کد خبر: 46157 | صفحه ۹ | تولید و تجارت | تاریخ: 23 اردیبهشت 1404
پاسخ گمرک ایران به یک گزارش:
گمرک ایران بعنوان یک سازمان اجرایی اختیاری در تنظیم قوانین و مقررات مربوط به صدور و ورود کالا ندارد
مدیر مسئول محترم روزنامه ابتکار
با سلام و احترام
عطف به درج مطلب منتشره در آن روزنامه در شماره 5901 چهارشنبه مورخ 17/2/1404 با عنوان «مدت ترخیص کالا از 10 روز به 70 روز رسید»، بدینوسیله توضیحات گمرک ایران به حضور ایفاد می شود. خواهشمند است دستور فرمایید به جهت روشن شدن افکار خوانندگان آن جریده محترم، مطالب ذیل در اولین نسخه و عیناً در همان صفحه و ستون منتشر شود:
• توضیحات گمرک ایران درخصوص مطلب منتشره با عنوان: «مدت ترخیص کالا از ۱۰ روز به ۷۰ روز رسید»
طولانی شدن زمان ترخیص مربوط به ضوابط و مقررات پیچیده و غیرضرور و لزوم مقرراتزدایی و همچنین نحوه تخصیص ارز توسط بانک مرکزی و نیز فرآیند طولانی اخذ مجوز از سازمانهای مجوز دهنده از جمله (استاندارد، انرژی اتمی، بهداشت، قرنطینه دامی و گیاهی، دامپزشکی، محیط زیست) است.
بر اساس تبصره ذیل ماده ۴ قانون مقررات صادرات و واردات تمامی بخشنامهها و دستورالعملهای مربوط به صدور و ورود کالا منحصراً از طریق وزارت صنعت، معدن و تجارت به سازمانهای اجرایی ذیربط اعلام میگردد.
همچنین طبق ماده (۸) قانون مقررات صادرات و واردات،« واردکنندگان کالاهای مختلف اعم از دولتی و غیر دولتی جهت اخذ مجوز ورود و ثبت سفارش باید منحصراً به وزارت صنعت، معدن و تجارت مراجعه نمایند» لذا گمرک ایران بعنوان یک سازمان اجرایی اختیاری در تنظیم قوانین و مقررات مربوط به صدور و ورود کالا ندارد.
در رابطه با تخصیص ارز نیز باستناد تبصره ۳ ماده ۷ الحاق (۱۴۰۰/۱۱/۱۰) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز موضوع صرفاً در حیطه وظایف و اختیارات بانک مرکزی است. بنابراین گمرک قبل از ارائه کد منشا ارز قادر به ترخیص کالا نیست.کالای وارده به کشور در ابتدا در اختیار مراجع تحویلگیرنده (سازمان بنادر و دریانوردی و شرکت انبارهای عمومی) است و تا زمانیکه کالا به گمرک اظهار نشود این سازمان قادر به انجام تشریفات گمرکی برای ترخیص کالا نیست.
اهم اقدامات گمرک در حوزه اختیارات خود برای جلوگیری از ماندگاری کالا در گمرکات کشور به شرح زیر است:
۱_ دریافت ضمانتنامه بانکی بابت حقوق ورودی و مالیات و عوارض ارزش افزوده
۲_ ترخیص کالاهای اساسی با حداقل اسناد
۳_ ترخیص اعتباری برای کالاها و اقلام اضطراری
۴_ ترخیص ۹۰ درصدی بر اساس فهرست تعرفههای مشخص شده توسط مراجع ذیربط
۵_ ترخیص نسیه کالاهای وارداتی برای حل مشکل نقدینگی واردکنندگان