کد خبر: 33822 | صفحه ۸ | ایران زمین | تاریخ: 17 شهریور 1403
وزیر اقتصاد به موضوع وامهای میلیاردی رئیس و اعضای هیات مدیره بورس ورود کرد
حاشیههای وام عشقی
گروه اقتصاد - در پی ارسال نامه سازمان بازرسی کل کشور به وزیر امور اقتصادی و دارایی در خصوص تصویب پرداخت وام به رئیس و اعضای هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در آخرین روزهای دولت قبل، وزیر اقتصاد به این موضوع ورود کرده و خواستار ارائه توضیحات و روشنگری لازم از سوی مدیران سازمان بورس شده است.
اخیرا سازمان بازرسی کل کشور، طی نامهای به عبدالناصر همتی – وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس شورای عالی بورس و اوراق بهادار – با طرح موضوع در رابطه با دریافت وام قرضالحسنه از سوی رئیس و برخی از اعضای هیأت مدیره سازمان بورس و پیامدهای اجتماعی آن لزوم بررسی و ورود وزیر اقصاد به این موضوع را خاطر نشان کرده است:
متن نامه فوق به شرح ذیل است:
«با احترام، همانگونه که مستحضرید نه تنها شورای عالی بورس و اوراق بهادار به عنوان بالاترین رکن بازار اوراق بهادار، وظیفه نظارت بر فعالیت سازمان بورس و اوراق بهادار را عهدهدار میباشد، بلکه حقوق و مزایای رئیس و اعضای هیأت مدیره سازمان یاد شده را نیز تعیین مینماید، مزید استحضار در بررسیها مشخص گردید به موجب مصوبه مورخ ۱۴۰۳/۰۳/۰۸ شورای عالی بورس و اوراق بهادار و ضوابط پرداخت تسهیلات به کارکنان سازمان بورس و اوراق بهادار، در تیرماه سال جاری در (دوره زمانی تغییر دولت) در مجموع مبلغی حدود ۱۰۵ میلیارد ریال تسهیلات به شرح جدول زیر با نرخ کارمزد ۴ درصد و دوره بازپرداخت ۱۰ ساله از محل منابع داخلی سازمان بورس و اوراق بهادار آن هم در ازای دریافت تضمین به صورت چک معادل مبلغ تسهیلات به اعضای هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار پرداخت شده است.
نظر به اینکه تصمیم فوق در شورای عالی بورس و اوراق بهادار و در دوران گذار از دولت سیزدهم به دولت چهاردهم آنهم در زمانی که عملکرد کلی سازمان بورس و اوراق بهادار در مدیریت و نظارت بر بازار بورس و اوراق بهادار نیز کمتر از حد انتظار بوده است؛ اتخاذ چنین تصمیمی آن هم در روزهای پایانی دولت قبل و پیش از استقرار دولت جدید، واجد ابهامات جدی است که در صورت اطلاع سهامداران و فعالان بازار به ویژه سهامداران خرد، بر نارضایتی اجتماعی آنان ناشی از عملکرد مسئولان بازار اوراق بهادار خواهد افزود.
لذا شایسته است دستور فرمایید؛ ضمن بررسی دقیق موضوع، در اجرای ماده ۳۲ آیین نامه اجرایی قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور، علت طرح و وضع چنین مصوبهای بدون مدنظر قراردادن شرایط کلی حاکم بر بازار، نارضایتی سهامداران خرد از عملکرد مسئولان سازمان بورس و اوراق بهادار و بهره مندی اعضای هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار از منابع آن سازمان به نفع خود باقید فوریت به همراه دلایل و مستندات امر به این سازمان گزارش گردد.»
متعاقب آن، وزیر اقتصاد به موضوع مطرح شده فوق، ورود کرد و گفت:
«پس از نامه سازمان بازرسی در مورد وام قرضالحسنه دریافتی توسط رئیس و اعضای هیات مدیره سازمان بورس، موضوع را جهت بررسی سریع کارشناسی و اعلام نظر به بازرسی وزارتخانه ارجاع دادهام.
در دولت چهاردهم برای حذف رانتها آمدهایم و اجازه ویژه خواری به هیچکس نخواهیم داد.»
وزیر اقتصاد به موضوع وام قرضالحسنه رئیس و اعضای هیات مدیره بورس ورود کرد
براین اساس، طبق اعلام وزارت امور اقتصادی و دارایی، با توجه به دستور صریح وزیر اقتصاد، مدیران بورس ملزم به انتشار مستندات و دلایل این تصمیم شدهاند.
لازم به یادآوری است؛ مصوبه و پرداخت تسهیلات به اعضای هیات مدیره بورس، مربوط به پیش از شروع دولت چهاردهم بوده است.
سکاندار بورس با حکم عبدالناصر همتی تغییر خواهد کرد/ چه کسی رئیس سازمان بورس میشود؟
همتی رئیس شورایعالی بورس که از منتقدان جدی سیاستهای عشقی و وزارت اقتصادِ دولت قبل در حوزه مدیریت بازار سهام بود، این روزها مشغول بررسی برنامه و کارنامه افراد مختلف برای ریاست سازمان بورس است.
چه کسی رئیس سازمان بورس میشود؟
به گزارش تابناک، با پایان رأی اعتماد مجلس شورای اسلامی به وزرای پزشکیان، حالا نوبت به تغییرات احتمالی در سطح معاونان و سازمانهای هر وزارتخانه است. در این میان، میلیونها سهامدار و فعال بازار سرمایه، چشمانتظار حکم همتی به عنوان رئیس شورایعالی بورس برای رئیس جدید سازمان بورس هستند تا سرانجام عشقی راهی خانه شود، رئیسی که از هفتههای نخست دولت سیزدهم بر مسند سازمان بورس تکیه زد و باوجود انتقادات بسیار از سوی سهامداران، از پشت میزش تکان نخورد.
بااینحال، عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد و رئیس شورایعالی بورس که از منتقدان جدی سیاستهای عشقی و وزارت اقتصادِ دولت قبل در حوزه مدیریت بازار سهام و بورس بود، این روزها مشغول بررسی برنامه و رزومه افراد مختلف برای ریاست سازمان بورس و اوراق بهادار است. شنیدههای تابناک حالی از این است که تا به امروز نام ۹ گزینه بیش از سایرین برای چنین جایگاهی مطرح شده که در ادامه اسامی آن بیان خواهد شد:
۱- فرهاد حنیفی
حنیفی که در زمان ریاست همتی در بانک مرکزی، بهعنوان معاون نظارتی این بانک همراه با همتی بود، حالا از گزینههای محتمل برای ریاست سازمان بورس است. فرهاد حنیفی تحصیلکرده رشته مدیریت مالی در مقطع دکتری و کارشناسی ارشد است و سابقه بیش از ۲۵ سال در بازار پول و سرمایه دارد.
۲- شاپور محمدی
نفر بعدی، شاپور محمدی ۵۰ساله است. شخصی که از مرداد ۹۵ در دولت روحانی رئیس سازمان بورس و جایگزین محمد فطانتفرد شد و در نهایت فروردین ۹۹ از ریاست سازمان بورس استعفا داد. فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد دولت روحانی بعدا در خصوص استعفای محمدی گفته بود: نارضایتی محمدی زمانی جرقه خورد که در بهمن ماه سال ۹۸ در یکی از جلسات شورای عالی بورس ایشان پیشنهاد کرد برای جلوگیری از رشد سریع شاخص بورس، شرکتهایی که تعهد شناوری دارند، اما به تعهد خود عمل نکردهاند، تنبیه شوند. آنجا، بین ایشان و رئیس کل وقت بانک مرکزی (عبدالناصر همتی) اختلاف ایجاد و به تندی گراییده شد و این باعث ایجاد دلسردی شد.
باوجود چنین روایتی، چند روز بعد از استعفا، همتی رئیسکل این بانک طی حکمی، شاپور محمدی را به سمت رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی منصوب کرد.
۳- حجت اله صیدی
سومین گزینه روی میز رئیس شورایعالی بورس، حجت اله صیدی است.
مدیرعامل اسبق بانک صادرات، ۵۷ ساله و دارای مدرک کارشناسی، کارشناسیارشد و دکترای حسابداری از دانشگاه علامه طباطبایی است و شنیدهها از دوستی صیدی با همتی حکایت دارد.
۴- محمدرضا پورابراهیمی داورانی
پورابراهیمی دکترای مالی دارد و عضو هیئتعلمی دانشگاه تهران است. وی پیشتر در مجلس یازدهم رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس بود و در حال حاضر با حکم دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، به سمت رئیس کمیسیون اقتصادی دبیرخانه مجمع منصوب شده است.
۵- سعید اسلامی بیدگلی
اسلامی بیدگلی پیشتر عضو شورایعالی بورس و دبیرکل سابق کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران بود و دکترای مدیریت مالی از دانشگاه شهید بهشتی دارد.
۶- قادر معصومی خانقاه
معصومی خانقاه در حال حاضر مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار است و نامش در میان گزینههای وزیر اقتصاد برای ریاست سازمان بورس مطرح است.
۷- بهرنگ اسدی قره
اسدی دارای دکترای تخصصی از دانشگاه تهران با گرایش مهندسی مالی است. وی در دولت روحانی، مدیرعامل تأمین سرمایه بانک مسکن بود.
۸- علیرضا ناصرپور
ناصرپور دارای مدرک دکتری مدیریت مالی دانشگاه علامه طباطبائی است و معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس بود. وی در حال حاضر، نایب رئیس هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار است.
۹- محمدعلی دهقان دهنوی
دهقان دهنوی دکترای علوم اقتصادی از دانشگاه تربیت مدرس دارد. وی پیشتر در دولت روحانی، بهعنوان رئیس سازمان بورس انتخاب شده بود و با شروع دولت سیزدهم، در مهرماه سال ۱۴۰۰ از این سمت کنار رفت و عشقی جایگزین وی در سازمان بورس شد.