سرمقاله

محمدعلی وکیلی / همه از آینده می‌پرسند

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • تجهیزات لازم برای راه اندازی کارگاه میوه خشک کنی
  • در 5 مرحله ساده، لکه قهوه خشک شده روی مبل را پاک کنید
  • جشنواره بلک فرایدی در نخل مارکت
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 48  |  اخبار صفحات روزنامه  |  تاریخ: 05 آذر 1401
    جذابیت و سوددهی بیشتر صندوق‌های سرمایه‌گذاری بورسی در سپرده‌گذاری در بانک
    ریسک‌های صندوق‌های بازار سرمایه و آینده بورس

    بررسی صندوق‌های سرمایه‌گذاری درآمد ثابت و بازدهی‌های سه ماهه، شش ماهه و یک ساله آن‌ها مشخص می‌کند که افراد می‌توانند با اعتماد به صندوق‌های سرمایه گذاری موجود و قبول ریسکی مشابه سپرده گذاری در بانک، از بازدهی بالاتری برخوردار شوند.

    به گزارش فرارو، این روز‌ها بحث سرمایه گذاری در صندوق‌های سرمایه گذاری جذابیت زیادی برای علاقه‌مندان به حوزه سرمایه گذاری دارد. این نوع سرمایه گذاری به دلیل نقدشوندگی بالا، سود و بازده مناسب، امنیت سرمایه‌گذاری، عدم نیاز به دانش معامله‌گری در بازار‌های مالی و... یکی از پرطرفدارترین روش‌های سرمایه گذاری محسوب می‌شود.

    صندوق سرمایه گذاری را می‌توان نوعی نهاد مالی دانست که دارایی افراد را برای سرمایه گذاری در بازار‌های مختلف جذب می‌کند و به تناسب سرمایه هر فرد سود مناسب پرداخت می‌کند. برای انتخاب بهترین صندوق سرمایه‌گذاری باید ابتدا با انواع صندوق‌ها و نحوه فعالیت هر کدام آشنا شده و سپس به یادگیری روش انجام معاملات پرداخت.

    برای شناخت اینکه بهترین صندوق‌های سرمایه گذاری کدام است، در قدم اول باید دانست که صندوق‌ها با توجه به ترکیب دارایی، به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند که اصلی‌ترین آن‌ها صندوق سرمایه‌گذاری در سهام، صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت و صندوق سرمایه گذاری مختلط هستند.

    شاید در نگاه اول سرمایه‌گذاری در صندوق‌ها، به‌ویژه صندوق درآمد ثابت، مشابه با سرمایه‌گذاری در بانک به نظر برسد. هرچند بانک و صندوق‌های سرمایه‌گذاری درآمد ثابت سود پرداختی نزدیک به هم دارند، اما تفاوت‌هایی بین این دو وجود دارد که صندوق‌ها را حوزه سرمایه‌گذاری محبوب‌تری بین علاقه‌مندان ساخته است.

    در ابتدا باید گفت درصد سودِ بیشتر در بانک برای حساب‌های بلندمدت تعریف شده است؛ بنابراین اگر سرمایه گذار به هر دلیلی قبل از موعد تعیین شده قصد برداشت سرمایه خود را داشته باشد، قوانین سپرده بلندمدت را شکسته و سود خود را از دست خواهد داد. اما در صندوق درآمد ثابت این امکان وجود دارد که در زمان نیاز با فروش واحد‌های صندوق به سرعت بتوان به وجه نقد دسترسی پیدا کرد.

    چرا اقبال به صندوق‌های با درآمد ثابت زیاد شده است؟

    فردین آقابزرگی کارشناس بازار سهام در گفتگو با فرارو با اشاره به استقبال مردم از صندوق‌های سرمایه‌گذاری بورسی اظهار داشت: «با توجه به اینکه سرمایه گذاری در این صندوق‌ها به واسطه توزیع ریسک کاهش می‌یابد، اقبال به این صندوق‌ها چه صندوق‌های درآمد ثابت و چه صندوق‌های در سهام طی چند وقت اخیر رو به افزایش بوده است.»

    وی افزود: «بازده این صندوق‌ها کمتر از متوسط رشد شاخص کل بورس بوده، اما این موضوع با کمترین ریسک ممکن همراه بوده است و از اهمیت بسزایی برای فعالان اقتصادی و عموم مردم برخوردار است. بنابراین در چنین شرایطی خرید یونیت‌های سرمایه‌گذاری صندوق‌های بورسی به نوعی مورد توجه بسیاری از سهام‌داران و حتی افرادی که در بورس حضور نداشتند قرار گرفت.»

    آقابزرگی گفت: «اگر قرار باشد هر کسی خود اقدام به خرید و فروش سهام کند، اتفاقی که در سال ۹۹ رخ داد باز هم تکرار می‌شود و ما با یک هرج و مرج در بازار سهام روبرو خواهیم بود. افراد با توجه به تجربیات گذشته به صندوق‌ها اعتماد کرده و در ازای کسب یک سود مطمئن و بدون ریسک، منابع خود را به صندوق‌ها سپرده‌اند؛ به همین دلیل شاهد هستیم که طی این چند وقت اخیر صندوق‌های درآمد ثابت و صندوق‌های در سهام بازارشان داغ شده است.»

    این کارشناس بازار سهام با اشاره به اینکه صندوق‌ها نیز گاهی از طرف دولت با فشار روبرو هستند، اضافه کرد: «با توجه به اینکه ترکیب پرتفوی صندوق‌های در سهام و درآمد ثابت به صورت تکلیفی از سوی دولت تعیین می‌شود، خرید اوراق قرضه در سال ۱۴۰۰ و نیمسال اول سال جاری به آن‌ها ضربه زده است. طبیعتا اگر این تصمیمات تکلیفی نباشد آن‌ها می‌توانند عملکرد بهتری از خود به نمایش بگذارند، اما با توجه به اینکه دولت برای جبران کسری بودجه خود اقدام به چاپ اوراق قرضه کرده، صندوق‌های سرمایه‌گذاری بورسی موظف هستند بخش قابل توجهی از پرتفو‌های خود را به خرید این اوراق که دارای سود ثابت هست اختصاص دهند.»

    وی همچنین با اشاره به اینکه چرا صندوق‌های سرمایه‌گذاری نسبت به بانک‌ها با اقبال بیشتری همراه هستند گفت: «بانک‌ها به دلیل اینکه به افراد به صورت ماه شمار سود می‌دهند در محدودیت قرار دارند، اما صندوق‌ها سود روزشمار را به صورت بلندمدت حتی با مبلغ کم به خریداران واحد‌های سرمایه‌گذاری خود می‌پردازند. در بانک‌ها اگر مدت و مبلغ گذاری بالا برود، طبیعتاً سود بیشتری به افراد واریز می‌شود، اما این محدودیت در صندوق‌های سرمایه‌گذاری وجود ندارد و به همین خاطر است که آن‌ها این روز‌ها مورد توجه مردم قرار گرفته‌اند.»

    آقا بزرگی با اشاره به اینکه در فضای تورمی کشور، افراد به دنبال حفظ ارزش دارایی‌های خود متناسب با بالا رفتن تورم هستند، بیان کرد: «میزان ریسک عنصر مهمی است که خیلی از افراد حاضر نمی‌شوند در مورد آن خیلی هیجانی عمل کنند. بنابراین یک سرمایه‌گذاری بدون ریسک و مطمئن را به یک سرمایه‌گذاری با سود بیشتر، اما پر ریسک ترجیح می‌دهند.»

    کارنامه بورس در شش ماهه ۱۴۰۱ 

    بر اساس گزارش بانک مرکزی، در شش ماهه سال جاری شـاخص‌های تعـداد و ارزش سـهام معامله‌شده نسبت به دوره مشابه سـال قبل از لحـاظ تعداد ۱۱ درصد افزایش و از لحاظ ارزش ۲۵ درصد کاهش نشان می‌دهد. 

    به گزارش ایسنا، بانک مرکزی در گزارشی به بررسی شاخص‌های تعداد و ارزش سهام معامله شده در بورس پرداخته است که طبق آن، در شهریورماه امسال بالغ بر ۹۰.۴ میلیارد سهم به ارزشی بیش از ۴۵ هزار میلیارد تومان در بورس اوراق بهادار تهران معامله شد.همچنین، در این ماه شاخص‌های تعداد و ارزش سهام معامله‌شده به‌ترتیب به اعداد ۴۲۹.۵ و ۱۰۱۷.۵ رسید که در مقایسه با ماه قبل از لحاظ تعداد ۳۰ درصد و از لحاظ ارزش ۹.۷ درصد کاهش یافت و نسبت به ماه مشابه سال قبل شاخص‌های مذکور بـه‌ترتیب ۵۹ درصـد و ۷۱.۳ درصد کاهش نشان می‌دهد.

    علاوه بر این، در شش ماه اول سال جاری بالغ بر ۸۷۵.۵ میلیارد سهم به ارزشی حدود ۳۹۵.۷ هزار میلیارد تومان در بورس اوراق بهادار تهران معامله شد.

    از سوی دیگر، در ایـن دوره متوسـط شـاخص‌های تعـداد و ارزش سـهام معامله‌شده به‌ترتیب به اعداد ۶۹۳.۳ و ۱۴۷۱.۵ رسید که نسبت به دوره مشابه سـال قبل از لحـاظ تعداد ۱۱ درصد افزایش و از لحاظ ارزش ۲۵ درصد کاهش نشان می‌دهد. 

    این شرایط در حالی است که شاخص کل بورس تهران در ابتدای آبان ماه سال جاری در سطح یک میلیون و ۳۰۹ هزار واحدی قرار داشت. روند نزولی شاخص که از ماه‌ها قبل از آن آغاز شده بود به آبان نیز سرایت کرد و شاخص را تا محدوده یک میلیون ۲۴۰ هزار واحد فرو برد. اما از آن محدوده بود که رالی پر سرعت بورس تهران آغاز شد. ۱۸۵ هزار واحد افزایش تنها در دو هفته نماگر اصل تالار شیشه‌ای را تا ارتفاع یک میلیون و ۴۲۶ هزار واحدی بالا برد.

    سارا فلاح، کارشناس بازار سرمایه، در گفتگو با تجارت‌نیوز در این رابطه گفت: در حالی آذرماه را آغاز کردیم که دو ماه اول پاییز شاهد هیجانات زیادی در بازار سرمایه بودیم. مهر ماه بازار نزولی پر شیب را تجربه کرد. از سوی دیگر از چهارم آبان شاهد افزایش برق‌آسای شاخص کل بودیم. مسیری که در ۳۰ کندل روزانه کاهش پیدا کرده بود در عرضه ۷ تنها کندل جبران شد!

    این کارشناس ادامه داد: افزایش ارزش معاملات سهام همراه با افزایش قیمت سیگنال بسیار خوبی برای بازار بود که اهالی بازار سرمایه را به تداوم روند امیدوارتر می‌کند. با رسیدن شاخص به محدوده مقاومتی یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحدی اصلاح در روند تند شکل گرفته آغاز شد. هرچند به نظر می‌آید که این اصلاح بیشتر به صورت زمانی و افقی باشد تا اصلاح قیمتی، اما طبیعی است که بعد از رشد بسیار سریعی که بازار داشت حال به فاز استراحت برود.

    فلاح با اشاره به اینکه اصلاح کنونی به ورود پول جدید به سهام کمک می‌کند افزود: دست به دست شدن سهام برای تداوم روند ضروری است. در اصلاح هر روند سهامدارانی جدید وارد سهام می‌شوند تا روند پیش گرفته شده انرژی لازم برای ادامه مسیر را داشته باشد.

    عوامل مهم موثر بر روند آذر ماه

    فلاح در رابطه با مهم‌ترین عوامل موثر روی شاخص بورس در آذر ماه توضیح داد: یکی از مهم‌ترین اخبار هفته گذشته استعفای رئیس سازمان بورس و بعد تکذیب آن بود. وقتی به دو سال گذشته نگاهی کنیم می‌بینیم که عمر هیچ یک ریاست‌ها به یک سال نکشید. همین نشان از آشفتگی حال بازار سرمایه دارد. چند ماه مدت بسیار کمی است که یک فرد در مسند ریاست بتواند کار مهم و اثرگذاری انجام دهد و نیاز به زمان بیشتر برای بهبود وضعیت بازار بخصوص وضعیت ساختاری و قانون گذاری است.

    او ادامه داد: ظاهرا ماجرای استعفا به هفته پیش برمی‌گردد. وقتی دولت اعلام کرد که در نوشتن بودجه حتما بند‌های حمایتی از بازار سرمایه در نظر گرفته می‌شود. از این جهت خیال اهالی بازار سرمایه را تا حدی راحت کرد. همیشه در نیمه دوم سال بازار سرمایه با بند‌های مختلف بودجه به صورت مستقیم دارد. هر کدام از آن‌ها می‌تواند سرنوشت صنایع مختلف برای یک سال آینده مشخص کند. به همین دلیل، لایحه بودجه از مهمترین ریسک‌های بازار در نیمه دوم سال است.