سرمقاله

زمان پایان و نتیجه درگیری غزه؟ ‪/‬ سیف الرضا شهابی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • فهرست خبرگزاری‌ های رسمی و اصلی کشور
  • بازدید وزیر ارتباطات از سایت‌های 5G ایرانسل در حرم رضوی
  • قیمت غذاهای رستوران هتل اوین
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 17713  |  صفحه ۶ | حوادث  |  تاریخ: 07 آبان 1402
    سناریوهایی برای یک بحران
    باید برای زمین‌لرزه آماده باشیم
    رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با بیان اینکه تهران شهر زلزله‌خیزی است گفت: اما این جمله معنایش این نیست که اگر زلزله بیاید شهر به تلی از خاکستر تبدیل شده و همه می‌میرند.
    به گزارش ایسنا، علی نصیری در حاشیه همایش پدافند غیرعامل که به مناسبت هفته پدافند غیرعامل در محل سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران برگزار شد، به موضوع زلزله تهران اشاره کرد و گفت: ایمنی و امنیت دو اولویت مهم سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران است که آن را به طور ویژه در دستورکار قرار داریم و همواره بر این دو امر مهم تاکید می‌شود.
    وی درباره موضوع زلزله نیزگفت: موضوغ ما در تهران مساله ایمنی و گسل خیز بودن شهر تهران است، خب در این خصوص اقدامات زیادی باید انجام شود و البته اقدامات زیادی هم انجام شده است. به عنوان مثال ما دستگاه‌های شتاب‌نگار زلزله را نصب کردیم که دستاورد خوبی بوده و اگر در تهران زلزله‌ای رخ دهد می‌توان آن را چند ثانیه زودتر به مرکز مخابره و اقدامات پیشگیرانه را اتخاذ کرد.
    رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران ادامه داد: مثلا در تفاهمی که با شرکت گاز داشتیم، بنا شد تا این شتاب‌نگارها در صورت وقوع زلزله، اطلاعات را به ایستگاه‌های گاز مخابره کرده و آن وقت جریان گاز به طور اتوماتیک قطع شود. در این خصوص دستگاه‌های دیگر هم باید از ظرفیت شتاب‌نگارها استفاده کنند. شرکت گاز هم همکاری خوبی با ما داشته است.
    نصیری درباره وقوع زلزله در تهران نیز گفت: تهران شهر زلزله‌خیزی است و طبیعی است که در چنین شهری احتمال وقوع زلزله وجود دارد. آمارها هم نشان می‌دهد که هر ۱۵۰ تا ۱۶۰ سال یکبار زلزله بزرگ بالای ۵.۵ ریشتر در این شهر رخ داده است. اما دقت کنید که این معنایش این نیست که شهر به تلی از خاکستر تبدیل شده و همه می‌میرند. آمارهای واقعی و برآوردها در خصوص زلزله تهران در اختیار سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران است. مطالعات بومی در مورد زلزله از سوی متخصصان ما انجام می‌شود.
    وی ادامه داد: پس اینکه بیاییم و بر اساس حدسیات غیرمبتنی بر شواهد و ادله علمی، آمار سازی و دیتاسازی کنیم، کار خوبی نیست و موجب تشویش اذهان می‌شود. اینکه بیایند و آمارهای عددی و ... بدهند درست نیست و اگر ادامه پیدا کند، از ظرفیت‌های قضایی هم برای افرادی که تشویش اذهان عمومی و عددسازی کند استفاده خواهیم کرد.
    رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران همچنین با بیان اینکه همچنان تا آمادگی کامل و ایده‌آل برای تهران فاصله داریم، گفت: اما روند و نمودارهای ما رو به تعالی است و شاید در کوتاه مدت نتوانیم به نقطه آمادگی کامل و ایده‌آل برسیم اما این روند آغاز شده است. ما همواره باید برای زلزله آماده باشیم.
    ضرورت تاب‌آوری حمل و نقل عمومی در زمان بحران
    معاون حمل‌ونقل وزارت راه و شهرسازی بر ضرورت حفظ تاب‌آوری سیستم حمل و نقل عمومی در زمان بحران تاکید کرد.
    به گزارش ایسنا، شهریار افندی‌زاده همایش پدافند غیرعامل که به مناسبت هفته پدافند غیرعامل در محل سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران برگزار شد، با بررسی شکل‌گیری مفهوم تاب‌آوری در مدیریت بحران و پدافند غیرعامل گفت: مفهوم تاب‌آوری از سال ۱۹۷۳ شکل گرفت و از ۱۹۸۱ تایمرمن این مفهوم را در مدیریت بحران مطرح ‌کرد که تعریف جامع آن شامل توانایی آماده‌سازی و برنامه‌ریزی، جذب و بهبود یا سازگاری با رویدادهای نامطلوب است.
    وی با بیان اینکه سیستم باید بعد از مواجهه با عوامل تنش‌زا بتواند عملکرد خود را بازیابی کند، افزود: تاب‌آوری در برابر بحران‌های وارده دارای ویژگی‌هایی است که از سویی شامل عملکرد سیستم در زمان عادی و از سوی دیگر در زمان بحران است. سازمان‌ها در زمان پیامدهای نامناسب باید بتوانند با تنش‌ها مقابله کنند، عملکرد را ادامه دهند و آمادگی خود را حفظ کنند. هر سازمانی بتواند این امکان را بهتر ایجاد کند در زمان بحران توانمندتر خواهد بود.
    افندی‌زاده به بررسی مفهوم تاب‌آوری در سیستم حمل و نقل پرداخت و خاطرنشان کرد: حمل و نقل مسئولیت جابه‌جایی افراد و کالا را بر عهده دارد و در شهرهای بزرگ روز به روز اهمیت حمل و نقل بیشتر می‌شود. تاب‌آوری در این سیستم مهم است تا اگر حادثه‌ای اتفاق افتاد این سیستم بتواند تاب‌آوری خود را حفظ کند وآثار منفی روی دیگر موضوعات نداشته باشد.
    معاون حمل‌ و نقل وزارت راه و شهرسازی در ادامه با اشاره به این که باید بتوانیم این سیستم خدمات‌رسان را بعد از وقوع بحران‌ها حفظ کنیم، گفت: از نگاه فردی سیستم حمل و نقل به ما در انجام فعالیت‌های خود و هنگام جابه‌جایی کمک می‌کند، پس در زمان بحران هم باید بتواتد این امکان را ایجاد کند. از نگاه عمومی هم این سیستم باید برای مردم کاملا قابل دسترس باشد. مثل زمان کرونا که انتظار می‌رفت در زمان وقوع بحران، اختلالی در سیستم حمل و نقل عمومی ایجاد نشود.
    افندی‌زاده در ادامه با یادآوری این نکته که سیستم‌های حمل و تقل در حال رشد است و باید بدانیم چگونه خود را برای آینده طراحی می‌کند، افزود: ضرورت لحاظ کردن تاب‌آوری در تمامی زمینه‌های سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی، مدیریتی و عملیاتی سیستم‌های حمل و نقل از اهمیت فراوانی برخوردار است.
    وی با بیان این که در سیستم‌های حمل و نقل باید سیاستگذاری بلند مدت داشت، به بررسی توصیه‌های جهانی در این زمینه پرداخت و گفت: افزونگی به معنای تکثیر اجزای حیاتی سیستم حمل و نقل جهت ایجاد عملکرد موازی، پشتیبانی به معنای جایگزین کردن سریع اجزای تازه با اجزای از کار افتاده و مختل سیستم و جانشینی و کاهش آسیب‌پذیری ، رویکرد اقدام در لحظه، دسترسی اولویت، مدل‌سازی اختلالات و لجستیک پشتیبان حین پاسخ به رویداد مخرب به عنوان دیگر موارد توصیه شده مورد توجه قرار دارد.
    ضرورت تدوین الگوهای عملیاتی بحران برای تهران
    مدیرکل مدیریت بحران استان تهران تاکید کرد که باید برای زمان بحران در استان تهران الگوهای عملیاتی داشته باشیم.
    به گزارش ایسنا، حامد یزدی مهر در حاشیه برگزاری جلسه ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران استان تهران که با ریاست استاندار تهران برگزار شد، گفت: در جریان این جلسه مقرر شد تمام دستگاه‌های خدمات رسان برای مواقع بحرانی بر اساس موضوعات احصا شده سناریو اعلام کنند.
    مدیرکل مدیریت بحران استانداری تهران با اشاره به مصوبه دیگر این جلسه که ارائه یک برنامه تلفیقی برای مدل‌های ارائه شده است، گفت: کنترل و نظارت بر رفتار، یک امر حیاتی و کلیدی در فرآیند بحران محسوب می‌شود و الگوهای رفتاری که در موقع بحران به وجود می‌آیند عواملی مهم و کمک کننده به مدیران فرآیند کنترل بحران هستند و در این خصوص باید در زمان پیشگیری برنامه‌ریزی داشته باشیم.
    یزدی‌مهر بر ضرورت الزام دستگاه‌ها برای تدوین و ارائه الگوهای عملیاتی تاکید کرد و افزود: زمانی که برای بحران‌های مختلف اعم از بحران‌های طبیعی، بحران‌های انسان‌ساز، بحران‌های پنهان و سایر بحران‌ها برنامه ریزی و مدیریت صحیح داشته باشیم و میزان احتمال وقوع تهدیدها مشخص شوند می‌توانیم برای آنها اولویت و دسته‌بندی تعیین کنیم و این مهم امروز بر عهده دستگاه‌های اجرایی واگذار و مقرر شد طی یک ماه نقاط بحرانی دستگاه‌های خود را شناسایی و طبق آن یک مدل ارائه کنند.
    وی با تاکید بر اتخاذ رویکرد بحران‌پذیری توسط تمام ارکان مدیریت بحران و دستگاه‌های مختلف گفت: قطعاً در بروز هر بحران فرصت‌های مختلفی وجود دارد و پیش‌بینی‌ها و آمادگی‌های لازم در مواجهه با این بحران‌ها بهره‌مندی از فرصت را در پی خواهد داشت و دستگاه‌هایی که تابع شرایط بحرانی نیستند و به تطبیق اهداف خود می‌پردازند می‌توانند بحران‌ها را به فرصت‌ها تبدیل می‌کنند.
    مدیرکل مدیریت بحران استان تهران همچنین با تاکید بر ضرورت آمادگی و پیشگیری دستگاه‌های خدمات رسان در شرایط عادی گفت: باید برای زمان بحران نیز در استان تهران الگوهای عملیاتی داشته باشیم که متناسب با شرایط موجود اجرا شود.