صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • کیوسک‌های دیجیتال نخستین اپراتور سلامت کشور رونمایی و نصب شد
  • پرونده مرکز مبادله در دیوان عدالت اداری آیا مرکز مبادله ارز و طلای ایران، فاقد وجاهت قانونی است؟
  • آغاز ثبت‌نام دهمین دوره کارآموزی همراه اول
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 2657  |  صفحه آخر  |  تاریخ: 12 دی 1401
    جهش قیمت رسمی خودرو در بورس کالا رقم خورد
    سبقت خودروسازان از دلالان در تالار شیشه‌ای
    روز یکشنبه معاملات خودرو در بازار بورس کالا با شگفتی همراه بود و برای مثال معامله هایما S8 ایران خودرو با قیمت پایه ۹۳۴ میلیون تومان و سرانجام با افزودن 13 درصد مالیات و عوارض و هزینه‌های جانبی رقم یک میلیارد و ۶۷۶ میلیون تومان کشف قیمت شد، یعنی افزایش ۷۹ درصدی که مستقیما به جیب خودروساز می‌رود. به این ترتیب بود که در واقع صبح یکشنبه در اولین عرضه خودرو هایما S8 از سوی ایران‌خودرو در بورس کالا، تفاوت قیمت پایه با قیمت تمام شده معامله به ۷۴۲ میلیون تومان رسید. اتفاقی که سود 79 درصدی را برای ایران خودرو رقم می‌زند. 
    قیمت خودرو در بازار روز یکشنبه در حالی با افزایش هزار تومانی قیمت دلار دوباره به سمت گرانی خیز برداشت که بابک صدرایی، کارشناس صنعت خودرو معتقد است با سیاست‌های اخیر دولت و خودروسازان مبنی بر عرضه خودرو در بورس کالا و افزایش قیمت دلار، قیمت خودرو در بازار ثانیه‌ای بالا می‌رود.
    ابک صدرایی، کارشناس صنعت خودرو در این رابطه به اقتصاد ۲۴ گفت: قیمت خودرو به شدت تحت تاثیر قیمت دلار است و تغییر رئیس کل بانک مرکزی شوک کوتاه مدتی به این بازار وارد کرد، اما این کاهش مقطعی بود.
    وی با بیان اینکه این یک جریان ریزشی موقتی بود، ادامه داد: دوباره التهاب قیمت‌ها به بازار خودرو برمی گردد. در کنار آن باید ببینیم دولت در واردات خودرو چقدر می‌تواند موفق باشد؛ از جمله اینکه چه تعداد خودرو با چه قیمتی و با چه مکانیزم فروشی به فروش می‌رسد. اگر قرار باشد خودرو‌های وارداتی با همان روند خودرو‌های داخلی در بورس کالا به فروش برسد و همین بلایی که سر خودرو‌های داخلی در بورس کالا آمد بر سر خودرو‌های وارداتی بیاید، شاهد التهاب قیمت‌ها در بازار خودرو‌های وارداتی نیز خواهیم بود.
    منتظر ریزش شدید قیمت‌ها در بازار خودرو نباشید
    به گفته این کارشناس صنعت خودرو، اگر خودرو‌های وارداتی با یک مکانیزم درست به بازار عرضه شود، می‌تواند مقداری در بازار تاثیر روانی ایجاد و قیمت خودرو را تعدیل کند؛ اما اینکه تصور کنید قیمت‌ها به ۶ ماه قبل برگردد، اشتباه محض است. خودرو شاهد ریزش قیمت شدید نخواهد بود، زیرا ریزش قیمت خودرو با شرایط اقتصادی حالِ حاضر دور از ذهن است.
    صدرایی ادامه داد: ما در شرایط اقتصادی نابسامان و متزلزلی هستیم که ادامه دار است. در سال‌های اخیر چندین و چند بار شاهد این هستیم که یک سناریوی نوشته شده در بازار خودرو تکرار می‌شود. در این سناریو، قیمت دلار به شدت گران می‌شود، آنگاه به میزان اندکی می‌ریزد و به تبع قیمت خودرو کاهش اندکی می‌یابد و بازار وارد رکود می‌شود. سپس قیمت دلار دوباره گران شده و بازار خودرو شاهد افزایش قیمت‌ها خواهد بود.
    علامت قیمت دلار به بازار خودرو
    این کارشناس صنعت خودرو با بیان اینکه این اتفاق هر ۶ ماه یک بار در بازار ایران مشاهده می‌شود، به اقتصاد ۲۴ گفت: نبض بازار خودرو در دست بانک مرکزی است، زیرا بسته به اینکه بانک مرکزی قیمت دلار را در چه کانالی کنترل کند، قیمت خودرو متناسب با آن تغییر جهت می‌دهد.
    صدرایی ادامه داد: احتمالا ریزش قیمت دلار و به تبع آن قیمت خودرو کوتاه مدت است. ما رگبار نوسانی قیمت دلار را خواهیم داشت، زیرا قیمت دلار در یک بازه زمانی مثل روز شنبه متوقف می‌شود و در یک بازه دیگر تحت تاثیر یک سری اخبار و عوامل، دوباره سیر صعودی به خود می‌گیرد.
    مردم قضاوت کنند: آیا با عرضه ماشین در بورس کالا قیمت‌ها متعادل شد؟
    این کارشناس صنعت خودرو در گفتگو با اقتصاد ۲۴ به عرضه خودرو در بورس کالا اشاره کرد و گفت: در همه جای دنیا در بورس کالا، کالای سرمایه‌ای عرضه می‌کنند. دولت اول باید تفکیک کند که خودرو را کالای مصرفی می‌داند یا سرمایه ای. نمی‌شود که دولت بگوید خودرو کالای مصرفی است و آن را همانند کالای سرمایه‌ای در بورس عرضه کند. اگر قرار است کالا‌های مصرفی در بورس کالا عرضه شوند؛ پس مردم سبزی خوردن و پنیر و گوشت و مرغ و ماهی را هم از بورس بخرند!
    صدرایی ادامه داد: در حال حاضر با عرضه خودرو در بورس چه اتفاقی افتاده است؟ آیا قیمت‌ها در بازار خودرو متعادل شده است؟ شما در همین مدت کوتاه پس از عرضه خودرو در بورس کالا شاهد بودید که قیمت خودرو در بازار ثبات پیدا کرده است؟ خودروی پژو ۲۰۷ را در بورس عرضه کردند و می‌گویند ۴۰ میلیون تومان زیر قیمت بازار در بورس به مردم فروخته اند. اگر همین خودرو را با نرخ بهره حساب کنید، قیمتش با بازار هیچ تفاوتی ندارد، زیرا در بازار آزاد سوییچ قیمت خودرو همان لحظه خرید در دست شماست، ولی در بورس کالا سه ماه بعد عملا خودرو تحویل مشتری می‌شود.
    قیمت‌ها در بازار خودرو لحظه‌ای شده است
    این کارشناس صنعت خودرو در تشریح قیمت خودرو‌ها در بورس کالا گفت: ماشین یک میلیادری لاماری در بورس عرضه شد و یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان به فروش رسید. این خودرو در بازار ۲ میلیارد تومان فروخته می‌شود، زیرا دلالان آن را از بورس کالا می‌خرند و با سود ۳۰۰ میلیونی به بازار آزاد عرضه می‌کنند. این کار برخلاف عدالت اجتماعی و حقوق مصرف کننده است. مصرف کننده حق دارد در هر جای دنیا بداند خودروی خریداری شده اش چه قیمتی است. در کجای دنیا خودروساز خودروی خود را در بورس عرضه می‌کند و به مردم می‌گوید بیایید در بورس از من بخرید؟
    صدرایی ادامه داد: مسئولان وزارت صمت می‌گویند دست دلالان در بازار خودرو حذف شده است. ما کار نداریم دست چه کسی حذف شده؛ سوال من این است که خروجی این کار چیست؟ الان خودرو با چه قیمتی از بورس کالا بیرون آمده؟ در این شرایط بهتر است دولت قیمت را آزادسازی و قیمت‌ها را به طور شفاف اعلام کند. امیدواریم بانک مرکزی قیمت دلار را کنترل کند تا بازار سر و سامان بگیرد، زیرا مصرف کننده الان دارد له می‌شود. مگر می‌شود قیمت‌ها در بازار خودرو و سایر بازار‌ها لحظه‌ای بالا رود؟
    در همین حال به گزارش فراز، در حالی سودی عجیب با کشف قیمت در بورس کالا دارد به جیب خودروسازان می‌رود که امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت در آخرین اظهار نظرش مردم را به خرید از بورس کالا تشویق کرده و قیمت بازار را «قیمت سازی» دانسته و فاطمی امین وزیر صمت نیز افزایش قیمت خودرو را ناشی از قیمت دلار عنوان کرده است.  طی ۱۰ سال گذشته قیمت‌گذاری خودرو توسط شورای رقابت صورت می‌گرفت اما همواره با انتقاد خودروسازان مواجه بود و ایران خودرو و سایپا دلیل زیان انباشه خود را قیمت‌گذاری دستوری اعلام می‌کردند. شورای رقابت هم معتقد بود صنعت خودرو انحصاری است و نباید از قیمت‌گذاری کنار بکشد.
    پس از بحث‌ها و انتقادهای فراوان، بالاخره زور دولت سیزدهم به شورای رقابت رسید. این شورا با این فرمول که کشف قیمت خودرو در بورس انجام شود از قیمت‌گذاری خودرو تا حدودی کنار رفت.
    گرچه در هیچ بازار آزاد و سلامتی، قیمت‌گذاری به صورت دستوری شکل نمی‌گیرد اما عرضه کم، تورم و تقاضای بالا خودرو را به کالایی سرمایه‌ای تبدیل کرد. از همین رو همواره بزرگترین چالش دولت‌ها مساله قیمت خودرو بوده و برای حل این مشکل به فرمول‌های مختلفی روی آورده‌اند. موضوع عرضه خودرو در بورس کالا زمانی جدی گرفته شد که اعتراض‌ها به نحوه قیمت‌گذاری و فروش خودرو به شیوه قرعه‌کشی که باز هم از ابداعات کم‌نظیر شورای رقابت بود، بالا گرفت.
    در زمان وزارت رزم حسینی در دولت دوازدهم، به این موضوع جدی پرداخته شد و حتی در نسخه ابتدایی قانون ساماندهی خودرو که از سوی مجلس شورای اسلامی ابلاغ شده نیز، به فروش خودرو در بورس کالا اشاره شده بود و اساساً این طرح برای آن مطرح شد که دولت قادر به خروج از قیمت‌گذاری دستوری نبود بنابراین شیوه جایگزینی مطرح کرد تا کم‌کم بتواند قیمت‌گذاری خودرو را به بازار بسپرد، شیوه‌ای که مانند سایر راه‌ها، جدید بود و نسبت به فروش از طریق قرعه‌کشی، از ابهامات کمتری برخوردار بود.
    فاطمی‌امین وزیر صمت دولت سیزدهم به کمک منوچهر منطقی، معاون حمل و نقل وزیر صمت اما توانستند این برنامه را اجرایی کنند. یکی از مهمترین وعده‌های فاطمی امین، حذف فروش خودرو، کاهش قیمت خودرو و عرضه چند برابری خودرو بود. از همین رو فروش خودرو در بورس و اجبار خودروسازان خصوصی برای عرضه خودرو در بورس نیز شروع شد.
    سود خودروسازان در بورس کالا بیشتر از دلالان
    اولین عرضه خودرو در بورس کالا هم توسط گروه خودروسازی بهمن برای خودروهای دیگنیتی و فیدلیتی در ۱۸ خرداد سال جاری صورت گرفت که البته شخص منوچهر منطقی ساعتی پس از شروع معامله و دریافت ۳۰ درصد پیش پرداخت از خریداران، با ارسال نامه‌ای از انجام معامله جلوگیری کرد. اما به هر حال روند معاملات خودرو در بورس آغاز شد و ادامه پیدا کرد تا دست دلالان از بازار خودرو کوتاه‌تر شود اما روند کشف قیمت در بورس کالا به شکلی پیش رفته که امروز خریداران واقعی خودرو دلشان برای شورای رقابت و سود دلالی بازار تنگ شده است.
    بیشترین افزایش قیمت خودرو طی سال‌های گذشته از سوی ستاد تنظیم بازار دولت سیزدهم و با نرخ ۱۸ درصد شکل گرفت و پیش از آن نهایت افزایش قیمت خودرو که از سوی شورای رقابت شکل می‌گرفت عددی بین ۱۰ تا ۱۲ درصد بود اما قیمت‌ها در بازار با افزایشی بین ۵۰ تا  ۷۰ درصد در بازار به فروش می‌رسید.
    با این حال بنا بر سیاست وزارت صمت، قرار شد که خودرو در بورس عرضه شود و از سوی دیگر از ابتدای سال جاری افزایش قیمت رسمی از سوی خودروسازان صورت نگرفت. این اقدام وزارت صمت برای کوتاه شدن دست دلالان و رفتن سود به جیب خودروسازان بود. اما قیمت‌هایی که در بورس کالا کشف قیمت شده‌اند، هوش از سر هر کسی می‌پراند و نکته اینجاست که نه تنها وزیرصمتی که معتقد بود افزایش قیمت خودرو به دلیل افزایش قیمت دلار است،  واکنشی دارد بلکه مدیران خودروسازی‌ها نیز مدعی هستند محصولاتشان چند صد میلیون تومان ارزان‌تر از بازار به فروش می‌رسد.
    مثلا روز یکشنبه معامله هایما S8 ایران خودرو با قیمت پایه ۹۳۴ میلیون تومان آغاز شد و سرانجام با افزودن 13 درصد مالیات و عوارض و هزینه‌های جانبی رقم یک میلیارد و ۶۷۶ میلیون تومان کشف قیمت شد، یعنی افزایش ۷۹ درصدی که مستقیما به جیب خودروساز می‌رود. یا پژو ۲۰۷ دستی با قیمت پایه ۱۸۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و قیمت کشف شده ۵۰۲ میلیون تومان معامله شد یعنی سود ۱۶۶ درصدی.
    این اتفاقات در حالی برای مبازره با دلالی رانت رخ داده که ۷۰ درصد از ظرفیت خودروسازی‌ها به طرح جوانی جمعیت و خودروهای فرسوده تعلق گرفته که خود رانتی جدا دارد و گزارشی جدا می‌طلبد. درعین حال وقتی که وزارت صمت می گوید که قیمت خودرو در بازار قیمت سازی است و رییس پیشین بانک مرکزی مدعی شده بود که قیمت دلار در بازار را قبول ندارد اما وقتی نوبت به مقایسه قیمت تمام شده خودرو در بورس می رسد، قیمت بازار مرجع قرار داده شده و می گویند که خودروها چند ده یا چند صد میلیون ارازان تر از بازار تمام شده است. 
    از سوی دیگر امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت در آخرین مصاحبه تلوزیونی‌اش گفته است که قیمت‌ها در بازار، قیمت‌سازی است و مردم از بورس کالا خودرو بخرند. باید پرسید که اگر افزایش قیمت در بازار قیمت‌سازی است، آنچه در بورس کالا به صورت قانونی در حال رخ دادن است، چه نام دارد؟ آیا شیوه جدید وزارت صمتی که وزیر آن مدعی ۱۵ درصد کاهش قیمت تمام شده خودرو بود برای افزایش رسمی قیمت خودرو، بورس کالاست؟ چرا که نه تنها قیمت پایه خودرو کمتر نشده بلکه علنا با عرضه آن در بورس کالا بیش از ۵۰ درصد افزایش داشته است.