کد خبر: 21193 | صفحه ۱ | تاریخ: 07 دی 1402
سزای قانونمندی! / عبدالله دارابی
قانون پرطمطراق سقف بودجه چندماه قبل از شروع لیگ برتر جاری، با عجله و بدون کار کارشناسی لازم و ضمانت های انضباطی و اجرایی کافی، تدوین و تصویب و به باشگاه ها ابلاغ شد، آن هم با بحر طویلی از تهدید و انذار جهت عدم رعایت آن.
هدف از این قانون هم مهار پولهای افسارگسیخته و ولخرجیهای روز افزون در فوتبال کشور عنوان شد. مسئولان امر، لزوم پایبندی به قانون سقف بودجه و مجازات شدید خاطیان را فقط در بوق و کرنا نکردند و در سخت گیری اجرای اش چه ها که نگفتند! قبل از آغاز فصل، رییس فدراسیون جریمه باشگاه متخلف را بازنده شدن با نتیجه ۳ بر صفر اعلام کرد و نایب رییس فدراسیون- قنبرزاده- نیز هشدار داد که چون دستورالعمل به تصویب اعضای هیات رییسه و ارکان فدراسیون رسیده و مالکین و مجامع باشگاه ها هم متعهد به اجرای آن شده اند، لازم الاجزاست و با متخلفین بدون اغماض برخورد میشود. ترکش این قانون در شهریور و مهرماه، نصیب باشگاه های سپاهان و پرسپولیس شد و به دلیل تخلف از قانون مذکور، توسط کمیته انضباطی به ترتیب به کسر چهار و یک امتیاز و جریمه نقدی سنگین محکوم شدند که با اعتراض هر دو باشگاه، پرونده به استیناف رفت. از آن طرف هم سایر تیمها، به عدم انطباق جرایم ۲ تیم با مجازات وعده داده شده (۳ بر صفر شدن بازی های تیم متخلف) معترض شدند.
پنجم دی ماه رای عجیب و دوگانه کمیته استیناف، امتیازات کسرشده ۲ باشگاه را برگرداند و فقط جریمه نقدی آنها را تایید کرد. در حقیقت این کمیته با دور زدن قانون مورد تایید همه ارکان فدراسیون فوتبال و ابطال کسر امتیاز از ۲ باشگاه متخلف، سایر باشگاهها را که به هر دلیلی اعم از: نداری، ناچاری یا پایبندی، این دستورالعمل را رعایت کرده بودند، نقره داغ کرد تا سزای تیمهای قانونمند، پشیمانی باشد و حسرت و میزان ضمانتهای اجرایی و انضباطی این قانون و التزام عملی فدراسیون نسبت به مصوبه خودش، درد مضحکی برای عام و خاص!
در رای بالاترین رکن قضایی فدراسیون که ناقض رای رکن قضایی دیگر همان فدراسیون است و توامان از قانونی واحد، پیروی و در چارچوب آن رای صادر می کنند، آمده است که: “ نصی در مقررات انضباطی دال بر کسر امتیاز از باب عدم رعایت قانون سقف قرارداد وجود ندارد و اساسا طبق اصول حاکم بر فوتبال، نتایج باید در زمین بازی رقم بخورد و امتیازات کسب شده از مسابقات رسمی، ثابت و پایدار است و با استناد به ماده ۱۰۶ مقررات انضباطی و قانون سقف بودجه، ۴ امتیاز سپاهان و یک امتیاز پرسپولیس بازگردانده و سایر بخشهای رای از جمله جریمه نقدی این ۲ باشگاه تایید می شود. حال مسئولان فدراسیون و نیز ارکان قضایی آن، چند ابهام را نزد افکار عمومی و جامعه فوتبال سبب شده اند:
۱- قانون انضباطی ای واحد و این میزان اختلاف و دو گانگی در آرای صادره نسبت به موضوعی واحد؟!
۲- نصی در مقررات انضباطی در مورد کسر امتیاز از تیمهای متخلف وجود نداشت و آقایان تاج و قنبرزاده و... مدام در رسانهها بر این مجازات مانور می دادند و تیمها را به کسر امتیاز و بالاتر از آن به بازنده شدن با نتیجه ۳ بر صفر، در صورت تخلف از این دستورالعمل تهدید می کردند!؟
۳- مگر همه شما اعضای یک فدراسیون و تصمیم گیر و مجری یک قانون نیستید؟ چرا در مورد بند مذکور قبل، کمیته استیناف به عنوان رکن قضایی ارشد فدراسیون و مرجع نهایی تصمیم گیر در تنبیهات قانون پر بحث و هیاهوی سقف بودجه، مسوولین مربوطه و از جمله آقایان تاج و قنبرزاده را از تهدید تیمها به کسر امتیاز و حتی ثبت نتیجه ۳ بر صفر علیه متخلف که مغایر با اصول حاکم بر فوتبال (در بعد الزام تعیین نتایج در زمین بازی) و در تعارض با اصل ثبات و پایداری امتیازات کسب شده تیم ها از مسابقات رسمی است- نهی ننمود و منع و ایراد قانونی آن را به ایشان گوشزد نکرد تا نسبت به اصلاح تهدیدات خلاف مقررات و البته تو خالی از آب در آمده کنونی خود، اقدام کنند؟ چرا مسئولان فدراسیون را به اطلاع رسانی درست در این زمینه و تصحیح اشتباه خود، متذکر نشد که سیاست یک بام و دو هوا شکل نگیرد و صدای واحدی از ارکان فدراسیون در این زمینه شنیده شود و مانع ابهامات و اعتراضات کنونی گردد؟!
۴- پس اعضای حقوقدان کمیته انضباطی با استناد به نص کدام قانون، رای بر کسر امتیاز از ۲ تیم مذکور دادهاند؟!
۵- لطفا کمیته استیناف و رییس باسابقه آن، جهت تنویر افکار عمومی پاسخ دهند: که نتایج ۳ بر صفر و کسر امتیازاتی که قبلا علیه برخی تیم ها، در تضاد با اصول حاکم بر فوتبال و خارج از زمین بازی و توسط همین کمیته تایید و تثبیت شد، چرا در تناقض با استدلال ایشان در رای جدید است؟!
۶- چرا یک رجوع ساده به قانون و فهم عدم وجود نصی در رابطه با کسر امتیاز آن هم ازسوی بالاترین نهاد قضایی فوتبال، چندین ماه به طول انجامید؟
۷- چرا عضو سرشناس این کمیته، پس از افشای رای استیناف توسط یکی از رسانه ها قویا بازگرداندن امتیازات سپاهان و پرسپولیس را تکذیب نمود ولی ساعتی بعد، رای استیناف تکذیب عضو موثر خود را تکذیب نمود؟
۸- آیا در تصمیم این کمیته، جرایم نقدی از این حیث که منبع درآمد خوبی برای فدراسیون فوتبال هستند، خلاف مقررات و قابل نقض تشخیص داده نشد؟
۹- آیا سایر تیم ها زین پس خود را موظف به رعایت این قانون شکسته شده توسط کمیته استیناف می دانند و چه کسی جوابگوی نقض آشکار آن در نیم فصلی که از حالا تیم ها برای رسیدنش و جولان در بازار یارگیری اش لحظه شماری می کنند، خواهد بود؟
مسلما تیر خلاص را بر پیکر تازه وجود یافته این قانون، استیناف نشینان زدند تا چون گذشته، هیچ توصیه، دستور، اجبار و مصوبه ای نتواند پول های لجام گسیخته فوتبال را مهارکند و شادکام این کاراز، تیم های متخلفی بودند که علاوه بر پول های زیرمیزی و خارج از قاعده، آشکارا نقض قانون کردند و برنده نیز شدند و بازنده تیم هایی هستند که به تمکین از آن روی آوردند و اکنون انگشت پشیمانی می گزند... و چه کسی مسبب این وضعیت است؟ بر این فوتبال باید تاسف خورد؟ خیر، فوتبالی که آغشته به ناپاکی، فریب، تزویر، جفا و قانون شکنی قانونگذارانش است جای تاسف ندارد، بلکه باید بدان نفرین فرستاد و به آنهایی که برای آن تصمیم می گیرند و در انتخاب تصمیم گیرانش نقش موثر دارند. پایه های چنین فوتبالی را باید در هم کوبید و نقشی تازه و استوار بنیان نهاد که آن نیز نزدیک به محال است.
پرده بال رفت و دیدم هست و نیست
راستی، نادیدنی ها دیدنی است!