سرمقاله

زنگ خطر! / محمدعلی وکیلی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • توسعه اقتصاد دیجیتال و نقش محوری اپراتورهای تلفن همراه
  • حمایت سوپراپلیکیشن «ایرانسل‌من» از کسب‌وکارهای اینترنتی
  • 20 سال اینترنت رایگان، جایزه پویش بازگشت به کلاس همراه اول
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 6078  |  صفحه ۹ | تولید و تجارت  |  تاریخ: 12 اسفند 1401
    بازار خودرو با افزایش قیمت ارز قفل شد
    بلوکه شدن سرمایه‌ها در پارکینگ
    بحران نوسان قیمت دلار به اندازه‌ای در بازار خودرو تأثیرگذار بود که این روز‌ها با شائبه افزایش قیمت دلار، فعالان بازار بر فروش خودرو‌های موجود در بازار قفل زده اند. در آخرین ماه سال مردم برای استقبال از تعطیلات نوروزی به دنبال خرید و یا تعویض خودرو‌های خود هستند، اما به دلیل گرانی بی سابقه نرخ ارز، بیشتر فعالان بازار ترجیح داده اند تا تثبیت نرخ ارز خودرو‌های خود را در پارکینگ‌ها حفظ نگه دارند.
    فروش خودرو از ابتدای این هفته همزمان با افزایش بی سابقه نرخ ارز قفل شده و کمتر فعالی در بازار اقدام به فروش خودرو می‌کند، اما در همین بازه خرید از خریداران پول لازم در بازار خودرو به حد زیادی رقابتی شده است.
    طبق آمار عملکرد خودروسازان بزرگ طی سه ماهه ابتدایی امسال؛ ایران‌خودرو و سایپا و پارس‌خودرو به عنوان زیر مجموعه سایپا، در مجموع بالغ بر ۲۲۶ هزار دستگاه خودرو تولید کرده‌اند. از سوی دیگر طبق همین آمار نشان می‌دهد میزان فروش آن‌ها قریب به ۲۵۰.۳ هزار دستگاه ثبت شده است؛ نزدیک شدن آمار فروش به تولید گواه این است که خودرو‌های ناقص کف به مرور در حال جمع شدن است. اما علی رغم این ادعای خودروسازان هنوز بازار خودرو ملتهب و قیمت محصولات فروکش نکرده است.
    از بهمن ماه سال جاری نمایندگی‌های فروش مدیران خودرو و کرمان خودرو فروش نقدی خود را متوقف کرده و تنها فروش شرایطی داشتند که از ابتدای این هفته حتی فروش شرایطی نیز متوقف شده و این طور که به نظر می‌رسد تا تعیین تکلیف قیمت دلار قصد فروش خودرو ندارند.
    هنوز هیچ یک از تمهیدات وزارت صمت نتوانسته بازار خودرو را به ثبات برساند و نوسانات قیمتی در این بازار نگرانی‌هایی را برای خریداران واقعی ایجاد کرده است.
    در حالی وزارت صنعت، معدن و تجارت در اطلاعیه‌ای اعلام کرد قرعه‌کشی دومین مرحله فروش خودرو در سامانه یکپارچه برگزار می‌شود، اما نوسان قیمت خودرو علی رغم شرایط رکود در بازار همچنان ادامه دارد.
    بازار بدون خودرو ماند
    به گفته کارشناسان تا زمانی که مذاکرات وین و بحث واردات خودرو به کشور به نتیجه نرسد، به نظر می‌رسد این نوسانات ادامه داشته باشد.
    در همین رابطه اسد کرمی نایب رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو تهران پیش از این گفته بود که: در حال حاضر کاهش قیمت برخی محصولات در بازار مقطعی است، چرا که هنوز سیاست‌های اجرایی در بحث صنعت خودرو کشور نامشخص و غیر شفاف است.به گفته کرمی؛ باید تولید خودرو پاسخگوی تقاضای بازار باشد نه اینکه با قرعه کشی و انتظار مردم صاحب خودرو شوند.وی تصریح داشت: اگر نمی‌توانند محصولات خودرویی کشور را به اندازه تقاضای بازار تولید کنند باید مسیر واردات خودرو به کشور بدون محدودیت باز شود در غیر این صورت سرنوشت قیمت و عرضه خودرو در بازار از این هم بدتر خواهد شد. نایب رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو تهران در همین باره گفته بود که اگر درخصوص وضعیت تولید و عرضه خودرو به بازار راه حل مناسبی پیدا نشود نوسان‌های شدید قیمتی شرایط بازار را به گونه‌ای به هم می‌ریزد که موجب ایجاد موج جدید قیمتی و در نهایت ورشکستگی صنعت خودرو خواهد شد.از اوایل سال جاری تولیدات به طور مقطعی کمی افزایش داشت، اما به دلیل سیاست‌های جدید وزات صمت و تأکید بر افزایش کیفیت، تولیدات محصولات به دلیل عدم تجهیز قطعات و لوازم با کیفیت باز هم روند کاهشی پیدا کرده است.
    کاهش تولید و عرضه غیرقابل قبول
    به اعتقاد نایب رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو تهران؛ با کاهش تولیدات و عرضه غیر قابل قبول محصولات تولیدی به بازار احتمال افزایش قیمت خودرو خیلی زیاد است.وی تصریح داشت: تولیدات داخلی توانایی نیاز بازار داخلی را ندارد و تولیدات شرکت‌های خودرویی کشور به اندازه‌ای نیست که بتواند بازار نیاز خودرو را اشباع کند و پاسخگوی نیاز خریدراران واقعی نیست. کرمی گفته بود که : طی سال‌های اخیر بازار خودرو همواره شاهد نوسان قیمت بوده و زمانی که بازار دراوج معاملات قرار می‌گیرد بازشاهد کاهش نرخ خرید و فروش نسبت به سال‌های قبل هستیم. این نشان می‌دهد که وضعیت عرضه و رقابت در بازار خودرو به اندازه‌ای اُفت دارد که محصولات کف بازار توانایی رقابت با هم را ندارند و مشتری خودرویی نیاز به نوسازی رقابت در بازار دارد.
    نایب رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو تهران گفت: با ادامه همین سیاست در صنعت خودرو کشورانتظار کاهش قیمت‌ها خیلی بعید است و به زودی قیمت خودرو‌های موجود در بازار به دلیل عدم رقابت و همچنین عرضه کافی باز هم افزایش پیدا خواهد کرد البته خیز قیمت‌ها به طور تدریجی بوده، اما برای خریداران واقعی خودرو خبر خوبی نیست.
    وی تأکید کرد: تا زمانی که تولیدات بیشتر نشود و همچنین واردات همچنان در اسارت باقی بماند، نوسان قیمت خودرو در بازار وجود دارد چراکه علی رغم تأکیدات مبنی بر کاهش قدرت خرید، مردم همچنان متقاضی خرید خودرو از بازار هستند.
    اما از ابتدای هفته جاری بازار معاملات در بازار خودرو یک طرفه شده و فروشندگان به هیچ قیمتی خودرو نمی‌فروشند، اما خودروی فروشی را به سرعت خریداری می‌کنند. با توجه به نزدیک شدن به روز‌های پایانی سال در این بین فقط خریدار واقعی متضرر می‌شود و همچنان فروشندگان و دلالان با سود‌های بالا پیروز میدان نبرد افزایش قیمت دلار می‌شوند.
    بازار فروش خودرو به سوی خریداران قفل شده است
    بر اساس گزارش اقتصاد ۲۴، بازار فروش خودرو به سوی خریداران قفل شده است و کمتر فروشنده‌ای اقدام به فروش خودرو می‌کنند، اما فعالان بازار خودرو به راحتی اقدام به خرید آن هم با مقایسه با نرخ جدید دلار می‌کنند. این در حالی است که افزایش قیمت‌ها در بازار خودرو ادامه دارد و این موضوع در میان مدل‌های پژو مشهود است. گزارش‌ها نشان می‌دهد که تنها در مدت یک روز پژو ۲۰۰۸ مدل ۱۳۹۹ از ۲ میلیارد و ۵۵۰ میلیون تومان به ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان رسیده‌ است.
    تنها به فاصله یک روز پژو ۲۰۶ تیپ ۲ مدل ۱۳۹۹ نیز از ۴۸۵ میلیون تومان به ۵۰۰ میلیون تومان رسیده‌ است و مدل ۱۴۰۰ این خودرو نیز از ۵۰۵ میلیون تومان به ۵۲۵ میلیون تومان رسیده‌ و مدل ۱۴۰۱ این خودرو نیز در این مدت ۴۰ میلیون تومان گران  و در حال حاضر ۵۴۰ میلیون تومان قیمت خورده‌ است.
    بازار خودرو چرا به این وضعیت افتاد؟
    از ابتدای سال تاکنون هر روز به هر بهانه‌ای بازار‌ها به ویژه بازار خودرو تحت تأثیر نوسان نرخ ارز بوده و این موضوع برای دارندگان سرمایه در این بازار حائز اهمیت است و هر خرید و فروشی را مطابق با نرخ جدید ارز محاسبه و قیمت گذاری می‌کنند. در همین رابطه امرالله امینی، کارشناس صنعت خودرو در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: سیاست‌های ارزی دولت تا امروز تبعات سنگینی را به اقتصاد کشور وارد کرده است هرچند دولت تلاش داشت با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی مقابل رانت خواری و گسترش فساد را بگیرد، اما متأسفانه به دلیل هدفمند نبودن برنامه‌های اجرایی چنین اقدامی باعث رانت در بازار ارز شده است. به گفته امینی، همانطور که نباید بازار خودرو را با سیاست و اعمال قیمت گذاری دستوری و انحصاری هدایت کرد، اما با توجه به نبود یکپارچگی در سیاست‌های اقتصادی باید بر قیمت‌های بازار نظارت داشت.این کارشناس صنعت خودرو تصریح کرد: دولت از ابتدای سال با چندین دستور العمل قصد تثبیت نرخ خودرو و عرضه مناسب به بازار را داشت، اما تا به امروز چنین سیاستی از حرف به عمل تبدیل نشده است.امینی با بیان اینکه دولت در کنترل بازار خودرو ناتوان است و این به دلیل ضعف در تولید این محصولات است، تأکید کرد: اگر دولت برنامه خود برای توسعه تولید را شفاف کند قطعاً تأثیرات نرخ ارز و سایر تکان‌های اقتصادی نمی‌تواند به این شکل وضعیت بازار خودرو را برهم زند.