کد خبر: 45128 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 31 فروردین 1404
ماراتن مذاکرات ایران و آمریکا به شنبه دیگر موکول شد
«رو به جلو» تا مرحله بعد
گروه سیاست خارجی- عباس عراقچی پس از پایان دور دوم مذاکرات گفت: امروز ما حدود چهار ساعت جلسه داشتیم و جلسه خوبی بود و مذاکرات رو به جلو است. اینبار موفق شدیم درخصوص یک سری اصول و اهداف به یک تفاهم بهتری برسیم و نهایتا قرار شد مذاکرات ادامه یابد و وارد مرحله بعدی شود، به این ترتیب که جلسات کارشناسی شروع شود.
وزیر خارجه ایران تصریح کرد: از چهارشنبه این هفته مذاکرات فنی در سطح کارشناسان در عمان آغاز خواهد شد. طبیعی است که کارشناسان فرصت بیشتری برای ورود به جزئیات و طراحی یک چارچوب برای توافق شوند و بعد ما شنبه آینده در عمان ملاقات خواهیم کرد تا نتیجه کار کارشناسان را بررسی میکنیم تا ببینیم چقدر به اصول یک توافق نزدیک هستیم.
وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به سوالی در مورد گمانهزنیهای رسانهای در ارتباط با مذاکرات گفت: گمانهزنی و تفسیر و تحلیل همیشه در هر مذاکرهای وجود دارد و ممکن است افرادی با اهداف و انگیزههای مشخصی گمانهزنیهایی را انجام دهند که من این گمانهزنیها را تایید نمیکنم.
او با بیان اینکه «آنچه که ملاک است، چیزی است که در پشت میز مذاکرات میگذرد»، گفت: مردم و رسانهها به گمانه زنیها توجه نکنند و اجازه دهند که این مسیر در در چارچوب یک حرکت معقول ادامه دهیم تا ببینیم چه زمانی به نتیجه میرسد.
عراقچی ادامه داد: انجام مذاکرات یکی از کارهای وزارت خارجه است و نباید در این زمینه هیجان و التهابی در جامعه ایجاد شود؛ ما کار را با طمأنینه و با دقت و با آرامش انجام میدهیم.
دیپلمات عالیرتبه ایران گفت: همانطور که مقام معظم رهبری اشاره کردند، نه دلیلی برای بدبینی زیاد وجود دارد و نه دلیلی برای خوشبینی زیاد و ما یک مسیر میانه و کاملا معقولی را باید با آرامش طی میکنیم.
او در پایان گفت: امیدوارم هفته آینده بعد از مذاکرات فنی در موقعیت بهتری باشیم؛ برای قضاوت در مورد امکان رسیدن به یک تفاهم، هنوز با احتیاط برخورد میکنیم.
مذاکرات رو به پیش، اما با چالش
«نوذر شفیعی» در گفتوگو با ایسنا در تحلیل خود از روند برگزاری مذاکرات غیر مستقیم میان ایران و آمریکا اظهار داشت: به نظر میرسد در موضوعاتی مانند روابط ایران و آمریکا که به هر حال نزدیک به ۴۷ سال از تیرگی این روابط میگذرد، شروع مذاکرات براساس محاسبات اتفاق میافتد؛ یعنی اینکه هم ایران و هم آمریکا قبل از ورود به مذاکرات ارزیابی از آینده مذاکرات داشتهاند، لذا شروع مذاکرات یک نقطه عطف است و همین شروع میتواند یک چشم انداز امیدوارکنندهای از مذاکرات ترسیم کند.
وی با بیان اینکه «آغاز انجام مذاکرات و ارزیابی درباره آن که در تهران و واشنگتن صورت گرفته گام مهمی است»، گفت: مذاکراتی که امروز و بعدها ممکن است انجام شود در واقع جریان مذاکرات است؛ به عبارتی شروع مذاکرات مربوط به کلیات کار بود، اما در جریان مذاکرات راجع به جزئیات کار صحبت میشود. معتقدم در مقوله جزئیات ممکن است اختلاف نظرهایی بروز کند.
این استاد دانشگاه همچنین بیان کرد: در واقع برای طرفین حداکثر و حداقلی وجود دارد که کشورها میتوانند در ارتباط با آن مانور دهند، به نظر میرسد با توجه به این که تمامی مسائل طولانی شدند، در شرایط فعلی جامعه آمریکا این اشتیاق را دارد که رابطه ۲ کشور به شرایط عادی برگردد.
شفیعی با اشاره به اینکه «مساله هستهای اولین موضوع مورد گفتوگو در مذاکرات میان ۲ کشور بوده»، ابراز داشت: از اظهارات ترامپ مشخص است که او زمانی میگفت که سیاست هستهای ایران باید به طور کلی برچیده شود و موضوعی به نام هستهای نباشد، اما اکنون مواضع آمریکاییها تا حدودی تغییر کرده است لذا معتقدم موضوعاتی که در دستور کار گفتوگو قرار گرفته میتواند حصول توافق را ممکن کند.
این کارشناس مسائل بینالملل با اعتقاد به اینکه «ممکن است در روند کار و درباره برخی موضوعات دیگر اختلاف نظرهایی بروز کند»، گفت: در نظر داشته باشیم شرایط منطقهای نشان میدهد مذاکرات میتواند امیدوار کننده باشد. سفر وزیر دفاع عربستان به ایران، گفتوگوهای دکتر خرازی با وزرای خارجه برخی از کشورها و یا رفت و آمدها به مسکو حکایت از این دارد که مذاکرات رو به پیش است؛ اما بدون چالش نخواهد بود.
وی ادامه داد: در مجموع ۲ کشور به این نتیجه رسیدهاند هزینههای ایجاد شده موجب افزایش چالش در روابط ۲ کشور شده است، لذا گفتوگوها باید به سمتی برود که دستاورد برد-برد برای هر ۲ کشور داشته باشد.
این استاد دانشگاه با اشاره به دیدگاه ایران درباره مساله هستهای و غنیسازی خاطرنشان کرد: دیدگاه ایران این است که غنی سازی برای ایران به گونهای باشد که نه تنها تاسیسات هستهای دست نخورده باقی بماند بلکه غنی سازی بهعنوان خط قرمز برای ایران مطرح است شاید میزان غنی سازی افزایش یا کاهش داشته باشد، اما نفس داشتن آن خط قرمز ماست.
شفیعی همچنین اظهار داشت: از سوی دیگر شرایط موجود نشان میدهد ترامپ سعی دارد در مساله هستهای ایران توافقنامهای را امضا کند که از نظر ظاهری هم شده متفاوت از برجام باشد و حتی او فردی است که تمایل دارد میراث اوباما و بایدن را حذف کرده و پدیده جدید که محصول کار خودش باشد را معرفی و ارائه کند.
وی ابراز عقیده کرد که در مساله هستهای تعدیل اتفاق میافتد و در زمینه درصد غنی سازی نیز مصالحهای صورت میگیرد لذا توافق محدود پیش میآید که ممکن است که به لحاظ ساختار کلی برجام باشد، اما محتوا بهگونهای که بتواند موضوع را متفاوتتر نشان دهد. لذا در این فضا تعدیل خواستههای طرفین باید در فضای شرافتمندانه، برد-برد و سازنده اتفاق بیافتد.
گروسی: مذاکره تهران-واشنگتن آسان نخواهد بود
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در جریان سفر به رم همزمان با آغاز دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران-آمریکا در ایتالیا در گفتوگویی بیان کرد: ایتالیا نقش مهمی در عرصه جهانی پیدا کرده که بیش از پیش پررنگتر میشود.
به گزارش ایسنا، گروسی در گفتوگویی با شبکه تیجی۱ گفت: روند (مذاکرات) میان ایران و آمریکا آغاز شده است. این امر اکنون فرصت تازهای ایجاد کرده است. مسیر آسانی نخواهد بود.
مدیرکل آژانس در بخش دیگری از این گفتوگو بر نقش مهم آژانس در اجرایی کردن هرگونه توافق احتمالی در این زمینه تاکید کرد.
این گفتوگوها ظهر امروز (شنبه) به میانجیگری مسقط در یکی از مکانهای دیپلماتیک عمان در ایتالیا آغاز شده است.
این دوره از مذاکرات ایران و آمریکا همچون دور قبلی که ۲۳ فروردین در مسقط برگزار شد، به صورت غیرمستقیم و به صورت مکتوب و شفاهی با میانجیگری وزیر خارجه عمان برگزار میشود.
طبق اعلام مقامهای ایران، موضوعات فراهستهای از جمله توانمندیهای دفاعی و مسائل منطقهای موضوع گفتوگوها نبوده و نخواهد بود.
برچیدن زیرساختها و توانمندیهای هستهای ایران نیز به هیچ عنوان موضوع گفتوگو نخواهد بود.
بیانیه وزارت خارجه عمان در پایان گفتوگوهای رم
پس از پایان یافتن دور دوم گفتوگوهای غیرمستقیم بین ایران و آمریکا که با میانجیگری عمان در رم، پایتخت ایتالیا برگزار شد، وزارت خارجه عمان با انتشار بیانیهای به رایزنیهای صورت گرفته در این دور از گفتوگوها پرداخت.
به گزارش ایسنا، در بیانیه وزارت خارجه عمان آمده است: «در دیدار امروز در رم، "سید عباس عراقچی" وزیر امور خارجه ایران و "استیو ویتکاف" نماینده ریاست جمهوری آمریکا، با میانجیگری "بدر بن حمد البوسعیدی" وزیر امور خارجه عمان، توافق کردند که وارد مرحله بعدی گفتوگوهای خود شوند.»
دستگاه دیپلماسی عمان در ادامه تصریح کرد: «هدف آن (دور بعدی گفتوگوها) امضای توافق هستهای منصفانه و با دوام است که ضمن تضمین عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای، این کشور را از بند هرگونه تحریم رها کرده و به این کشور اجازه خواهد داد تا برنامه هستهای صلحآمیز خود را توسعه دهد.»
وزارت خارجه عمان در پایان افزود: «فقط از طریق گفتوگو و ارتباطات شفاف است که میتوانیم به توافق و تفاهم معتبر متقابل که به نفع همه طرفهای منطقه و بینالمللی است دست یابیم. همچنین قرار است دور بعدی در چند روز آینده در مسقط برگزار شود.»
پیشتر عراقچی با بیان اینکه مذاکرات درحال حرکت رو به جلو است، اعلام کرد که دور بعدی گفتوگوها شنبه آینده در عمان برگزار خواهد شد.