سرمقاله

رابطه فوتبال و سياست/ صادق رشیدی فرد

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • حضور ایرانسل در تلکام ۱۴۰۳ با شعار جریانی به سوی هوشمندی
  • آغاز طرح زمستانی «ایرانسل‌من»
  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 28399  |  صفحه ۴ | فرهنگ و هنر  |  تاریخ: 30 اردیبهشت 1403
    «الواح هخامنشی» پس از ۸ ماه رونمایی شد
    ۳۵۰۶ لوح هخامنشی که ۳۰ شهریور ماه سال گذشته از آمریکا به ایران آمده بود، امروز در موزه ملی رونمایی شد. به گزارش برنا، ۳۵۰۶ لوح هخامنشی که در جریان بازگشت سفر رئیس جمهور از آمریکا در تاریخ ۳۰ شهریورماه ۱۴۰۲ به ایران بازگردانده شده بود، پس از ۸ ماه با حضور قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی، نمایندگان ایکوم در ایران، سفرای کشورهای ونزوئلا و مکزیک و جمعی از فعالان میراث فرهنگی در سالن ایران باستانِ موزه ملی ایران رونمایی شد.
    الواح هخامنشی از جمله آثاری است که حدود ۹۰ سال پیش با موافقت دولت وقتِ ایران از کشور خارج و برای مطالعه و بررسی به دانشگاه شیکاگو «امانت» سپرده شد.
    الواح در ۵۰ صندوق چوبی شامل حدود ۲ هزار جعبۀ مقوایی و چند پیت نفتی که در تخت جمشید (پارسه، پرسپولیس) به پارافین آب‌شده آغشته شده بودند، از راه بوشهر به آمریکا فرستاده شدند.
    قرار بود این الواح سه سال پس از مطالعه به ایران برگردانده شوند اما در نهایت پس از ۸۵ سال به خاک ایران بازگشتند.
    جبرئیل نوکنده، مدیر موزه ملی ایران در رونمایی این الواح گفت: یکی از افتخارات ما در سرزمین ایران گل‌نوشته‌های کاوش تخت جمشید است که در سال ۱۳۱۱ خورشیدی در بازوی تخت جمشید کاوش شده است‌. این مجموعه ارزشمند اطلاعات کم‌نظیر از ساختار سازمان اداری و نظام اجتماعی در اختیار می‌گذارد.
    به گفته او، اطلاعاتی که این گل‌نبشته‌ها در اختیار می‌گذارد قبلاً در سنگ‌نبشته‌ها دیده نشده و لایه دیگری از فرهنگ و هنر ایران و احترامی که برای کارگران، زنان و متخصصان و امنیت مسافران در دوره هخامنشی قائل است را نشان می‌دهد. اکنون شفافیت درست و دقیقی از اقتصاد و نظام اجتماعی هخامنشی داریم.
    مدیر موزه ملی ایران گفت: براساس مطالعات انجام شده محتوای این الواح، شامل نامه‌ها، اسناد اداری، دست‌نوشته‌های یک کاتب، شاه و دربار، شخصیت‌های تاریخی، مهرهای بایگانی، کارگران، تولید، مسافران و ایزدان پارس است.
    مدیر موزه ملی ایران یادآور شد: این اسناد متعلق به دوره داریوش بزرگ در ۵۰۹ پیش از میلاد است
    محتوای الواح
    الواح در اشکال، ابعاد و موضوعات مختلف و متنوع است،‌ موضوعات آن ها عمدتاً در خصوص مدیریت منابع، راه ها، روابط اجتماعی، مایحتاج اساسی زندگی، دستمزدها و اقتصاد جامعه هخامنشی در زمان داریوش اول است.
    خط و زبان الواح
    این مجموعه شامل تعداد ۲۶۷۰ قطعه لوح بزرگ به خط میخی و زبان عیلامی و تعداد ۸۳۶ قطعه لوح کوچک به خط میخی و زبان آرامی است.
    مجموعه حاضر در نتیجه رایزنی های بسیار فیمابین وزارت امور خارجه، مرکز امورحقوقی بین المللی ریاست جمهوری و وزارت میراث فرهنگی جهت انجام هماهنگی با موسسه شرق شناسی شیکاگو به کشور بازگشته است.
    این مجموعه در ۹ صندوق هر کدام به وزن ۷۵ کیلو گرم و به ابعاد ۷/۱۲۹ سانتی متر طول، ۷۰ سانتی متر عرض و ۹/۵۷ سانتی متر ارتفاع بسته بندی و در تاریخ ۸ شهریور ۱۴۰۲ تحویل نمایندگی کشورمان در نیویورک شد.