کد خبر: 42105 | اخبار صفحات روزنامه | تاریخ: 17 بهمن 1403
جهان نگران تعرفههای ترامپ
گروه بین الملل- رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد که پس از کانادا و مکزیک بر کالاهای اروپایی نیز تعرفه اعمال میشود. استفان والت، نظریهپرداز رئالیسم تدافعی، سیاست خارجی ترامپ را از منظر نظریه توازن تهدید بررسی میکند. او معتقد است که سیاستهای نامتعارف و غیرقابلپیشبینی کاخ سفید باعث نگرانی متحدان آمریکا شده و آنان را به تشکیل ائتلافهای جدید سوق داده است. در مقابل، برخی کشورها بهدلیل هزینههای مقاومت، از تقابل اجتناب میکنند. والت هشدار میدهد که ادامه این روند، موقعیت آمریکا را تضعیف کرده و فرصتهای بیشتری برای رقبای جهانیاش فراهم خواهد کرد.
تهدیدهای دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا برای اعمال تعرفه بر کالاهای وارداتی از اتحادیه اروپا، مجازات شدیدی علیه نزدیک ترین متحدان واشنگتن به حساب می آید.
گزارش ها حاکی از آن است که ترامپ در روزهای اخیر بارها تاکید کرده است که بر ۲۷ عضو اتحادیه اروپا تعرفه های تنبیهی اعمال خواهد کرد.
ترامپ در مصاحبه ای با شبکه «بیبیسی» انگلیسی تصریح کرد که اعمال تعرفه بر کالاهای اروپایی قطعی است و به زودی اجرایی خواهد شد.
وی در همین ارتباط خاطرنشان کرد که کشورهای اروپایی سال ها از ایالات متحده سوءاستفاده کرده اند و دیگر نباید همچین روندی ادامه پیدا کند.
طی دو هفته اخیر و از آغاز دومین حضور ترامپ در کاخ سفید موجی از دستورات اجرایی و تغییر سیاستهای واشنگتن در ارتباط با تجارت بینالمللی، کمکهای مالی و توافقات مختلف، منتشر و رسانه ای شده است.
آن چه که در همه این دستورات مشترک است، این است که رئیس جمهوری آمریکا در نظر دارد تا سخت ترین مجازات ها را علیه برخی از نزدیک ترین متحدان اقتصادی و نظامی واشنگتن اعمال کند.
آگاته دمارایس، کارشناس ارشد سیاست در شورای روابط خارجی اروپا دلیل این اقدامات ترامپ را کسری درآمد تجاری در معاملات بین المللی با این کشورها دانست.
او افزود: «ترامپ در موضوع کسری تجاری وسواس دارد و ممکن است از اقداماتی شروع کند که احساس می کند برد و پیروزی سریعی در پی خواهند داشت.»
نیویورک تایمز در همین ارتباط خاطرنشان کرد که لزوما مازاد تجاری نشانه ای از سلامت و ثبات اقتصادی یک کشور نیست.
این روزنامه آمریکا تصریح کرد که آخرین بار و در سال ۱۹۷۵ ایالات متحده مازاد تجاری زیادی داشت،اما در عین حال در همان زمان اقتصاد آمریکا هنوز در یک رکود شدید بود.
«مته فردریکسن» نخست وزیر دانمارک، روز گذشته گفت اگر ایالات متحده تعرفه های سختی را بر اروپا وضع کند، این اقدام یک واکنش جمعی و قوی نیاز دارد.
«دونالد تاسک» نخست وزیر لهستان نیز در همین ارتباط اظهار داشت: «ما باید هر کاری انجام دهیم تا از آن اجتناب کنیم»
وی تاکید کرد که جنگ تعرفه ای کاملاً غیر ضروری و احمقانه است.
گزارش ها حاکی از آن است که از ماه گذشته رهبران کشورهای اروپایی در سکوت کامل در حال آماده سازی طرحی برای واکنش به این اقدامات هستند.
کارشناسان معتقدند این تعرفه ها بر اقتصاد بسیاری از جوامع به ویژه در صنعت خودرو تاثیر منفی خواهند گذاشت و مشکلات زیادی را ایجاد خواهند کرد.
اقتصاددانان موسسه «پروگنوس» در سوئیس تخمین زده اند که حدود ۱.۲ میلیون شغل در آلمان وابسته به صادرات کالا به ایالات متحده است و اگر تعرفه ها علیه کشورهای اروپایی اعمال شود، ۳۰۰ هزار شغل در معرض خطر قرار خواهند گرفت.
اتحادیه اروپا در صدد «مذاکرات زودهنگام» با آمریکا برای جلوگیری از تعرفههای ترامپ
در حالیکه کمیسر تجارت و امنیت اقتصادی اتحادیه اروپا امروز (سهشنبه) گفت که این اتحادیه خواستار تعامل و گفتوگوی سریع با آمریکا درباره تعرفهها است، «اورسولا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا نیز تاکید کرد که اتحادیه از منافع خود در مذاکرات محافظت خواهد کرد.
به گزارش ایرنا از خبرگزاری رویترز، ماروس سفکوویچ کمیسر تجارت و امنیت اقتصادی اتحادیه اروپا پیش از نشست وزرای این اتحادیه برای بحث درباره تجارت و رقابتپذیری بروکسل، اعلام کرد که خواستار «تعامل زودهنگام» با آمریکا است و منتظر تایید انتصاب هاوارد لوتنیک، گزینه دونالد ترامپ رئیسجمهور ایالات متحده برای وزارت بازرگانی این کشور است.
وی به خبرنگاران گفت: ما آماده تعامل فوری هستیم و امیدواریم که از طریق این تعامل زودهنگام بتوانیم از اقداماتی که موجب اختلالات زیادی در مهمترین رابطه تجاری و سرمایهگذاری در جهان میشود، جلوگیری کنیم.
اورسولا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا نیز اعلام کرد که اولین اولویت اجرایی اتحادیه اروپا، تمرکز بر حوزههای متعددی است که منافع اتحادیه اروپا و آمریکا در آنها همسو است، ازجمله زنجیرههای تامین حیاتی و فناوریهای نوظهور.
فون در لاین طی یک سخنرانی در بروکسل اظهار داشت که اتحادیه اروپا آماده مذاکراتی سخت برای حل اختلافات و ایجاد پایههای یک همکاری قویتر است.
وی تصریح کرد: ما درمورد چگونگی دستیابی به آن، رویکردی باز و عملگرایانه خواهیم داشت. اما به همان اندازه بهصراحت اعلام میکنیم که همواره از منافع خود محافظت خواهیم کرد، به هر شکل و در هر زمان که لازم باشد.
رئیس کمیسیون اروپا با بیان اینکه «خیلی چیزها از سوی هر دو طرف در معرض خطر است»، گفت: مشاغل، کسبوکارها و صنایع در اینجا و در ایالات متحده، به مشارکت فراآتلانتیکی وابسته هستند.
وی با اشاره به اینکه اتحادیه اروپا باید واقعیتهای سیاست جهانی را بشناسد، افزود: دیدگاه جهانی که در مسیر همکاری هرچه بیشتر و فرا جهانیشدن قرار داشت، منسوخ شده است. اروپا باید با جهان همانگونه که با آن مواجهایم، برخورد کند.
بر اساس این گزارش، مقامات اتحادیه اروپا میگویند که تاکنون تماسها با دولت جدید آمریکا محدود بوده است و فون در لاین و ترامپ نیز از زمان آغاز به کار دولت او تماسی نداشتهاند.
رئیسجمهور آمریکا به تازگی اعلام کرد که بهزودی بر واردات از اتحادیه اروپا تعرفه وضع خواهد کرد. رهبران ۲۷ کشور عضو این اتحادیه روز دوشنبه در نشستی غیررسمی در بروکسل، درباره نحوه رسیدگی به روابط رو به تحول با واشنگتن بحث کردند.