کد خبر: 22478 | صفحه ۴ | فرهنگ و هنر | تاریخ: 28 دی 1402
چرا این نمایش از جشنواره تئاتر فجر کنار گذاشته شد؟
یک کارگردان تئاتر که جزو برگزیدگان جشنوارههای استانی و منطقهای است، با اعتقاد بر اینکه نمایشش «به ناحق و به صورت غیر قانونی از جدول جشنواره تئاتر فجر کنار گذاشته شده، خبر داد که حتما به لحاظ حقوقی، کارش را پیگیری میکند.»
محمد جواد شریفی، کارگردانی اراکی است که نمایش «خاطرات یک دلقک» را برای شرکت در بخش مسابقه ایران چهل و دومین جشنواره تئاتر فجر آماده کرده است اما در آستانه آغاز به کار این جشنواره خبر داد که نمایشش از جدول اجراها حذف شده است.
او در گفتگو با ایسنا توضیحات مبسوطی درباره روند آمادهسازی نمایش خود برای حضور در جشنواره تئاتر فجر و شرکت در جشنوارههای استانی و منطقهای ارایه و تاکید کرد که در حق گروه و نمایش او بیعدالتی صورت گرفته است.
شریفی که پیش از این نمایش «خاطرات یک دلقک» را در شهر اراک در قالب اجرای عمومی روی صحنه برده است، گفت: این نمایش اقتباسی از نمایشنامه «شاه لیر» شکسپیر است که متن آن نوشته مشترک حسین و افق ایرجی است.
او ادامه داد: برای اجرای عمومی در اراک، طبیعتا مرحله بازبینی را طی کردیم و بعد از دریافت مجوز، نمایش را به صحنه بردیم و سه داور کار ما را دیدند و بعد از اینکه آن را از نظر کیفی و نظارتی تایید کردند، نمایش ما برای شرکت در جشنواره استانی انتخاب شد و در این جشنواره که داورانی چون محمودرضا رحیمی، عبدالحی شماسی و مسعود موسوی داشت، به عنوان اثر برگزیده انتخاب شد و ۷ جایزه دریافت کرد. ضمن اینکه مسئولان استان هم نمایش را از نظر کیفی و نظارتی تایید کردند.
او اضافه کرد: بعد از آن، نمایش ما به جشنواره منطقهای راه پیدا کرد و در جشنواره جاده ابرایشم استان سمنان روی صحنه رفت و با حضور داورانی چون احمد جولایی، اصغر همت و ولیالله شالی به عنوان نمایش برگزیده معرفی شد و چندین جایزه گرفت و از همان جا به جشنواره تئاتر فجر راه پیدا کرد و قرار شد در بخش مسابقه تئاتر ایران روی صحنه برود.
این کارگردان با بیان اینکه تمام اسناد و مدارک نمایش خود را دارد، افزود: چند روز پیش از طرف جشنواره با ما تماس گرفتند و برای سالن اجرا هماهنگ کردند و گفتند که نمایش ما روز دوم بهمن در سالن ناظرزاده تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه میرود و اطلاعات و کد ملی اعضای گروه را برای اسکان گرفتند. از خود من هم عکس و روزمه برای کتاب جشنواره خواستند تا اینکه پنجشنبه گذشته دوباره تماس گرفتند و گفتند نمایش شما یکسری اصلاحیه دارد و برای اینکه مشکلی ایجاد نشود، این اصلاحیهها را اعمال کنید که ما هم پذیرفتیم و اعمال کردیم.
شریفی با بیان اینکه نمایشش بعد از تمام این مراحل دوباره بازبینی شده است، ادامه داد: ما در اراک دوباره بازبینی رفتیم و هیچ خبری به ما ندادند تا اینکه رییس شورای نظارت و ارزشیابی مرکز هنرهای نمایشی با اجرای نمایش ما مخالفت کرد و این در حالی بود که داوران جشنواره منطقهای پای کار ما ایستاده بودند. ظاهرا به جز رییس شورای نظارت، یکی دیگر از اعضای این شورا هم با اجرای ما مخالف بودند.
او که معتقد است نمایشش به دلیل یکسری لجبازیها از جشنواره کنار گذاشته شده، افزود: به نظر میرسد میان اعضای شورای نظارت و ارزشیابی مرکز هنرهای نمایشی و داوارن جشنواره منطقهای، اختلاف نظری وجود داشت و متاسفانه نمایش ما قربانی این لجبازیها شد در حالیکه این کار، غیرقانونی است. حتی نام نمایش ما به عنوان یکی از اثار شرکتکننده در جشنواره تئاتر فجر در نشریه مکتوب مرکز هنرهای نمایشی دیده میشود اما چگونه است که بعد از طی کردن این همه مراحل، ناگهان میگویند نمایش شما با سیاستهای جشنواره فجر مغایرت دارد؟!
شریفی با تاکید بر اینکه مدیران ارشاد اراک هم این نمایش را از نظر کیفی و نظارتی تایید کردهاند، خاطرنشان کرد: مدیر کل ارشاد استان پیگیر کار ماست. متاسفانه برخی مدیران در حق نمایش ما بیعدالتی کردند. این نمایش از چندین فیلتر رد شده و ۹ داور گوناگون در جشنوارههای مختلف استانی و منطقهای به آن رای مثبت دادهاند، شما نمیتوانید همه اینها را زیرسئوال ببرید!
او اضافه کرد: بعد از تمام این اتفاقها درخواست کردم که در نامهای مکتوب اعلام کنند که نمایش ما را از جشنواره کنار گذاشتهاند ولی به این درخواست پاسخ منفی دادند.
شریفی با اشاره به مشکلات فراوان گروههای تئاتری در استانها افزود: حق بچههای ما این نبود. آنها مشاغل بسیار سختی دارند و با خون دل و کمترین امکانات، در شهرهای خود کار تئاتر میکنند چون این تنها دلخوشیشان است اما چگونه مدیران میتوانند به این راحتی همه این زحمات و امیدها را نادیده بگیرند. همین وضعیت باعث میشود که بچههای استانها مدام به تهران مهاجرت کنند و این در حالی است که مسئولان ما مدام دم از حمایت از گروههای استانی میزنند.