کد خبر: 26618 | صفحه ۳ | جامعه | تاریخ: 01 اردیبهشت 1403
با دو میلیارد متر مکعب آب هم میشود در دریاچه قایقسواری کرد
دورنمای خشک دریاچه ارومیه
گروه جامعه - عیسی کلانتری میگوید: بله دریاچه آب دارد اما حتی نمکهای ساحلی هم زیر آب نرفته است، نکته اینجاست که حتی نسبت به ۳ سال پیش در همین زمان، ۲.۵ تا ۳.۵ میلیارد متر مکعب میزان آب موجود در دریاچه کمتر شده است وگرنه همین که دریاچه حدود دو میلیارد متر مکعب آب داشته باشد هم کفایت میکند برای اینکه بخواهند در آن قایقسواری کنند.
این البته در حالی است که علی سلاجقه، رئیس سازمان محیطزیست ایران روز پنجشنبه در جمع خبرنگاران در حاشیه نشست هیأت دولت گفت: «دریاچه ارومیه امروز وضعیت بسیار خوبی دارد.»به گزارش ایرنا، وی افزود: تالابهای اقماری ما از گذشته وضعیت خیلی خوبی داشت، در دریاچه ارومیه مشکلاتی وجود داشت که با توجه به بارشهایی که داشتیم و تخصیص حقآبه و رهاسازی آب که انجام شد و رهاسازی آب در مواردی از سدها این مشکل تا حدودی حل شد.سلاجقه ادامه داد: تأکید اساسی ما امروز بر موضوع پساب تسویه شده شهر تبریز است تا چرخه در این بخش کامل شود.وی همچنین گفت: با توجه به طبیعت بکر کنگو ما از تجربیات این کشور در حوزه حیات وحش بهرهمند میشویم و کنگو نیز از تجربیات ما در حوزه پسماند، جنگل تراشی، مدیریت منابع آب و... استفاده میکند.
از آغاز سفرهای نوروزی تصاویری از حضور گردشگران در دریاچه ارومیه که رنگ آب را به خود دیده بود، خبری شد و خوشایند بود. دیدن این تصاویر با آنچه که پیش از این از خشک شدن این دریاچه محبوب گفته میشد، کمی متفاوت به نظر میرسد، حتی علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت ابتدای همین هفته در گفتوگو با خبرنگاران اعلام کرد: «بارندگیهای اخیر، اهتمام ویژه دولت و برنامه.ریزی مناسب برای رهاسازی حقآبه دریاچه و اتمام طرحهای سخت.افزاری، حال خوبی برای دریاچه ارومیه و مردم منطقه به ارمغان آورده است.»
ادعاها درباره وضعیت دریاچه ارومیه
در همین حال محمدصادق معتمدیان عصر جمعه ، 25 فرودین نیز در حاشیه جشنواره فرهنگی ورزشی دریاچه ارومیه در گفت وگوبا خبرنگاران با اشاره به اینکه حجم کنونی آب دریاچه ارومیه از ۲ میلیارد مترمکعب عبور کرده است، افزود: با توجه به ورودی آب ۵۰۰ مترمکعب در ثانیه، تاکنون ۶۰ میلیون مترمکعب آب به سمت دریاچه ارومیه هدایت شده است.
وی ادامه داد: فاز دوم احیای دریاچه ارومیه با مشارکت و همراهی مردم، مدیریت منابع آبی و تغییر الگوی کشت تحقق خواهد یافت.
معتمدیان با اشاره به اقدامات کمیته فرهنگی و اجتماعی ستاد احیای دریاچه برای خلق لحظات خوب و یا نشاط برای مردم منطقه، افزود: حضور بیسابقه مردم استان و منطقه در جشنواره، بیانگر عشق و علاقه آنها به دریاچه زیبای ارومیه است.
وی همچنین با اشاره به نقش سفر رئیسجمهور محترم به آذربایجانغربی و تغییرات ساختاری در ستاد احیای دریاچه ارومیه در بهبود وضعیت این دریاچه، خاطرنشان کرد: با حمایت و پیگیریهای حضرت آیتالله رئیسی ریاست محترم جمهوری و دولت مردمی سیزدهم، تمامی پروژههای سختافزاری احیای دریاچه ارومیه به شکل هر سه ماه یکبار به اتمام رسیده و آخرین پروژه نیز به زودی با انتقال آب از کانال بادین آباد خاتمه مییابد.
دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه به برخی از تصمیمات این کارگروه نیز اشاره کرد و افزود: کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه رهاسازی آب از سدهای استانهای آذربایجانغربی و کردستان به سمت دریاچه ارومیه را از آذرماه سال گذشته آغاز کرده و نظارتها بر روند رهاسازی و تأمین حقآبه دریاچه تشدید شده است.
معتمدیان همچنین با بیان اینکه بارندگیها در آذربایجانغربی در کوتاهمدت و نسبت به سال گذشته ۴۳ درصد افزایش داشته است، اضافه کرد: بارندگیها در بلندمدت در حوضه آبریز دریاچه ارومیه ۲۸ درصد افزایش یافته است.
دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه به رویکرد جدید دولت در خصوص توجه به حوزه نرمافزاری احیای دریاچه نیز اشاره کرد و یادآور شد: توجه به ابعاد فرهنگی و اجتماعی احیای دریاچه ارومیه جهت همراهی مردم در دستورکار قرار گرفته است.
معتمدیان با اشاره به علاقه وافر مردم به دریاچه ارومیه، افزود: برنامههای نرمافزاری احیای دریاچه ارومیه در راستای مردمی سازی مدیریت منابع آبی، نیازمند فرهنگسازی در این زمینه است.
برای احیا هیچ نشده است
اما واقعا دریاچه ارومیه احیا و پر آب شده و دیگر از خشکی و پایان عمر آن خبر نیست؟ رئیس سابق سازمان حفاظت از محیط زیست و دبیر سابق ستاد احیای دریاچه ارومیه پاسخ مثبتی به این سوال ندارد.
عیسی کلانتری به خبرآنلاین میگوید: اقدامات سختافزاری احیای دریاچه ارومیه تقریبا تمام شده اما مساله این است کاری صورت نگرفته جز اینکه باران باریده و آب جمع شده است.
او با بیان اینکه مسئولان و یا سخنگوی دولت یا اطلاع دقیقی ندارند و یا متوجه نیستند که چه اتفاقی افتاده، ادامه میدهد: از جمله کارهایی که باید صورت میگرفت این بود که در فصل زمستان باید دهنه آببر حدود ۱۱۰ رودخانه را میبستند که آب وارد دریاچه میشد که این کار را نکردند، یا اینکه باید حقالسهم دریاچه ارومیه از سدها را میدادند که فقط ۴۰ درصد از این میزان را دادهاند، بعد میگویند که دریاچه احیا شده است.
وزارت نیرو رهاسازی کند
کلانتری ادامه میدهد: حدود ۴۰۰ میلیون متر معکب آب از رودخانه زاب میآید و بقیه هم اگر وزارت نیرو نامردی نکند و رهاسازی کند، آبی باز روانه کند این وضعیت موقتی ادامه پیدا میکند، اما واقعیت این است که همین میزان آب با گرمای تابستان بخار میشود.
او با تاکید بر اینکه این موقع از سال پرآبترین زمان دریاچه ارومیه است و مهم این است که تابستان چه بلایی سر دریاچه میآید، میگوید: اگر دریاچه ارومیه بعد از پایان شهریور و ابتدای مهر ماه بیش از ۲ میلیارد متر مکعب آب داشت، میشود گفت که کارهایی از سوی دولت انجام شده و جواب داده، اما اگر فقط یک میلیارد متر مکعب آب داشت یعنی هیچ کاری صورت نگرفته است.
رئیس سابق سازمان حفاظت از محیط زیست ادا میدهد: اما مشاهدات نشان میدهد که کاری صورت نگرفته مثلا سردهنهسازی نشده، درحالی که باید هر سال سردهنه بیش از صد رودخانهها که به دریاچه منتهی میشوند، بسته میشد تا آب وارد دریاچه شود. ضمن اینکه حقآبه دریاچه ارومیه هنوز کامل از سدها و وزارت نیرو گرفته نشده و از طرفی چند درصد باقیمانده از کارهای تصفیهخانههای تبریز که از پروژههای احیای دریاچه بود هنوز به اتمام نرسیده است.
حقآبه دیر پرداخت می شود
کلانتری اظهار میکند: حقآبه باید در اسفند و فروردین پرداخت میشد و تمام میشد که انجام نشده این یعنی بارندگی شده و آب باران جمع شده و آب در دریاچه جمع شده و جانی گرفته است.او تاکید میکند که طبق برنامه مصوب کاری صورت نگرفته مثلا کاهش آب کشاورزی از سوی دولت رها رها شده، ترویج بهرهبرداری آب صورت نگرفته و با اینکه کارهای سختافزاری دریاچه ارومیه در دوران آقای روحانی تمام شده و فقط ۲ الی ۳ درصد از کارهای تصفیهخانه تبریز مانده، آن هم بعد از دو سال هنوز تمام نشده است.
کلانتری میگوید: بله دریاچه آب دارد اما حتی نمکهای ساحلی هم زیر آب نرفته است، نکته اینجاست که حتی نسبت به ۳ سال پیش در همین زمان، ۲.۵ تا ۳.۵ میلیارد متر مکعب میزان آب موجود در دریاچه کمتر شده است وگرنه همین که دریاچه حدود دو میلیارد متر مکعب آب داشته باشد هم کفایت میکند برای اینکه بخواهند در آن قایقسواری کنند.
ادعای وزارت نیرو
این البته در حالی است که از وزارت نیرو، سیفالله آقابیگی مدیرکل مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکت مدیریت منابع آب با تشریح اقدامات پیشگیرانه وزارت نیرو به منظور مدیریت بارشها و جلوگیری از خسارت سیلاب اظهار داشت: مدیریت خوب و اقدامات پیشگیرانه مجموعه وزارت نیرو در ستاد و استانها موجب شد در بارشهای اخیر، بخش زیادی از ظرفیت منابع آبی سدهای کشور آبگیری شود.
آقابیگی افزود: استانهای کرمان، بوشهر، یزد، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، سمنان، اصفهان، به ویژه استان خوزستان، استانهای شمال و شمال غرب کشور، استانهایی بودند که بارشهای بیشتری دریافت کردند به طوری که در استانهای چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و لرستان میزان بارشها به بیش از ۲۳۰ میلیمتر افزایش پیدا کرد و شاهد یک جریان بسیار پیوسته و غیرخسارتآفرین در مناطق مختلف کشور بودیم.مدیرکل مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکت مدیریت منابع آب اضافه کرد: بر همین اساس، تعداد قابل توجهی از مخازن سدهای کشور به حداکثر پرشدگی رسید و در برخی استانها همچون کهگیلویه و بویراحمد، ایلام، کرمانشاه و کردستان شاهد سرریز سدها بودیم.
وی خاطرنشان کرد: این ورود قابل توجه آب به مخازن سدهای کشور به پایداری تأمین آب برای مصارف مختلف در فصول گرم پیش رو، به مسئولان برای تأمین نیازهای مردم اطمینان بیشتری میدهد.آقابیگی با اشاره به استحصال خوب بارشها در مخازن سدهای کشور نیز گفت: جانمایی مخازن سدها در مناطقی است که منابع آب پایدار و شیرین در رودخانههای بالادستی در جریان است.وی افزود: مدیریت مخازن سدها از ابتدای سال آبی ۱۴۰۲ ۱۴۰۳ به منظور جمعآوری قطره قطره نزولات جوی با هدف کمک به تأمین مصارف مختلف با اولویت تأمین آب شرب، صنعت و کشاورزی و همچنین تأمین نیازهای زیست محیطی صورت گرفته است.مدیرکل مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکت مدیریت منابع آب خاطرنشان کرد: در بارندگیهای اخیر با رهاسازی هدفمند به منظور مدیریت نزولات جوی و آبهای شیرین، اکوسیستمهای آبی مناطق مختلف کشور اعم از تالابها، استخرها و به ویژه دریاچه ارومیه آبگیری مناسبی داشت.