سرمقاله

آیا بناست انتخابات رقابتی شود؟ / محمدعلی وکیلی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • آشنایی با برخی از تفریحات رایگان تهران
  • چگونه انضباط شخصی را به یک عادت همیشگی تبدیل کنیم؟
  • بهترین هتل های نزدیک نمایشگاه بین المللی تهران
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 7066  |  صفحه ۴ | فرهنگ و هنر  |  تاریخ: 18 فروردین 1402
    تاثیر اتفاقات اخیر روی مرگ خود خواسته پوراحمد چه بود؟
    آرامش ابدی در قطعه هنرمندان
    خبر بیش از آنچه که می‌توان فکرش را کرد تلخ و شوکه کننده بود. کیومرث پوراحمد، کارگردان «خواهران غریب» و «قصه‌های مجید» و «اتوبوس شب» صبح روز چهارشنبه شانزدهم فروردین درگذشت. ابتدا گفتند که علت فوت سکته قلبی بوده، اما کمی بعد موضوعی که زیر لب زمزمه می‌شد این بود که فوت پوراحمد کاملا خود خواسته بوده است.
    مرگی که تقریبا غیرقابل باور بود. کیومرث پوراحمد، همان کارگردانی است که فیلم «پرونده باز است» را به چهل‌ویکمین جشنواره فیلم فجر ارسال کرد و فیلمش در میان ۲۴ فیلم سودای سیمرغ پذیرفته شد. کارگردانی که در همان ابتدا توضیح داد که به عنوان نویسنده و کارگردان فیلم «پرونده باز است» ‌ نقشی در تصمیم‌گیری در رابطه با حضور یا عدم حضور فیلم در جشنواره فیلم فجر ندارد.
    همچنین در بخشی از نوشته‌اش هم نوشت: «مالک فیلم تهیه‌کننده است و مثل همه جای دنیا فقط او می‌تواند درخواست حضور یا عدم حضور در جشنواره را داشته باشد. تهیه‌کننده و بعضی عوامل فیلم مایل بوده‌اند که فیلم «پرونده باز است» در جشنواره باشد، اما من، نویسنده و کارگردان… با این همه داغی که بر دل داریم دیگر چه جشنی، چه جشنواره‌ای!؟»
    خودکشی و دست نوشته‌ای که آن را تایید کرد
    همان زمان که این ماجرا را مطرح کرد، هجمه‌های زیادی به این هنرمند وارد شد؛ اما همچنان امیدوار بود. چرا امیدوار؟ به این خاطر که علی قائم مقامی تهیه‌کننده این فیلم می‌گوید که پور‌احمد دو شب پیش پیگیر مسائل فنی صدا بود و می‌خواست بداند فیلم در چه وضعیتی قرار دارد.
    اما آن زمزمه‌ها درست بود و سید مهدی فلاح میری دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان گیلان با تایید خبر فوت کیومرث پور‌احمد اعلام کرد: «به محض دریافت گزارش، بازپرس ویژه قتل در محل حاضر شدند و با بررسی‌های اولیه نظر بر خودکشی این کارگردان سینما داشتند که واکاوی جزئیات، مستلزم رسیدگی دقیق قضایی است. کیومرث پوراحمد ساعت یک بامداد روز چهارشنبه مورخ ۱۴۰۲/۱/۱۶ در یکی از واحدهای دهکده ساحلی انزلی فوت کرده است. در حال حاضر جسد به پزشکی قانونی انتقال داده شد تا علت تامه مرگ بررسی که خبر تکمیلی متعاقبا اطلاع رسانی می‌شود.»
    چند دقیقه بعد هم مرکز اطلاع‌ رسانی فرماندهی انتظامی استان گیلان اعلام کرد: «در پی اعلام یک فقره خبر فوت مشکوک فردی سالخورده در دهکده ساحلی بندرانزلی به مرکز فوریت‌های پلیسی ۱۱۰، موضوع در دستور کار کارآگاهان پلیس آگاهی شهرستان بندرانزلی قرار گرفت.
    با توجه به اهمیت رخ داد، بلافاصله اکیپ پلیس آگاهی برای بررسی صحت و سقم موضوع در محل حادثه حضور پیدا کردند که با جسد بی جان کارگردان نام آشنای کشورمان آقای کیومرث پور‌احمد مواجه شدند.
    یافته‌های پلیس حاکی است کنار جسد مرحوم پوراحمد دست نوشته‌ای کشف شده است که متاسفانه حکایت از اقدام به خودکشی وی دارد.
    تلاش کارآگاهان پلیس برای بررسی دقیق علت انگیزه احتمالی متوفی در اقدام به خودکشی ادامه دارد.»
    خاطره از آدمی که بزرگ بود
    احمد کاوری کارگردان و بازیگر سینما و تلویزیون که در فیلم سینمایی «اتوبوس شب» با کیومرث پوراحمد همکاری داشت ضمن ابراز تاسف بسیار برای درگذشت این هنرمند گفت: «مدت زیادی است که من با ایشان ارتباط نزدیکی نداشتم؛ اما همان زمان که با هم در «اتوبوس شب» بودیم، آقای پور احمد برای من یک سرمشق بود و در فضای هنر چیزهای زیادی از ایشان آموختم. دیدگاه ایشان به مسائل انسانی هم بسیار خوب بود و من سال‌های سال ارتباطم را با ایشان حفظ کردم تا درس معرفت و انسانیت را از ایشان بیاموزم.»
    او ادامه داد: «از این اتفاقی که رخ داده است بسیار متاسف شد، منتهی هرکسی در زندگی خودش مسائل و مشکلاتی دارد. آثاری که ایشان برای ما به جا گذاشتند، درس‌های زیادی دارد، از انسانیت و امید گرفته تا دوستی و محبت. هیچ یک از ما نه «قصه‌های مجید» را فراموش می‌کنیم و نه «خواهران غریب» را همه ما با این آثار زندگی کردیم و نسل‌های بعد هم با این آثار زندگی خواهد کرد.»
    این هنرمند با اشاره به نگاه کیومرث پور احمد در فیلم «اتوبوس شب» گفت: «مهم‌ترین اتفاقی که در «اتوبوس شب» رخ داد، این بود که ما فکر می‌کردیم آقای پوراحمد از لحاظ ذهنی، توانایی ساخت فیلمی با موضوع جنگ را ندارد، اما وقتی ساخت کار شروع شد به قدری توانایی و مهارت از ایشان دیدیم که همه ما حیرت زده شده بودیم. آدم‌هایی که خلق کرده بود، همه ماندگار شدند و آن زمان من بیش‌تر حسرت می‌خورد چون علاقه‌ام کارگردانی بود، اما هرطور شده می‌خواستم با ایشان همکاری کنم، به همین دلیل این اتفاق از طریق بازی در فیلمشان شکل گرفت.»
    کاوری ادامه داد: «نکته‌ای که درباره کارگردانی ایشان وجود دارد این است که کاملا به سوژه، فضا، محیط، فیلمنامه و آدم‌ها مسلط بود.»
    او در واکنش به اتفاقاتی که در جشنواره فیلم فجر افتاد گفت: «یک هنرمند وقتی اثری را تولید می‌کند با تمام عشق و علاقه‌اش آن کار را می‌سازد و ممکن است باورش با باور جمعی در تضاد باشد، حالا قضاوت کردن یک هنرمند تنها با یک اثر کار نامنصفانه‌ای است، چون هنرمند با مجموعه آثارش شناخته می‌شود. این موضوع درباره رفتار هم صدق می‌کند، مثل یک هنرمند یک رفتاری را انجام می‌دهد و کل شخصیت و کار هنری و رفتاریهایش با همان یک حرکت سنجیده می‌شود که این ممکن است تاثیرات ناگواری روی روحیه افراد داشته باشد تا جایی که باعث شود آن هنرمند احساس ناکارآمدی کند و دست به انجام هر عملی بزند.»
    آرامش در قطعه هنرمندان
    مراسم تشییع و تدفین پیکر زنده یاد کیومرث پوراحمد (کارگردان سینما و تلویزیون) دیروز جمعه ۱۸ فروردین ساعت ۱۰:۳۰ صبح با حضور همکاران این سینماگر و خانواده وی در قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) برگزار شد.
    کورش سلیمانی اجرای مراسم تشییع پیکر مرحوم کیومرث پوراحمد را بر عهده داشت و جهانبخش سلطانی، منوچهر شاهسواری، کوروش سلیمانی، حبیب احمد زاده، رضا درمیشیان، همایون اسعدیان، داریوش باباییان، جعفر پناهی، محمد خزاعی، علی رویین‌تن، مسعود فروتن، بهمن فرمان آرا، سلمان فرخنده، علی قائم مقامی، عزیزالله حمیدنژاد، محمد رسول‌اف، کیانوش عیاری، حبیب اسماعیلی، منیژه حکمت، کتایون ریاحی، محمد شیری، محمدرضا عرب، جواد طوسی، طناز طباطبایی، مسعود جعفری جوزانی، سروش صحت، علیرضا معتمدی، علی شادمان، بهزاد خداویسی، داریوش فرهنگ، مرضیه برومند، فرهاد توحیدی، احمد امینی، محمد کارت، صابر ابر، عباس جهانگیریان، فردین خلعتبری، احمدرضا درویش، پژمان بازغی، یزدان عشیری و … از جمله سینماگران حاضر در این مراسم بودند.
    کورش سلیمانی در ابتدای این مراسم اظهار کرد: سلام ما به پروین دخت یزدانیان، مادری مهربان که ما خیالمان راحت است کیومرث پوراحمد را در آغوش خواهد گرفت.‌
    مرضیه برومند (مدیرعامل خانه سینما) در ادامه این مراسم گفت: وقتی در این روزهای تلخ پذیرفتم که مدیرعامل خانه سینما باشم، می‌دانستم که با چالش‌های زیادی روبرو هستم بنابراین سعی کردم با دوستان زیادی صحبت کنم و می‌دانستم هم در این زمینه با مشکلات زیادی مواجه هستند اما فکر کردم به یمن بهار و فرا رسیدن سال جدید می‌توانیم بر همه مشکلات فائق بیاییم اما هرگز فکر نمی‌کردم کیومرث پوراحمد این چنین کمر من و خانه سینما را بشکند.
    در ادامه کیانوش عیاری (کارگردان سینما) طی سخنانی اظهار کرد: درگذشت کیومرث پوراحمد بسیار ناباورانه بود، همه تعجب کردند و در حیرت هستند. چند روز پیش از کیومرث خواهش کردم فیلم «کاناپه» من را ببیند و با اشتیاق از پیشنهاد من استقبال کرد و گفت تهران نیستم، به تهران می‌آیم و حتما فیلم را می‌بینم و امروز که چنین اتفاقی رخ داده برایم بسیار وحشتناک است.
    وی افزود: طی چند روزی که منزل مرحوم بودیم، یک سینی حلوا روی میز بود که با نایلکسی پوشانده شده بود، زمانیکه ما میخواستیم از خانه خارج شویم به حبیب احمدزاده گفتم می‌شود این نایلکس را باز کنی و حلوا را بخورم تا باور کنم که حلوای کیومرث را خورده‌ام و او دیگر از دنیا رفته است؟ اواخر آذر ماه به نور آمد، مشغول ضبط فیلم سینمایی‌ام بودم، او بسیار دوست داشتنی و مهربان بود شاید با وجود همه ناراحتی‌هایی که وجود دارد اینگونه تداعی شود که ایشان افسردگی داشتند ولی نه اینطور نبود.
    در ادامه حبیب احمدزاده نیز طی سخنانی اظهار کرد: کیومرث آدم دل بود، آدم دل آدم سیاست نمی‌شود، ایشان نه دل به بلادت داخلی میداد نه دل به خباثت خارجی. من خیلی خنده‌م میگیرد اگر بخواهند ایشان را به جایی وصلسل کنند. او همیشه معتقد بود باید ایرانی باشد که بتوانیم درباره آینده آن صحبت کنیم، اگر ایرانی نباشد همه این بحث‌ها کشک است. شکوه و زحماتی که کیومرث برای این مملکت کشیده را خراب نکنیم. ما وصیتش را خواندیم، هیچ چیز سیاسی خاصی ندارد. بعد از کیومرث خانواده ایشان باید زندگی کنند، بلایی که سر خانواده تختی آوردیم را سر این خانواده نیاوریم، زن تختی را تا آخر عمر ما منکوب کردیم. آرامش را برای خانواده ایشان ایجاد کنیم. اگر کیومرث را به خاطر «قصه‌های مجید» و تمام کارهای خوبش دوست دارید همه کمک کنیم و کل فامیلش را فامیل خود بدانیم. از شما خواهش میکنم در فضای مجازی درگیر این جوهای مخرب نشوید.
    در ادامه مهرانه ربی (همسر کیومرث پوراحمد) اظهار کرد: از همه شما ممنونم که به این مراسم آمدید، زمانی که مستند کیومرث را میساختند میگفت مهرانه بیا حرف بزن می‌گفتم من بلد نیستم. کیومرث من را کشت و پرونده‌م را بست. ما همه‌ش با هم بودیم و تماما با هم بودیم. کیومرث اصلا چنین شخصیتی نداشت و اتفاقی که رخ داده را نمیتوانم باور کنم. میگفت تو مدیرمی و تازگی‌ها یاد گرفته بود بلند میشد دستم را میبوسید و میگفت باید تشکر کنم و شکرگذار باشم. من زندگی‌ام را از دست دادم. کیومرث با همه مردم همدل و همراه بود، غصه خورد اشک ریخت و عاشق مردم بود.
    در ادامه فرزندان کیومرث پوراحمد از همه حضار برای حضورشان در این مراسم تشکر کردند.
    در پایان پیکر مرحوم کیومرث پوراحمد با حضور خانواده این کارگردان فقید و جمعی از سینماگران و دوست‌داران این فیلمساز به خاک سپرده شد.