کد خبر: 45065 | صفحه ۱ | تاریخ: 31 فروردین 1404
ضرورت پرسش از نسل آلفا / محمدعلی نویدی
پرسش از نسل آلفا و کودکان و بچگان و خُردسالان در این عصر و دوران ( دوران هوش مصنوعی) یک پرسش بنیادین و معطوف به آینده و آینده سازی می باشد. زیرا، شناخت و فهم جایگاه و نقش و اثر نسل آلفا با این سؤال ربط وجودی و اثری دارد. به عبارت دیگر، نسل آلفا، Alpha generation ، را در پژوهش و پاسخ بدین سؤالات می توان شناخت. بنابراین در این مقاله سعی می کنم به ضرورت پرسش و پژوهش در باره نسل آلفا بپردازم:
ضرورت پرسش از گروه جمعیتی خیلی جوان و نوجوان و کودکان حداقل از چهارده عامل و علت واقعی ناشی میشود. ۱- نیاز. نسل های بزرگتر و بالغ محتاج شناخت و تعامل اثربخش با نسل آلفا هستند؛ زیرا، نسل آلفا، استمرار و تداوم هستی و وجودی آنان است. چون، نسل آلفا قابل حذف و تقلیل و فروکاهش به چیزی دیگر نیست. ۲- نسل آلفا نیازمند سر و سامان و آموزش و تربیت هستند. نسل آلفا همانند بذرها و نهال های قابل رشد و بالندگی می باشند. بزرگسالان و نسل های قبل از نسل آلفا، همانند باغبان برای این نسل می باشند. ۳- اصیل ترین و سودمند ترین سرمایه نسل های پیشین، پرورش و تربیت شایسته نسل آلفا است. پس، بهترین سرمایهگذاری و مهمترین اثر و محصول در فرایند تولید در زندگی، تربیت نیروی انسانی و شکوفایی واقعی نسل آلفا است. باغبانان عاقل و باتجربه وقت و عمر و سرمایه خود را برای پروردن درختان مثمر مصروف می دارند. ۴- نسل آلفا، برای رتق و فتق و گذران امور روزانه نیازمند به شناخته شدن و یاری گری هستند. زیرا، نسل آلفا کودک و « infant » و نارس و نابالغ می باشند و برای زندگی نیاز به والدین و سرپرست دارند. ۵- نسل آلفا، همانند نسل زِد و جوان و نوجوان، دارای طیف های بسیار گوناگون و گسترده و متفاوت می باشند. از نوزادان گرفته تا طفل ها و بچه ها و نوجوانان زیر دوازده سال، حتی زیر چهارده سال، نسل آلفا تلقی می شوند. « Baby » هم به معنی بچه است و هم خُرد سال. پس، با این استدلال ( کم سن و سال بودن ) ضرورت دارد از خصوصیات و ویژگیهای نسل آلفا و چگونگی شناخت آنان سؤال شود تا مفهوم و معنای نسل آلفا دانسته شود. ۶- بسیاری از مواقع استرس و ترس از بیماری و ناخوشی کودکان، والدین و مربیان و سرپرستان ناچار اند از صحت و سلامت و بهداشت نسل آلفا پرسش کنند. تا بتوانند مراقبتهای ویژه از نوزادان و کودکان را با دقت به انجام برسانند.
براستی، حفظ و نگهداری و مراقب از نسل آلفا، هنر و مهارت خاصی لازم دارد. دوران بچگی « babyhood » دوران حساس و کلیدی برای سلامت و رشد کودکان و نسل آلفا است. ۷- نسل آلفا، بیش از تمام نسل ها به پدر و مادر « خصوصاً مادر » وابستگی دارند. چون، نسل آلفا امتداد والدین خود هستند و استمرار مادر خود. زیرا، نسل آلفا، هنوز تجربه و دانش کافی برای آزادی مطلق خود را ندارند. مثل، بچه های پرندگان از لحاظ تغذیه، بهداشت، تر و خشک کردن، خواب، راه رفتن و سایر نیازها؛ دستم بگرفت و پا بپا برد. ۸- ضرورت پرسش از نسل آلفا، از ضرورت آینده نگری و آینده سازی نشأت می گیرد. والدین و مربیان و مدیران دور اندیش و عاقل جوامع، همواره در فکر و دغدغه آینده بچه ها و کودکان سرزمین و جامعه و کشور خود هستند. اندکی بیاندیشیم، نسل آلفا و نظام تعلیم و تربیت و مهد کودک ها و محل های نگهداری نوزادان و مربیان آنان، چقدر برای حاکمان و متولیان کشور، مهم و سرنوشت ساز است؟ نسل آلفا بهزودی بزرگ می شوند و جای نسل زِد را می گیرند، امّا، هم اکنون نیاز به کمک دارند. بچه ها را به حال خودشان رها نکنیم. آنان آینده ما و جامعه هستند. ۹- ضرورت پرسش از نسل آلفا از ضرورت و نیازمندی به رشد و بالندگی و پیشرفت سرچشمه می گیرد. والدین و دلسوزان و عاقلان جوامع می دانند، پیشرفت یک کشور و جامعه در گرو داشتن نسل جوان هوشمند و آموزش دیده و پیشرو می باشد. فردا ها بزودی فرا می رسند و این نسل آلفا است که کوشنده و سازنده خواهد بود. نسلی که تربیت ذهنی و بزرگی مغز و عقل و خِرد و دانش نداشته باشد، در ساختن آینده و حتی پیشرفت خود، دچار مشکل میشود و عقب می ماند. پس، شناخت نسل آلفا بسیار حایز اهمیت است. ۱۰- برای والدین و سرپرستان کودکان و نوجوانان « نسل آلفا » تحقق و نایل آمدن و رسیدن به آرزوها و آرمان های بزرگ و برجسته و ممتاز از هرچیزی با اهمیت تر و با ارزش تر است. برای این کار، پرسش در باره نسل آلفا شرط نخستین می باشد. امیدها، آرزوها و آرمان های نسل آلفا و والدین ایشان با شناخت فرصت ها، استعداد ها و چالش های نسل آلفا ربط وثیق دارد. مقایسه کنید بچه های آموزش دیده و تربیت شده را با بچه های رها شده به حال خود. ۱۱- نسل های پیشین همیشه به نسل های پسین و جوان و نوجوان می گویند به انسان های موفق و پیروز نگاه کنند. این تجربه درست و موفقی است. آنان می خواهند کودکان خود در آینده از جمله افراد موفق و افتخار آفرین باشند.
موفقیت با شناخت و اشراف علمی پیوند دارد. در باره نسل آلفا سؤال کنیم تا راهی برای شناخت و آگاهی و تعامل بهتر گشوده شود. ۱۲- خود نسل آلفا بدون استثناء، در دنیای کودکی خود، آرزو دارند در بزرگسالی از سرآمدان و برجستگان جامعه و کشور خود و جهان باشند. مثلاً، بارانا هشت ساله می گوید، وقتی بزرگ شدم می خواهم یک معلم خوبی باشم. او بعد از چندین بار و در موقعیت های مختلف این آرزو و خواست خود را تکرار کرده است؛ معلم خوب. ۱۳- متولیان و مدیران با هوش و آینده نگر، همواره، محتاج مشاورههای خردمندان و دانایان هستند تا مسیر رشد و بالندگی نسل آلفا را هموار سازند و نقش آنان را در امور سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و علمی، پیشاپیش و دور اندیشانه ببینند و عاقبت اندیشی کنند. فنلاند و دانمارک و آلمان و ژاپن و کره جنوبی و امریکا را ملاحظه کنیم. و از وضعیت اسفناک و عقب افتاده افغانستان و سوریه و اوگاندا و غیره، درس عبرت بگیریم. اینجا ایران است، کشور با فرهنگ و تمدن دیرین. ۱۴- نسل آلفا همانند نسل زِد متعلق و مربوط به جهان جدید و دنیای دیجیتال و عصر هوش مصنوعی هستند. دنیای جدید مؤلفه ها و عناصر تشکیل دهنده جدید و جدی است. اگر نسل آلفا را به دقت نشناسیم و از ماهیت و ویژگیهای آنان غافل باشیم، در واقع، این نسل در جهان آینده و جدید سردرگم خواهند شد. از چرایی و چگونگی نسل آلفا پرسش کنیم تا راه شناخت آنان باز بماند. اگرچه اکنون نسل آلفا در منتهیالیه جمعیت زنده و حی و حاضر واقع شده است، امّا، بزودی در متن و واقعیت و اصل جمعیت جهان واقع خواهد شد و کشوری که در باره نسل آلفا دور اندیشی نکرده باشد، توسعه نیافته باقی خواهد ماند و نیروی اصیل و سازنده خود را از دست خواهد داد. و حتی، میراث گذشتگان را نیز بر باد خواهد داد.
باری، بچهها و کودکان بالغ خواهند شد، لیکن، زمانی نسل موفق و فرهنگ ساز و آینده نگر می شوند که علاوه بر بلوغ جسمی، به بلوغ عقلی و علمی برسند. خیلی از بزرگتر ها و پیران، هنوز در صغارت و کودکی باقی مانده اند! ما نیازمند به تغییر دیدگاه در زمینه نسل ها، خصوصاً نسل آلفا هستیم. بچهها و کودکان عقب مانده بدنیا نمی آیند؛ بلکه، وضعیت خانواده و جامعه و کشور آنان را موفق یا ناموفق می کند. کودکان کودن زاده نمی شوند، بلکه توسط سلطه جویان و جاهلان و برده سازان، از همسالان خود عقب می مانند. مهمترین خامی و بچگی، خامی و نپختگی اندیشگی و عقلی است. « دقت لازم است.»