سرمقاله

در مسئله مردم‌داری با مشکل مواجهیم / محمدعلی وکیلی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • بهترین هتل‌های جنوب ایران برای سفر‌های زمستانی
  • سنگ کیسه صفرا: از تشکیل تا درمان، همه آنچه باید بدانید
  • اکسل، سلاح مخفی مدیران و تحلیلگران: آموزش تکنیک‌های حرفه‌ای برای تصمیم‌گیری هوشمندانه
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 25245  |  صفحه ۷ | ایران زمین  |  تاریخ: 19 اسفند 1402
    مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری البرز
    مهمترین هدف منابع طبیعی حفظ منابع آبی است
    اصغر بیات در نشست خبری خود با اصحاب رسانه در مرکز آموزش علمی کاربردی منابع طبیعی دکتر جوانشیر برگزار شد، با بیان به اقدامات صورت گرفته ازجمله تعداد سازه‌های احداث شده، سطح اجرای عملیات، اعتبارات تخصیص یافته اشاره کرد و با بیان اینکه مهم‌ترین هدف از انجام این اقدامات حفظ منابع آبی استان است، گفت: استحصال آبی که از این اقدامات بدست آمده حدود 7 میلیون مترمکعب و تغذیه سفرۀ آب‌های زیرزمینی 13 میلیون مترمکعب است که اینها منجر به عمر مفید سدهای امیرکبیر و طالقان شده و به تأمین آب شرب البرز و تهران نیز کمک شایانی می‌کند. وی ضمن تأکید بر لزوم تخصیص اعتبارات ویژه به مبحث منابع طبیعی و مدیریت بحران در مناطق سیل‌خیز گفت: هر چه‌قدر در اجرای طرح‌های آبخیزداری به خصوص در مناطق سیل‌خیز درنگ و تأخیر رخ دهد، البرز با مخاطرات جدی‌تری روبرو خواهد شد.
    اصغر بیات در این نشست که در آستانه روز درختکاری و گرامیداشت هفته منابع طبیعی اینکه عِرق به آب و خاک و حفاظت از عرصه‌های طبیعی وظیفه همه ما می‌باشد، به طرح کاشت یک میلیارد درخت در کشور اشاره و این طرح را در گسترۀ استان البرز تشریح کرد. وی با بیان اینکه در این طرح که از سال قبل آغاز شده و قرار است در بازۀ زمانی ۴ساله در سطح کشور به عدد یک میلیارد درخت برسد، گفت: سهم استان البرز از این طرح ملی ۴۰ میلیون اصله نهال است که با توجه به طرفیت نهالستان بزرگ دولتی محمدشهر و نهالستان‌های متعدد موجود در البرز، سهم ۱۶درصدی برای این موضوع در نظر گرفته شده که بر اساس آمار احصاء شده بیش از تعهد، تولید نهال در استان صورت گرفته است. بیات در ادامه اظهار داشت: کاشت نهال در البرز ۲ میلیون اصله نهال در سال است که ظرف ۴ سال این عدد به ۸ میلیون اصله نهال خواهد رسید.
    مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز تصریح کرد: طی برنامه‌ریزی صورت گرفته مقرر شده است از مشارکت همه بخش‌ها استفاده و طرح‌ها و پروژه‌هایی در عرصه‌های بیابانی و کوهستانی استان انجام شود. در این راستا یک عرصه ۵۰۰ هکتاری در اشتهارد آماده‌سازی شده که روز پنجشنبه افتتاح خواهد شد. وی همچنین از جنگل‌کاری حاشیه جاده ماهدشت - اشتهارد به طول ۴۰۰ کیلومتر خبر داد و اظهار داشت: این یکی از طرح‌های بسیار مهم و خاص است که خوشبختانه با مشارکت اداره کل راهداری و بسیج سازندگی زیرساخت‌های آن صورت گرفته و در هفته منابع طبیعی اجرای آن آغاز خواهد شد. اصغر بیات در ادامه با اشاره به محدودیت‌ها و موقعیت سوق‌الجیشی استان گفت: البرز با مساحتی بالغ بر ۵۰۰ هزار هکتار و پَراکنش جمعیت ده برابری آن که بیشترین تراکم جمعیت در منطقه جنوبی و میانی آن قرار دارد، با چالش‌های جدی روبرو است. به طوری که تراکم جمعیت در ۲۵۰ هزار هکتار منطقه چالوس و طالقان کم و برعکس تراکم جمعیت و مراکز صنعتی در منطقه میانی و جنوبی آن زیاد است؛ یعنی میزان مصرف کربن در این مناطق زیاد، تردد خودرو بسیار بالا و هوای سالم برای این جمعیتِ انبوه کم است که هشداری جدی محسوب می‌شود و باید با گسترش فضای سبز به جبران این امر پرداخت.
    وی ضمن قدردانی از تعامل خوب سایر دستگاه‌های اجرایی در اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت گفت: با انعقاد تفاهم‌نامه با آموزش و پرورش در سطح ملی، طی سه ماهه اخیر اقدامات اثرگذاری انجام شده و به صورت خودجوش مبادرت به ایجاد نهالستان و کاشت درخت کرده‌اند.
    اصغر بیات با بیان اینکه در کنار کاشت، داشت درختان نیز مورد تأکید است، گفت: جمعیت ۵۰۰ هزارنفری دانش‌آموزی استان البرز پتانسیل خوبی برای ترویج این فرهنگ هستند و آموزش به آنان به‌عنوان سفیران منابع طبیعی لحاظ شده است. مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز با اعلام شعار «۳ نهال برای هر نفر» گفت: اگر درصدی از این جمعیت ۳ میلیونی استان در این امر مشارکت کنند به عدد ۹ میلیون خواهیم رسید. وی در بخش دیگری از سخنانش وضعیت پروژه‌های آبخیزداری استان را تشریح کرد و گفت: به دلیل شیب کوهستانی منطقه و موقعیت زمین‌شناسی البرز، بیش از ۷۵ درصد مناطق استان سیل‌خیز است که متأسفانه عمده مناطق شهری و روستایی در این مناطق سیل‌گیر قرار دارد. بیات ضمن اشاره به اعتبارات تخصیص یافته در زمینه مهار سیلاب اظهار داشت: طی سه سال ۹۶ تا ۹۹ اعتبارات خوبی از صندوق ملی توسعه به این امر اختصاص یافت که منجر به انجام اقدامات اثرگذاری در استان شد که اثربخشی آن در سیلاب‌های اخیر مشهود است به طوری که با اعتبار کمتر از میلیارد از خسارات میلیاردی مالی و جانی جلوگیری شد. وی افزود: بالای ۲۲ هکتار از عرصه‌های منابع طبیعی دارای نقشه و برنامه دقیق است که امیدواریم با تخصیص اعتبارات ملی و استانی این طرح‌ها اجرایی شود تا از مخاطرات بحرانی جلوگیری شود. وی در ادامه به سلسله برنامه‌هایی که قرار است در سال 1403 اجرا شود پرداخت و مهم‌ترین نگرانی در اجرای دقیق آنها را میزان اعتبارات اعلام کرد و گفت: هر سال که پیش می‌رویم به منظور مدیریت بهینه هزینه‌ها از حجم عملیات کاسته می‌شود و متأسفانه هر چه‌قدر این اقدامات با تأخیر صورت گیرد، مخاطرات جدی‌تری برای البرز در پی خواهد داشت. بیات همچنین وضعیت کاداستر استان البرز را به تفکیک شهرستان‌ها تشریح کرد و گفت: در مجموع 4 هزار و 698 هکتار در سال 1402 حدنگاری زمین در استان البرز انجام شده است. وی همچنین آماری از میزان حریق رخ داده در البرز طی سال گذشته ارائه کرد و روند اقدامات در سامانه پنجره واحد مدیریت زمین که در سطح ملی با هدف پایش زمین و رسیدگی به استعلامات در کوتاه‌ترین زمان در حال اجرا است، را تشریح نمود.