کد خبر: 27601 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 17 اردیبهشت 1403
تلاش جمعی ایران، عربستان، ترکیه، اندونزی و مصر برای پایان جنگ در غزه
جنگ غزه به آتش بس نزدیک است؟
پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی طی روزهای شنبه و یکشنبه ۱۵ و ۱۶ اردیبهشت ماه جاری با موضوع اصلی «ارتقای وحدت و همبستگی از طریق گفتوگو پیرامون توسعه پایدار» در بانجول، پایتخت کشور آفریقایی گامبیا برگزار شد و ریاست هیات ایران در این اجلاس بر عهده حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه بود.
امیر عبداللهیان در جریان رایزنی با سامح شکری، وزیر خارجه مصر از تلاشها و مواضع مصر برای تلاش در توقف نسلکشی در غزه تشکر و آمادگی ایران را برای ارسال کمکهای انسانی به غزه مورد تاکید مجدد قرار داد و خواستار مساعدت قاهره در این خصوص شد.
سامح شکری نیز در این دیدار با اشاره به تبعات تداوم جنگ در غزه و حملات اسرائیل علیه مردم فلسطین و خسارات بالای انسانی و مادی به خصوص کشتار غیرنظامیان توسط رژیم اشغالگر، ابراز امیدواری کرد تلاشهای جاری سیاسی و مذاکراتی، منجر به توقف جنگ علیه غزه و احقاق حقوق مردم فلسطین شود.
فیصل بن فرحان نیز در این دیدار استمرار تعامل بین دو کشور ایران و عربستان را برای مقابله با طرحهای جنگ طلبانه نتانیاهو در منطقه ضروری دانست.
تقریبا همه کشورها در تلاش بودند تا موضوع آتش بس در صدر خواسته هایشان باشد. در این بین اما رئیس دفتر سیاسی حماس روز (یکشنبه) در سخنانی درباره مذاکرات در قاهره تاکید کرد که این جنبش بر ضرورت دستیابی به توافق آتشبس همهجانبه اصرار دارد.
به گزارش ایسنا، «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در این باره اظهار کرد: در راستای تاکید بر جدی بودن و رویکرد مثبت جنبش حماس قبل از دور فعلی مذاکرات، تماسهایی با گروههای مقاومت و جلسات و مشاورههای فشرده را در داخل و خارج انجام دادیم و این پیش از اعزام هیئتمان به قاهره صورت گرفت.
طبق گزارش خبرگزاری سما، وی افزود: اولویت جنبش حماس متوقف کردن جنایات علیه ملت فلسطین است و این یک موضع قاطع و اصلی است و به آیندهای باثباتتر منجر خواهد شد.
وی ادامه داد: اگر آتشبس اولین نتیجه توافق نباشد پس توافق چه معنا و مفهومی خواهد داشت؟
وی همچنین تاکید کرد: حماس همچنان بر دستیابی به توافقنامه جامع و مرحلهای اصرار دارد که شامل، پایان دادن به جنایات، اطمینان از عقب نشینی و دستیابی به یک معامله مبادله جدی برای اسرا باشد.
هنیه ادامه داد: جهان گروگان یک کابینه افراطی شده است و این درحالی است که این کابینه با مشکلات سیاسی مواجه است و نخستوزیر آن نیز میخواهد توجیهات دائمی را برای ادامه جنایتگری و گسترش دایره درگیری و خرابکاری اختراع کند و تلاشهای انجام شده توسط میانجیگران و دیگر طرفها را ناکام بگذارند.
وی افزود: آمریکا که جنایات رژیم اشغالگر را پوشش میدهد، باید به جای تهیه سلاحهای کشتار جمعی، این نسل کشی را متوقف کند.
از سوی دیگر نخستوزیر رژیم صهیونیستی مدعی شد تلآویو آماده رسیدن به آتشبس برای آزادی اسرای خود است اما نمیتواند با شرط حماس درباره پایان جنگ موافقت کند.
به گزارش ایسنا، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی ادعا کرد: ما همیشه آماده تحقق آتشبس برای آزادی اسرایمان بوده و هستیم. ما به هیئت مذاکره کننده اختیارات بسیار زیادی برای پیشرفت در معامله تبادل اسرا دادیم.
طبق گزارش الجزیره، نتانیاهو گفت: ما شروطی را که به معنای تسلیم شدن ما باشد، نمیپذیریم و به جنگ تا زمان تحقق اهدافمان ادامه میدهیم. تسلیم شدن در برابر خواستههای حماس یک شکست فاجعه بار برای اسرائیل است.
نتانیاهو گفت: نمیتوانیم خواستههای حماس درباره پایان جنگ، عقب نشینی نیروهایمان از غزه و ماندن حماس در قدرت را بپذیریم.
پیش از این شبکه خبری سیبیاس آمریکا به نقل از یک مقام ارشد حماس گزارش داد مذاکراتی که در قاهره از طریق میانجیگران مصری در حال انجام بود، روز شنبه بدون نتیجه پایان یافت و دور جدید آن روز یکشنبه برگزار میشود.
سی ان ان نیز به نقل از مقامات آمریکایی و صهیونیست گزارش داد که هرگونه توافق احتمالی بر سر چارچوبی کاری به آتشبس موقت و آزادی اسیران صهیونیست در غزه نزدیک خواهد شد و احتمالاً مذاکرات مداوم درباره جزئیات دقیق توافق دنبال خواهد شد.
این شبکه اشاره کرد: انتظار میرود که دستیابی به توافق نهایی بین ۲ طرف چندین روز دیگر طول بکشد و مذاکرات ادامه داشته باشد و و مذاکرهکنندگان در جنبههای فنی توافق احتمالی پیشرفت کردهاند، اما ۲ منبع اسرائیلی گفتند که ممکن است تکمیل خود معامله یک هفته طول بکشد.
جنبش حماس بر لزوم عقب نشینی واضح و صریح رژیم صهیونیستی از غزه و پایان کامل جنگ تأکید دارد.
مذاکرات قاهره به دلیل لجاجت رژیم صهیونیستی و مانعتراشیهای نتانیاهو و مخالفتش با شروط حماس بی نتیجه مانده است.