کد خبر: 48958 | صفحه ۵ | جهان ورزش | تاریخ: 23 تیر 1404
نگاهی به جایگاه کمیته فنی در فوتبال ایران به بهانه استعفای استیلی
همان کشک همیشگی
عدم تاثیرگذاری کمیته فنی در فدراسیون فوتبال و باشگاهها را باید در ساختار معیوب فوتبال ایران جستوجو کرد، جایی که اعضای آن پس از دیدن عدم تاثیرگذاری، نامه استعفا را مینویسند و به حرف پیشکسوت پرسپولیس درباره کشک بودن این جایگاه ایمان میآورند.
به گزارش ایرنا، فرقی ندارد، باشگاه باشد یا فدراسیون فوتبال، هر دو یک راه را میروند با یک روش، اتفاقات دو ماه اخیر ثابت کرد که مانند تمام چند دهه گذشته، کمیته فنی جایگاه و کارکردی واقعی و موثر در فوتبال ایران ندارد. کمیته فنی تبدیل شده به یک دورهمی تزئینی که مدیران فوتبال گویا برای همراه کردن منتقدان آن را پیشکش میکنند، بدون اینکه بخواهند به نظر آنها وقعی بنهند.
استیلی آخرین قربانی!
آخرین نمونه آن هم حمید استیلی بود، مشاور مدیرعامل و عضو کمیته فنی باشگاه پرسپولیس که دیروز پس از اینکه دید در باشگاه خطش را نمیخوانند و نظری از او برای جذب بازیکن به عنوان کمیته فنی جویا نمیشوند، یک بیانیه تند و تیز علیه رضا درویش نوشت و از سمتهایش در باشگاه پرسپولیس استعفا داد.
استیلی که دیماه سال گذشته با حکم درویش، مشاور و عضو کمیته فنی پرسپولیس شد، تنها پس از نزدیک به ۷ ماه از این تیم جدا شد تا مشخص شود که همچنان کمیته فنی در ساختار فوتبال ایران برخلاف وظایفی که در احکام برای اعضا قلمی میکنند و تمجیدهایی که از منصوبان میشود، جایگاهشان برخلاف اسم پرطمطراقشان تعیینکننده نیست.
همین سب شد که استیلی پس از اینکه دید کمیته فنی که با حضور او، کریم باقری، افشین پیروانی و رضا شاهرودی شکل گرفته است، جایگاهی در برنامههای پرسپولیس در فصل نقل و انتقالات ندارد، نامه استعفا بنویسد و از این سمت تشریفاتی کنار بکشد.
در بخشی از نامه استعفای استیلی اشاره شده است که کمیته فنی در جذب بازیکن برخلاف نقشی که باید داشته باشد، عملا هیچکاره بوده است:«جدایی کارتال متاثر از شرایط حاکم بر کشور از یک سو و شروع فصل نقل و انتقالات موجب گردید تا اولا برای جذب بازیکنان و قرارداد آنها وقعی بر کمیته فنی گذاشته نشود و ثانیا بدون اینکه اینجانب آگاهی یا اطلاع از فرایند جذب و قرارداد بازیکنان داشته باشم، اقدام به جذب ٨ وینگر گردد درحالکیه در دفاع و حمله کمبودهایی مشاهده میشود.»
البته انتقاد استیلی مشابه انتقادی است که پرویز مظلومی ۵ سال پیش مطرح کرده بود تا مشخص شود که جایگاه نمایشی کمیته فنی، استقلال و پرسپولیس ندارد. مظلومی سال ۹۹ در مصاحبهای درباره حضورش در کمیته فنی استقلال در سال ۹۷ و زمان حضور وینفرد شفر در استقلال گفت:«به ما در کمیته فنی گفتند بازیکن انتخاب کنید بعد متوجه شدیم در خانه معاون باشگاه دارند تیم میبندند.»
فدراسیون فوتبال پا به پای باشگاهها
به جز سطح باشگاهی، کمتر از دو ماه قبلتر یعنی اردیبهشتماه امسال، فدراسیون فوتبال هم نشان داد که کرد که آنجا نیز کمیته فنی تنها نقش یک دکور را دارد. مجید جلالی که به آقا معلم در فوتبال ایران مشهور است، تنها ۱۴ ماه پس از اینکه حکم رئیس کمیته فنی را برای او مهدی تاج در اسفند ۱۴۰۲ امضا کرد، در روزهای پایانی اردیبهشت ۱۴۰۴، وقتی دید دست و پای او برای انجام برنامههایش بسته است، نامه استعفا از ریاست کمیته فنی فدراسیون فوتبال را روی میز تاج گذاشت.
جلالی پس از استعفا، موانع ساختاری را مانع انجام برنامههایش در فدراسیون فوتبال عنوان کرد:«از نظر تشکیلاتی و نظام مهندسی که در فدراسیون فوتبال وجود دارد، خیلی مشکل است که بتوانیم کار موثر انجام بدهیم.وقتی به فدراسیون فوتبال آمدم، هدفم این بود که به فوتبال ایران کمک کنم، اما بعد از ۱۵ ماه متوجه شدم نمیتوانم موثر واقع شوم. مشکلات بسیاری در تیمهای پایهای وجود دارد، اما وقتی میخواهیم اقدامی انجام دهیم، نظام تشکیلاتی اجازه نمیدهد.»
البته فدراسیون فوتبال پیش از این هم نشان داده بود که میانه خوبی با کمیته فنی ندارد. مانند ماجرای روزهای داغ تابستان ۱۴۰۱ که کمیته فنی فدراسیون فوتبال، دراگان اسکوچیچ را در سمتش به دلیل نتایج فوقالعاده در صعود به جام جهانی ابقا کرد. ۳ ماه بعد مهدی تاج که در یک انتخابات از پیش تعیین نشده پس از عزل شهابالدین عزیزی خادم، دوباره به سئول برگشته بود، بدون توجه به نظر کمیته فنی، حکم به عزل اسکوچیچ داد. او کارلوس کیروش را برگرداند تا این سرمربی پرتغالی در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر روی نیمکت ایران بنشیند و سرمربی کروات از خانه خود در زاگرب تماشاگر بازیها باشد!
کشک همیشگی که جایگاهی در ساختار ندارد
با استعفای استیلی و قبلتر از آن جلالی از سمتهایشان در کمیته فنی باشگاه پرسپولیس و فدراسیون فوتبال در تنها ۲ ماه اخیر، حالا بیشتر از قبل همه به حرف ۲۰ سال پیش علی پروین رسیدهاند و میبینند که آب از آب نسبت به آن روزها تکان نخورده است.
اوایل دهه ۸۰ وقتی اکبرغمخوار مدیرعامل باشگاه پرسپولیس شد و تصمیم گرفت وینگو بگوویچ را سرمربی این تیم کند، برای اینکه علی پروین که آن روزها همواره گزینه اول نیمکت قرمزها بود را کنار بگذارد، به او پیشنهاد داد تا رئیس کمیته فنی باشگاه پرسپولیس شود. پس از این پیشنهاد بود که پروین اصطلاحی را به کار برد که همچنان بهترین توصیف برای پست کمیته فنی در فوتبال ایران است. پروین با پاسخ منفی به پیشنهاد غمخوار گفت:«کمیته فنی یعنی کشک!»
همانطور که جلالی در مصاحبه خود پس از استعفا از ریاست کمیته فنی فدراسیون فوتبال گفت، فوتبال ایران علاوه بر موانع پنهان و اهداف پشتپرده تشکیل کمیته فنی، این کمیته با موانع ساختاری برای تاثیرگذاری در تصمیمهای مدیران باشگاهها یا فدراسیون فوتبال روبرو است. معضلی که اجازه نمیدهد مانند همه جای دنیا، کمیته فنی بتواند تاثیرگذار در روند امور فنی باشد.
با توجه به این معضل، «استیلی»ها و «جلالی»ها، آخرین قربانیان کمیتههای نمایشی فنی نیستند. برای بهبود جایگاه کمیته فنی که با توجه به حضور افراد استخوانخرده کرده فوتبال و متخصص، میتواند بهترین مشاور برای گرفتن تصمیمات بهتر و فنی باشد، باید این کمیته در چارت باشگاهها و فدراسیون فوتبال در ردیف بخشهای تاثیرگذار دیده شود تا همچنان پس از ۲ دهه، کمیته فنی، کشک نباشد! تا آن روز لیست شاکیان کمیته فنی در فوتبال ایران پرتر خواهد شد.