سرمقاله

ژوبین صفاری / پایداری مشکلات در ندیدن روایت‌های متکثر

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • آغاز طرح زمستانی «ایرانسل‌من»
  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • ارائه بسته‌های ویژه همراه اول به‌مناسبت روز مادر
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 402  |  اخبار صفحات روزنامه  |  تاریخ: 09 آذر 1401
    « ابتکار» سفیر نخست وزیر عراق به ایران را بررسی می‌کند
    ماموریت السودانی در تهران

    گروه سیاسی - محمد شیاع السودانی نخست‌وزیر عراق روز سه شنبه ۸ آذرماه برای سفری دو روزه راهی تهران شده است. حضور السودانی در ایران، سومین سفر خارجی او بعد از رسیدن به کرسی نخست‌وزیر محسوب می‌شود؛ او طی هفته گذشته از اردن و کویت دیدار کرده بود. بنابر اعلام سایت فرارو به نقل از منابع خبری عراقی، نخست‌وزیر این کشور بعد از تهران به زودی به کشور‌های عربستان سعودی و ترکیه نیز سفر خواهد کرد. با این تفاسیر، اکنون این پرسش قابل طرح است که مهم‌ترین اهداف سفر السودانی چه هستند و محور‌های اصلی رایزنی‌اش با مقامات ایرانی چه خواهد بود؟

    به نظر می‌رسد، نخستین و جدی‌ترین کانون سفر السودانی به تهران در ارتباط با امنیت مرز‌ها و حضور گروهک‌های کردی در اقلیم کردستان است. طی هفته‌های اخیر حملات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به مقر گروهک‌ها در اقلیم کردستان، کانون توجهات را به خود جلب کرده است. حتی این موضوع به پرونده اصلی مذاکرات میان مقامات ایرانی و عراقی تبدیل شده که نمود آن در آخرین سفر سردار «اسماعیل قاآنی» به بغداد قابل مشاهده است.

    حضور بیگانگان در منطقه امنیت ساز نیست

    در همین رابطه سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری کشورمان روز گذشته در نشست خبری با محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق،  روابط جمهوری اسلامی ایران با عراق را دارای ریشه‌های عمیق و تاریخی و برآمده از اعتقادات و باورهای مشترک دو ملت توصیف کرد و گفت: اوج این روابط در مراسم شکوهمند اربعین حسینی و میزبانی بسیار عالی دولت و ملت عراق از زائرین امام حسین(ع) به ویژه زائران ایرانی متجلی شده که شایسته قدردانی و تشکر صمیمانه است.

    رئیس جمهور با بیان اینکه آغاز به کار آقای السودانی در سمت نخست‌وزیری عراق حاصل توافق و تفاهم گروه‌های مختلف سیاسی این کشور است، ابراز امیدواری کرد که حاصل کار دولت جدید عراق خدمتی متفاوت برای ملت عراق و همراهی و همکاری بیشتر با کشورهای همسایه باشد.

    رئیسی در ادامه تصریح کرد: خوشبختانه امروز ایران و عراق در گستره‌ وسیعی از مسائل سیاسی، اقتصادی، امنیتی، اجتماعی، فرهنگی و علمی و فناوری همکاری بسیار خوب و نزدیکی دارند و امیدواریم در دوره جدید این همکاری‌ها ارتقا یابد.

    رئیس جمهور امنیت، صلح و ثبات در منطقه را مورد تاکید دو کشور دانست و اظهار داشت: از این منظر مبارزه با گروه‌های تروریستی، جرایم سازمان یافته، مواد مخدر و هر خطری که منطقه را تهدید کند، مورد توافق و تاکید دو کشور است. رئیسی افزود: امنیت و صلح و ثبات در منطقه باید به دست کشورهای منطقه تامین شود و حضور بیگانگان به هیچ‌وجه امنیت‌ساز نبوده، بلکه عامل مشکلات متعدد برای منطقه است.

    رئیس جمهور با اشاره به اینکه حضور آمریکایی‌ها همانگونه که در افغانستان امنیت‌ساز نبود در نقاط دیگر منطقه نیز امنیت به همراه نخواهد داشت، تاکید کرد: قطعاً خروج آمریکایی‌ها از منطقه به افزایش صلح و ثبات و امنیت در منطقه ما منجر خواهد شد.

    رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود در نشست مطبوعاتی مشترک با نخست‌وزیر عراق، حضور السودانی در ایران را نقطه عطفی در روابط دو کشور دانست و تصریح کرد: مذاکرات ما گام بلندی در جهت ارتقای روابط و همچنین پیشبرد مسائل فی‌مابین دو کشور از جمله مسائل تجاری و اقتصادی، پولی و بانکی و صادرات برق و گاز خواهد بود. رئیس جمهور همچنین با اشاره به دیدگاه‌های مشترک دو کشور درباره مسائل دوجانبه‌ای، منطقه‌ای و بین‌المللی ابراز امیدواری کرد که سفر هیئت عالی‌رتبه عراقی به تهران تثبیت‌کننده حسن روابط میان دو کشور و گامی موثر در جهت مسائل مشترک منطقه‌ای باشد.

    از سوی دیگر، محمد شیاع ‌السودانی» نخست وزیر عراق نیز در این نشست مطبوعاتی با قدردانی از دعوت کریمانه رئیس جمهوری ایران برای سفر به تهران، گفت: امروز در تهران هستیم تا در مورد روابط دوجانبه اقتصادی، سیاسی و امنیتی به گفتگو بپردازیم و آخرین تحولات بین‌المللی را بررسی کنیم.

    نخست وزیر عراق در ادامه سفر هیئت عراقی به تهران را در راستای تقویت روابط تاریخی ایران و عراق دانست و افزود: ملت و دولت عراق هیچگاه حمایت‌های جمهوری اسلامی ایران را بویژه از زمان آغاز حملات تروریست‌های داعش علیه این کشور و جانفشانی برادران ایرانی در کنار برادران عراقی در نبرد حق علیه باطل فراموش نخواهند کرد.

    ‌السودانی در ادامه اهمیت همکاری‌های مشترک دو کشور در زمینه مبارزه با تروریسم و مواد مخدر را مورد تأکید قرار داد و اظهار کرد: این دیدارها از این جهت ضروری است که پایه‌های مشترک و محکم میان ما برای اجرای توافقات صورت گرفته در زمینه‌های مختلف ایجاد کند.

    نخست وزیر عراق همچنین با تأکید بر اهمیت همکاری‌های اقتصادی و تأثیر آن بر ارتقای امنیت منطقه، تصریح کرد: در دیدار با رئیس جمهور محترم ایران توافق کردیم تا نشست‌های کمیته‌های اقتصادی دو کشور فعال‌سازی شده و نتایج این جلسات به کمیته عالی دو کشور منتقل شود.

    ‌السودانی در ادامه ضمن تقدیر از موضع جمهوری اسلامی ایران در حمایت از عراق بویژه در زمینه صادرات برق خواستار ادامه این حمایت‌ها تا تکمیل پروژه‌های عراق در تولید برق و گاز شد و تأکید کرد: عراق برای پرداخت طلب‌های ایران با مکانیسم‌های خاص در تلاش است و امروز نیز در این زمینه گفت‌وگوهایی انجام شد و از طریق کمیته‌های دوجانبه این مسأله دنبال خواهد شد.

    نخست وزیر عراق همچنین با اشاره به اینکه در این سفر و نیز سفرهای آتی گفت‌وگوهایی میان وزرای نفت دو کشور انجام خواهد شد، گفت: در این گفتگوها پروژه‌های مربوط به انتقال نفت خام و تصفیه آنها در پالایشگاه‌ها برای استحصال مشتقات نفتی و نیز دیگر پروژه‌ها مورد بحث و بررسی قرار خواهند گرفت.

    السودانی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه عراق امنیت خود با ایران را تکمیل کننده یکدیگر و در قالبی واحد می‌بیند، افزود: امنیت دو کشور از یکدیگر جدایی‌ناپذیر بوده و بخشی از امنیت کل منطقه به شمار می‌آید. دولت عراق ملتزم است با اجرای دقیق قانون اساسی به هیچ گروه و طرفی اجازه ندهد که از اراضی عراق برای آسیب رساندن و اخلال امنیتی نسبت به هر طرف دیگری استفاده کند.

    وی با تاکید بر اینکه این سیاست رسمی حکومت عراق است که این سرزمین نقطه شروعی برای آسیب رساندن به کشورهای همسایه نباشد، اظهار داشت: این سیاست را در روابط دیپلماتیک خود دنبال می‌کنیم تا سیاست متوازنی با کشورهای دوست و برادر براساس اصل احترام متقابل و عدم دخالت در امور داخلی دیگری داشته باشیم و اجازه نخواهیم داد هیچ گروهی امنیت کشورهای دیگر را از خاک عراق مورد آسیب قرار دهد.

    نخست وزیر عراق تصریح کرد: دبیر شورای‌عالی امنیت ملی عراق نیز در این سفر حضور دارد و مسایل امنیتی را با همتای خود مورد بحث و بررسی قرار خواهد داد تا به تفاهمی بر سر مکانیزم کاری و همکاری میدانی در این زمینه برسیم و از هر گونه تنشی جلوگیری و اجتناب به عمل بیاید. از نظر ما گفتگو و تعامل بهترین راه برای جلوگیری از این مشکلات است.