کد خبر: 45130 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 31 فروردین 1404
سفر خالد بن سلمان به تهران چه پیامی داشت؟
تأکید بر قدرت منطقهای ایران
یک سایت عربی گزارش داد سفر وزیر دفاع عربستان به تهران نشان دهنده قدرت ایران در توازن منطقهای و تلاش کشورهای عربی برای برقراری روابط بهتر با آن است.
به گزارش ایسنا، سفر «خالد بن سلمان» وزیر دفاع عربستان به ایران و دیدار وی با «حضرت آیتالله سید علی خامنهای» رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران، همانند توافقنامه ۲۰۲۳ پکن ، باعث تغییر کارتها در منطقه غرب آسیا شده است. این سفر حاوی پیامدها و سیگنالهایی است که در تضاد با آن چیزی است که اخیرا بسیاری از رسانهها در خصوص ضعف ایران و به همراه آن محور مقاومت تبلیغ میکنند. این سفر بر تداوم قدرت ایران در توازن منطقهای تاکید میکند و از سوی دیگر تمایل عربستان برای پوشش استراتژیک در یک محیط ناآرام را نشان میدهد و سیگنال روشنی را به قدرتهای جهانی ارسال میکند مبنی بر اینکه کشورهای منطقه به طور فزایندهای در حال همکاری و در هم تنیدن منافع خود هستند.
طبق گزارش الخنادق، دکتر «محمد شمس» کارشناس مسائل ایران در توضیح این سفر گفت: تردیدی نیست که سفر وزیر دفاع عربستان با همراهی هیاتی بلندپایه به تهران و دیدار وی با امام خامنهای و رهبران ارشد نظامی و سیاسی از نظر تایید اینکه ایران کشوری قدرتمند در منطقه است اهمیت بسزایی دارد و این دیدار و گفتوگو دیدار قدرتمندان است به ویژه در زمانی که منطقه با شرایط حساسی روبرو است و ایران با تهدیدات نظامی آمریکا و اسرائیل مواجه است.
اول: زمینه و نماد: دیدار با رهبر انقلاب اسلامی
دیدار با امام خامنهای امتیازی است که به ارشدترین شخصیتهای سیاسی کشورها محدود است. این قانون تنها رهبران گروهها و جنبشهای مقاومت در منطقه را مستثنی میکند. حضرت خامنهای مظهر انقلاب اسلامی و رهبری محور مقاومت در منطقه است.
نگاه دقیقتر به اهمیت این دیدار برای روابط ۲ کشور مشهود است، زیرا وزیر دفاع عربستان پیام پدرش ملک سلمان را به امام خامنهای ابلاغ کرد. رهبر معظم انقلاب اسلامی با بیان اینکه روابط ایران و عربستان به نفع ۲ کشور است، تاکید کردند که تقویت روابط دو کشور با موانعی از سوی طرفهای متخاصم مواجه است.
حضرت آیتالله خامنهای خاطرنشان کردند: ما متقاعد شدهایم که رابطه جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی سعودی برای هر دو کشور مفید است و یکی میتواند مکمل دیگری باشد. وی با اشاره به اینکه تقویت روابط دو کشور دشمنانی دارد، گفت: باید بر این انگیزههای خصمانه غلبه کرد و ما برای این کار آمادگی داریم.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به برخی دستاوردهای ایران، تصریح کردند: جمهوری اسلامی آماده کمکرسانی به عربستان در این زمینهها است و همکاری برادران در منطقه و کمکهای متقابل به مراتب بهتر از اتکا به دیگران است.
شاهزاده خالد بن سلمان با ابراز خوشحالی فراوان از این دیدار، گفت: من برای تحکیم روابط با ایران و همکاری در همه زمینهها به تهران آمدم و امیدواریم مذاکرات سازنده انجام شده به روابط مستحکم تری نسبت به گذشته بین عربستان و جمهوری اسلامی ایران منجر شود.
دوم: پیامی به واشنگتن
عربستان به عنوان یکی از ستونهای هژمونی آمریکا در خلیج فارس و منطقه، ممکن است از طریق این سفر به دنبال ارسال پیامی به واشنگتن مبنی بر اینکه به دنبال جنگ با ایران نیست، با توجه به پیامدهای آن بر عربستان سعودی و ثبات منطقه باشد و در عوض، ترجیح میدهد مسیر همکاری را دنبال کند که در خدمت منافع مشترک باشد.
این سفر همچنین میتواند به عنوان یک اقدام پیشگیرانه سعودی توصیف شود، زیرا حاکمان ریاض نزدیک بودن توافق ایران و آمریکا را احساس کردند که پیامدهای قابل توجهی برای منطقه خواهد داشت و همین مسئله آنها را وادار میکند تا از ماندن در حاشیه خودداری کنند. تقویت روابط با ایران قبل از اینکه واشنگتن هرگونه توافقی را رسمی کند، به ریاض اجازه میدهد تا خود را در هر توافقی در آینده بگنجاند تا به این تضمین دست یابد که امنیت و منافع اقتصادی آن در نظر گرفته شود.
سوم: پیامدهای این سفر بر کشورهای عربی
سفر خالد بن سلمان احتمالا در سراسر منطقه، به ویژه در میان کشورهای عربی که برای برقراری روابط بهتر با ایران تلاش میکنند، بازتاب خواهد داشت. این سفر چراغ سبزی برای آنها برای تعامل عمیق تر در روابط با ایران است.
این سفر همچنین بر کشورهای عربی نزدیک به عربستان و ایران مانند فلسطین، لبنان، یمن، سوریه و عراق نیز تأثیر خواهد داشت. در نتیجه، در دوره آتی ممکن است شاهد همکاری دوجانبه باشیم که به توقف تجاوزات علیه غزه و آغاز دوره بازگشت آرامش و ثبات به منطقه کمک خواهد کرد.
مطمئنا در جریان چنین تحولاتی، رژیم صهیونیستی بزرگترین بازنده خواهد بود، زیرا تنها طرفی است که علاقه مند به حفظ منطقه در وضعیت بی ثباتی و هرج و مرج است و این امکان را به آن میدهد تا اشغالگری خود را گسترش دهد.