوستی ۳۰ ساله‌اش با این پژوهشگر فقید، گفت: علاوه برهمکار بودن، با هم مأنوس بودیم. غیر از این‌که همکار بودیم رفاقت بسیار نزدیکی داشتیم، بنابر این خاطره‌های بسیاری درباره کارهای علمی و کارهای اداری داریم. اما آنچه مهم‌تر است، پاکی طباطبایی در امر تحقیق و دوستی بود. در کار پژوهش در حوزه سیاست، حقوق و تاریخ معاصر ایران از پیش از مشروطه و از دوره فتحعلی‌شاه، بی‌نظیر بود. تحلیل‌ها و نگاه‌هایی که می‌کر، متفاوت بود و دنبال زمینه‌های واقعی بروز نهضت مشروطه در ایران بود و تاحد بسیار زیادی در تبیین این دوره موفق بود. طباطبایی در صراحت، روشن‌بینی و وفای به عهد اگر نگوییم بی‌نظر، کم‌نظیر بود.
    سید صادق سجادی همچنین درباره بحث انتقال پیکر سیدجواد طباطبایی به ایران از آمریکا نیز گفت: پیشاپیش حس کرده بودم و از خود او شنیده بودم که مایل است در ایران باشد.