سرمقاله

تحریم‌ها چگونه بر هزینه سرمایه شرکت‌های ایرانی تاثیر گذاشتند؟ / پیمان مولوی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • حضور ایرانسل در تلکام ۱۴۰۳ با شعار جریانی به سوی هوشمندی
  • آغاز طرح زمستانی «ایرانسل‌من»
  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 4223  |  صفحه ۹ | تولید و تجارت  |  تاریخ: 09 بهمن 1401
    ناامیدی فعالان استارت آپی کشور از آینده کسب و کار‌های مجازی
    اقتصاد دیجیتال در ایران در حال احتضار است
    محدودیت‌های اینترنت نه تنها بازدهی و کارآیی فعالان اکوسیستم استارت‌ آپی را کاهش داده بلکه موجب ناامیدی آن‌ها شده است. ناامیدی به دلیل نبود چشم اندازی روشن از آینده اینترنت و فناوری کشور مدیران استارت‌ آپ‌ها را برآن کرده که کسب و کار‌های خود را تعطیل کنند.بسیاری قصد مهاجرت و بسیاری دیگر قصد تعطیلی استارت‌ آپ خود را دارند. مدیران بسیاری از استارت‌ آپ‌ها قرارداد جدید منعقد نمی‌کنند و قصد دارند از فروردین سال آینده فعالیت خود را متوقف کنند. به گفته بسیاری از مدیران استارت‌ آپ‌ها باید فاتحه اقتصاد دیجیتال کشور را خواند. آن‌ها می‌گویند وزارت ارتباطات و دولت فعلی زبان فعالان فناوری را نمی‌فهمند.
    علت تعطیلی استارت‌آپ ها چیست؟
    کارشناسان بر این باورند که مجموع عوامل مختلف موجب تعطیلی و مهاجرت فعالان کسب و کار‌های مجازی شده است.محمود محمدی، مشاور کسب و کار‌های اینترنتی به اقتصاد ۲۴ گفت: لغو تحریم‌های فناوری توسط آمریکا نیز تغییری در شرایط کسب و کار‌های اینترنتی ایجاد نکرده است. اگرچه محدودسازی مشکلات بسیاری ایجاد کرده، اما مشکل اصلی فعالان اکوسیستم استارت آپی کشور، ناامیدی است. مجموعه عواملی دست به دست هم داده اند و فضایی ناامیدکننده ایجاد کرده اند.
    وی افزود: در نهایت به دلیل محدودیت‌ها و کندی اینترنت و نبود چشم اندازی روشن، بسیاری از فعالان و نیروی انسانی استارت‌آپ‌ها تصمیم به مهاجرت گرفته اند. در کارخانه نوآوری شاهد این حقیقت هستم که نه فعالان استارت آپی شور و شوقی دارند و نه سرمایه گذاران علاقه‌ای به مشارکت. تیم‌های کمتری جذب مرکز نوآوری می‌شوند و سرمایه گذاری‌های جسورانه نیز کمتر شده است.
    ۳۰ درصد فعالیت‌های استارت آپی کند شده‌ است
    مدیران استارت‌آپ‌ها از کاهش ۳۰ درصدی درآمد و کندی ۳۰ درصدی فعالیت‌هایشان می‌گویند. عادل طالبی، استراتژیست کسب و کار‌های اینترنتی در این باره به اقتصاد ۲۴ گفت: بعد از محدود کردن اینترنت، ۳۰ درصد از فعالیت‌های ما کندتر شده و خروجی و نتیجه فعالیت هایمان نیز نسبت به روز‌های عادی بسیار کمتر شده است. زمانی که در یک کار خدماتی، ۳۰ درصد فعالیت‌ها کندتر شود، ۳۰ درصد از درآمد نیز از دست می‌رود. در نتیجه به جای سودآوری هزینه و درآمد سربه سر می‌شود. رضا الفت نسب به اقتصاد ۲۴ گفت: محدودیت‌های اینترنتی بین ۲۰ تا ۳۰ درصد بر روی فعالیت‌های اکوسیستم استارت آپی تاثیر گذاشته است. البته مشکل فقط کندی اینترنت نیست، محدودیت‌هایی که در چند ماه اخیر به وجود آمده است، موج ناامیدی را در اکوسیستم کسب و کار‌های آنلاین ایجاد کرده و کسب و کار‌ها تصمیم گرفته اند کار خود را تعطیل کنند.
    وی افزود: به ویژه استارت‌آپ‌های متوسط رو به پایین، مخصوصا در شهرستان‌ها تصمیم قطعی مبنی بر تعطیلی استارت آپ خود دارند. بسیاری از کسب و کار‌ها قصد دارند فعالیتشان را تا نوروز ادامه داده و از سال آینده، دفتر خود را تعطیل کنند. الفت نسب با اشاره به اینکه مشکل اصلی نبود چشم انداز روشن است، بیان کرد: مدیران استارت‌آپ‌ها امیدی ندارند که وضعیت تا چندماه آینده بهتر می‌شود. هیچ چشم اندازی هم وجود ندارد. افرادی در مقابل ما وجود دارند که ادبیات ما را نمی‌فهمند. متوجه منظور ما نمی‌شوند و تا اعتراض می‌کنیم می‌گویند فقط واتس آپ و اینستاگرام را بسته ایم و نرم افزار‌های داخلی محدودیتی ندارند. در واقع حرف و سخن یکدیگر را متوجه نمی‌شویم. هیچ مترجمی نیز در این زمینه وجود ندارد.
    عضو هیات مدیره اتحادیه کسب و کار‌های مجازی افزود: وزارت ارتباطات در دوران وزیر پیشین عملکرد بهتری داشت. وزیر با فعالان استارت آپی ارتباط خوبی داشت و موضوعات مختلف را بررسی می‌کرد و به مشکلشان رسیدگی می‌کرد.
    باید فاتحه اقتصاد دیجیتال را بخوانیم
    این فعال اکوسیستم استارت آپی معتقد است: باید آماده شویم تا فاتحه اقتصاد دیجیتال ایران را بخوانیم.به اعتقاد وی موج ناامیدی از وضعیت اقتصادی بسیار بدتر است. فعالان استارت آپی درآمد دارند، اما نمی‌دانند در آینده چه اتفاقی قرار است رخ دهد. مردم نیز به دلیل اجبار برای اتصال به فیلترشکن‌ها خرید اینترنتی کمتری انجام می‌دهند، چراکه برای خرید اینترنتی در داخل کشور باید فیلترشکن را قطع کنند.