سرمقاله

نقطه انتهای خیانت و حماقت ‪/‬ محمدعلی وکیلی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • برگزاری رویداد ایران‌هلث با حمایت همراه اول نمایشگاه بین‌المللی ایران هلث با حمایت همراه اول به عنوان نخستین اپراتور سلامت کشور، برگزار می‌شود.
  • اعلام بسته تخفیفی ایرانسل ویژه روز جهانی ارتباطات
  • افتتاح پروژه‌های ارتباطی ایرانسل با حضور رئیس‌جمهور به مناسبت روز جهانی ارتباطات
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 11148  |  صفحه ۳ | جامعه  |  تاریخ: 03 تیر 1402
    رازهای مهم درباره اهمیت خواب درست و شبانه در زندگی فردی شهروندان
    خوب بخوابید تا سکته نکنید
    موضوعات فراوانی در رابطه با نیاز به خواب و اینکه چرا خواب مهم است وجود دارد. که بیشتر این موضوعات را محققان همچنان کشف نکرده‌اند. همه می‌دانیم که خوابیدن به مغز  و بدن اجاره می‌دهد تا دوباره انرژی به دست آورد. همچنین این عمل اجازه می‌دهد تامغز و بدن خودشان را ترمیم کنندکه این موضوع بحث نیاز خواب را حیاتی می‌سازد. طبق نظریات یکپارچه‌سازی حافظه، پردازش اطلاعات، رشد فیزیکی، ترمیم عضلات و بسیاری موارد دیگر، همگی حین خواب اتفاق میفتد. به همین دلیل خواب برای تقویت سیستم ایمنی و کمک به بدن در مبارزه با بیماری امری ضروری محسوب می‌شود.
    به نوع دیگر خواب مرهمی است می‌تواند اسنان را آرام کند و در کنار آرامش انرژی دوباره به آن ببخشد. بخش زیادی از خوابیدن توسط ساعت درونی بدن تنظیم می‌شود که از عناصر بیرونی مانند دما و نور خورشید سرنخ می‌گیرد. خواب خوب شبانه برای سلامتی بسیار اهمیت دارد. در حقیقت، استراحت کردن درست به اندازه‌ی ورزش و تغذیه‌ی مناسب مهم است و نباید نادیده گرفته شود.
    اگرچه بسیاری از مردم این را می‌دانند ولی به دلایل گوناگون اهمیت کمی برای خواب و استراحت قائل می‌شوند. زندگی نوین منجر شده همه‌ی مردم زمان زیادی را صرف تحصیل، حرفه و خانواده کنند و نتوانند به اندازه‌ی کافی استراحت داشته باشند.
    با توجه به پژوهش‌ها، مردم امروزی نسبت به گذشته خواب شبانه‌ی بسیار کمتری دارند و حتی کیفیت خواب آن‌ها هم کاهش پیدا کرده است. در این میان، آن‌هایی که خواب کافی دارند هم معمولا شب‌ها را بیدار می‌مانند و در درازای روز کمبود خوابشان را جبران می‌کنند.
    شما حتی اگر ساعات کافی را به خوابیدن اختصاص دهید ولی این ساعات شامل خواب شبانه نشوند، باز هم سلامتی خود را در خطر انداخته‌اید. خوابیدن در ساعات تاریکی تأثیر کاملا متفاوتی روی بدن می‌گذارد و شما باید تلاش کنید خواب و استراحت شبانه را در اولویت قرار دهید.چرخه‌ی طبیعی خواب و بیداری بدن با ۲۴ ساعت هماهنگ است. به همین دلیل به هم ریختن چرخه‌ی خواب، عملکرد طبیعی سیستم بدن را مختل می‌کند. باید بدانید که یادگیری، حافظه، بنیه، سلامت عمومی و روحیه همگی تحت تاثیر مدت و کیفیت خواب هستند. برخی افراد خواب راحتی دارند و بدون هیچ گونه مشکل به خواب می‌روند. اما هستند افرادی که مشکلات خواب دارند یا بهتر بگوییم که خواب از آنها فرار می‌کند. اکثر ما در یک مقطع از زندگی دچار اختلال در به خواب رفتن یا از خواب پریدن می‌شویم. ازجمله پیامدهای احتمالی کمبود خواب می‌توان به چاقی مفرط، بیماری قلب و عروق و دیابت اشاره کرد.  جدا از این موارد می‌توانیم بگوییم که کمبود خواب روی قضاوت درست و تیزهوشی روانی نیز تاثیر می‌گذارد.حال سوال اینجاست که چرا خواب مهم است؟ یا اینکه فواید خواب چیست و چه زمانی بهترین زمان خواب محسوب می‌شود؟
    همه علائمی که نشان می‌دهد شما به اختلال خواب دچار هستید
    تحقیقات اخیر نشان می‌دهد افرادی که دارای یک یا چند علامت بی‌خوابی هستند، در مقایسه با افراد بدون علائم، ۱۶ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به سکته مغزی هستند. این تحقیق شامل بیش از ۳۱ هزار شرکت‌کننده با میانگین سنی ۶۱ سال بود که پیش از شروع تحقیق، هیچ سابقه سکته مغزی نداشتند و به طور متوسط ۹ سال تحت نظر بودند. از شرکت‌کنندگان پرسیده شد که چند وقت یک‌بار به سختی به خواب می‌روند، آیا در طول شب به طور منظم از خواب بیدار می‌شوند، آیا در بیدار شدن خیلی زود و ناتوانی در به خواب رفتن مجدد مشکل دارند یا خیر و اینکه چقدر در صبح احساس خواب‌آلودگی می‌کنند.
    بر اساس پاسخ‌های شرکت‌کنندگان و دیگر اطلاعات موجود، محققان به این نتیجه رسیدند که افرادی که علائم بی‌خوابی، به‌ویژه بی‌خوابی شدید داشتند، در طول مطالعه بیشتر در معرض سکته مغزی بودند. در طی این مطالعه، متغیرهایی مانند مصرف الکل، سیگار کشیدن و سطح فعالیت بدنی نیز مورد بررسی قرار گرفتند.
    پس از کنترل عواملی که در خطر سکته مغزی نقش دارند، محققان دریافتند افرادی که دارای پنج تا هشت نشانه از اختلال بی‌خوابی هستند، در مقایسه با افرادی که بی‌خوابی ندارند، ۵۱ درصد بیشتر در معرض خطر سکته مغزی قرار دارند. افرادی که دارای یک تا چهار علامت بودند نیز در مقایسه با افرادی که هیچ علامتی از بی‌خوابی نداشتند، ۱۶ درصد بیشتر در معرض خطر سکته مغزی بودند.
    علائم بی‌خوابی شامل مشکل در به خواب رفتن، از خواب پریدن در طول شب، صبح خیلی زود بیدار شدن، احساس خواب آلودگی در طول روز، اضطراب، افسردگی و تحریک پذیری، مشکلات حافظه و تمرکز است.خواب ناکافی و بی‌کیفیت می‌تواند فشار خون طبیعی را در طول خواب شبانه مختل کند و منجر به افزایش فشار خون شود. فشار خون بالا یک ریسک فاکتور مهم برای سکته مغزی و بیماری‌های قلبی عروقی به شمار می‌آید. بی‌خوابی و سایر اختلالات خواب بر سیستم گردش خون نیز تأثیر منفی دارند. در سایر تحقیقات نیز روابطی بین خواب ناکافی و اختلالاتی مانند دیابت، بیماری قلبی و زوال عقل گزارش شده است.
    نتایج کلی تحقیقات نشان می‌دهد که بهبود کیفیت خواب از طریق درمان می‌تواند به کاهش این خطر کمک کند. مدیریت و درمان بی‌خوابی در سنین پایین‌تر یک راه مؤثر برای پیشگیری از سکته در سنین بالاتر است. به گفته متخصصان، رعایت بهداشت خواب، داشتن یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم، راه‌های کلیدی برای کاهش تأثیر منفی اختلالات خواب، کاهش خطر سکته مغزی و بیماری‌های قلبی عروقی هستند.
    داشتن حدود هفت ساعت خواب کامل در طول شب با کاهش میزان ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی مرتبط است.به گفته متخصصان، گاهی اوقات افراد مدت زیادی‌ست که با اختلال خواب دست و پنجه نرم می‌کنند، اما فکر می‌کنند که این حالت طبیعی است؛ در صورتی که اینطور نیست و شما باید به دنبال درمان این موضوع باشید.
    راه‌های زیادی وجود دارد که می‌توان علائم بی‌خوابی را مدیریت کرد؛ از جمله مصرف دارو، اما متخصصان معمولاً توصیه می‌کنند ابتدا یک گزینه غیردارویی را امتحان کنید. گاهی اوقات مراجعه به یک روانشناس یا تلاش برای درمان شناختی رفتاری، در درمان اختلالات خواب اثربخش است.
    ۵ ماده غذایی برای داشتن یک خواب راحت
    خواب کافی و باکیفیت برای سلامت کلی بدن بسیار اهمیت دارد و حتی می‌تواند خطر ابتلا به برخی بیماری‌های مزمن را کاهش دهد، مغز را سالم نگه دارد و سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. برای همین منظور توصیه می‌شود که هر شب بین ۷ تا ۹ ساعت خواب کامل داشته باشید.
    بعضی از خوارکی‌ها و مواد غذایی حاوی هورمون‌های تنظیم کننده خواب مانند ملاتونین و سروتونین هستند. برخی دیگر نیز حاوی مقادیر بالایی از آنتی‌اکسیدان‌ها و مواد مغذی خاص مانند منیزیم و ملاتونین هستند که باعث می‌شوند سریع‌تر و عمیق‌تر بخوابید. در ادامه به چند مورد از این مواد غذایی که به داشتن خوابی آرام کمک می‌کنند، اشاره می‌شود:
    ۱. بادام
    بادام می‌تواند به افزایش کیفیت خواب کمک کند؛ این خاصیت ناشی از وجود ملاتونین در این خوراکی است. ملاتونین ساعت داخلی بدن را تنظیم می‌کند و به بدن سیگنال می‌دهد که برای خواب آماده شود.بادام همچنین منبع بسیار خوبی از منیزیم است که مصرف یک مشت از آن، ۱۹ درصد از نیاز روزانه به منیزیم را تأمین می‌کند. مصرف مقادیر کافی منیزیم، به ویژه در کسانی که بی‌خوابی دارند، به بهبود کیفیت خواب کمک می‌کند.
    ۲. چای بابونه
    چای بابونه دارای برخی خواص منحصر به فردی است که می‌تواند کیفیت خواب را بهبود بخشد. مطالعات اخیر بر روی زنان نشان می‌دهد کسانی که به مدت دو هفته چای بابونه می‌نوشیدند، در مقایسه با افرادی که این را چای نمی‌نوشیدند، کیفیت خواب بالاتری داشتند.چای بابونه حاوی آنتی‌اکسیدان‌هایی است که خواص خواب‌آور دارند. نوشیدن این چای قبل از رفتن به رختخواب، کیفیت کلی خواب را بهبود می‌بخشد.
    ۳. کیوی
    مطالعات انجام‌شده نشان می‌دهد کیوی یکی از بهترین خوراکی‌هایی است که در بهبود کیفیت خواب اثر مثبتی دارد. این خاصیت به سروتونین موجود در کیوی نسبت داده می‌شود. سروتونین یک ماده شیمیایی در مغز است که به تنظیم چرخه خواب کمک می‌کند. همچنین گفته می‌شود آنتی‌اکسیدان‌های ضد التهابی موجود در کیوی، مانند ویتأمین C و کاروتنوئیدها در این امر دخیل هستند.خوردن یک یا دو عدد کیوی قبل از خواب به شما کمک کند سریع‌تر و طولانی‌تر بخوابید.
    ۴. ماهی‌های چرب
    اسیدهای چرب امگا ۳ و ویتأمین D موجود در ماهی‌های چرب (مانند سالمون، ماهی تن و قزل‌آلا) پتانسیل افزایش کیفیت خواب را دارند، زیرا پژوهش‌ها نشان داده است که این دو ماده باعث افزایش ترشح سروتونین می‌شوند.خوردن این ماهی‌ها به عنوان شام به شما کمک می‌کند سریع‌تر و عمیق‌تر بخوابید.
    ۵) لبنیات
    محصولات لبنی مانند شیر، پنیر و ماست منابع شناخته‌شده تریپتوفان هستند. تریپتوفان در افزایش تولید ملاتونین و در نتیجه بهبود کیفیت خواب مؤثر است.طبق تحقیقات، نوشیدن یک لیوان شیر پیش از رفتن به رختخواب، کیفیت خواب را بهبود می‌بخشد.برای بهره‌مندی از فواید این خوراکی‌ها در زمینه بهبود کیفیت خواب بهتر است آنها را ۲ تا ۳ ساعت قبل از خواب مصرف کنید.