سرمقاله

احتیاط در خوشبینی / ژوبین صفاری

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • معرفی بهترین انواع یونیت دندانپزشکی ایرانی
  • بازدید معاون رئیس‌جمهوری از روند پیشرفت سامانه «فواد» در ایرانسل
  • درخشش بانوان هندبالیست ایران با حمایت ایرانسل در حضور رئیس‌جمهوری
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 45148  |  صفحه ۲ | سیاست روز  |  تاریخ: 01 اردیبهشت 1404
    پای زنجانی به اقتصاد ایران باز شد
    بازگشت بابک
    گروه اقتصاد سیاسی- تردیدی نیست که سرمایه گذار بخش خصوصی ورودش به اقتصاد را باید به فال نیک گرفت. اما بابک زنجانی به عنوان کسی که در دوران محمود احمدی نژاد بر سر زبان ها افتاد به عنوان کسی که تحریم ها را دور می زده و البته حالا تبدیل به یک ابربدهکار بانکی شده است را هم می توان یک سرمایه گذار بخش خصوصی دانست؟
    زنجانی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی نوشته است؛ ۳۲ فروند هواپیمای مسافربری متعلق به شرکت دات وان ایر به زودی در آسمان ایران به پرواز درمی‌آیند.
    علاوه بر این، هزاران دستگاه کشنده و تریلی تحت برند دات وان سیر برای حمل سوخت و کالا، ۵۰ هزار تاکسی برقی در شهرهای مختلف کشور و صدها واگن قطار در خطوط ریلی ایران به کار گرفته خواهند شد.
    این اقدام بلندپروازانه که در سال ۱۴۰۴ کلید خواهد خورد، بخشی از استراتژی هلدینگ "وان" برای ورود قدرتمند به حوزه حمل‌ونقل هوشمند در ایران است. زنجانی این سال را سال «رونق سرمایه‌گذاری» خوانده و با تأکید بر اهمیت قدرت اقتصادی، بر لزوم حرکت از سیاست‌ورزی به سوی اقتصادمحوری تاکید کرده است.
    به گفته بابک زنجانی، شرکت دات وان ایر قرار است با ۳۲ فروند هواپیمای پیشرفته وارد عرصه حمل‌ونقل هوایی ایران شود. این ناوگان جدید می‌تواند تحولی چشمگیر در کیفیت خدمات پروازی کشور ایجاد کند. هنوز اطلاعات دقیقی درباره مدل هواپیماها منتشر نشده، اما طبق گمانه‌زنی‌ها، این ناوگان شامل ترکیبی از هواپیماهای برد کوتاه و برد بلند خواهد بود تا بتواند هم پروازهای داخلی و هم بین‌المللی را پوشش دهد.
    ورود این هواپیماها می‌تواند رقیبی جدی برای ایرلاین‌های قدیمی کشور باشد و زمینه‌ساز افزایش کیفیت خدمات و کاهش قیمت بلیت در بازار حمل‌ونقل هوایی شود.
    زنجانی همچنین از آغاز به کار هزاران دستگاه کشنده، کامیون و تریلی دات وان سیر خبر داده است. این ناوگان برای حمل سوخت و کالا در جاده‌های کشور به کار گرفته خواهد شد و انتظار می‌رود به کاهش هزینه‌های لجستیک و تسریع در روند حمل‌ونقل کمک کند.
    با توجه به فرسودگی ناوگان باری موجود در ایران، حضور این خودروهای جدید می‌تواند نقش مهمی در بهبود ایمنی جاده‌ها و افزایش بهره‌وری حمل کالا داشته باشد.
    بابک زنجانی، متهم سابق نفتی که حرف از اعدامش هم زده می‌شد، یک قرارداد ۶۱ هزار میلیارد تومانی با شرکت راهن امضا کرده است! در واقع شرکت ریلی منتسب او صبح دیروز در مراسمی با حضور فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی، این تفاهم‌نامه را امضا کرده است.
    اعلام این خبر که بابک زنجانی با ۶۱ همت سرمایه رسما در صنعت ریلی کشور سرمایه‌گذاری کرده، اما در فضای رسانه‌ای و مجازی غوغا به پا کرد و با واکنش‌های بسیاری همراه شد.
    علی مجتهدزاده، وکیل دادگستری در یک رشته توییت نوشت: «چند سوال؛ از اعدام زورگیران جوان تا فعالیت اقتصادی بابک زنجانی
    بهمن ۹۱ دو جوان در کمتر از ۲ ماه پس از دستگیری، بابت زورگیری ۷۰ هزار تومانی (معادل ۲۰ دلار آن روز) اعدام شدند. مقامات قضایی می‌گفتند این کار برای پاسخ به نگرانی‌های عمومی و بازگشت حس امنیت به جامعه ضروری بود.
    نکته اینجا بود که شاکی این پرونده که مورد زورگیری قرار گرفته بود، بعد از صدور حکم اعدام، با اعلام گذشت تلاش‌های فراوانی کرد تا این دو جوان پای چوبه دار نروند. چون معتقد بود چنین مجازاتی مستحق آنها نیست. اما مسئولان قضایی نپذیرفتند.
    درست در همان زمان بابک زنجانی ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار پول بیت المال را بدون هیچ تضمینی در اختیار گرفته بود و مشغول تجارت با آن بود. یعنی ۱۴۰میلیون برابر مبلغ زورگیری آن دو جوان. بعد از ۱۳سال، متهمی که قرار بود اعدام شود دوباره سر از فعالیت‌های اقتصادی سطح بالا در آورده.
    در این وضع آیا روشن شد که زنجانی چگونه بدهی خود را پرداخت؟ همدستان او چه شدند؟ پول، نفوذ و اعتبار فعالیت‌های مجددش را از کجا آورده؟ حامیانش که بودند و امروز کیستند؟ اگر افکار عمومی برای ۲ زورگیر آنقدر مهم بود که ۲ ماهه منجر به اعدامشان شود، چرا در پرونده زنجانی مهم نیست؟
    این وظیفه قوه قضائیه و دولت آقای پزشکیان است که سریعتر سوالات مطرح درباره بابک زنجانی و قرارداد منتسب به او را شفاف‌سازی کنند. البته از طریق انتشار اسناد متقن و جزئیات آنچه که گذشت؛ و گرنه افکارعمومی دیگر به توضیحات شفاهی سخنگویان قوا، بدون انتشار اسناد توجه و اعتمادی ندارند».
    محمد مهاجری، فعال رسانه‌ای اصولگرا در کانال تلگرامی خود خطاب به فرزانه صادق وزیر مسکن و شهرسازی نوشت: «آقای بابک زنجانی معروف به "ب. ز" از سرمایه‌گذاری عظیم ۶۴ هزارمیلیاردتومانی خبر داده که ظاهرا توسط جنابعالی افتتاح شده است. خسته نباشید.
    او که طبق گفته مقامات رسمی، به خاطر بدهی کلان حدود ۲.۷ میلیارد یورویی به بیت المال ابتدا به اعدام محکوم شد و سپس با ارفاق از این حکم رهید و هم اینک در زندان است ادعا کرده در حال سرمایه گذاری در پروژه‌های حمل و نقل زمینی و هوایی (۳۲ فروند هواپیمای مسافری، هزاران کامیون حمل سوخت، ۵۰ هزار تاکسی برقی، ۶۲۰ واگن قطار) است.
    یادمان نرفته که او حدود ۱۰ سال به بهانه اینکه پولهایش در فلان کشور و بهمان بانک خارجی است، کل مملکت را سر کار گذاشته بود و آخرش هم معلوم نشد آیا بدهی اش را پرداخت کرده؟
    لازم است جنابعالی که طبق ادعای او، به سرمایه گذاری اش مشروعیت بخشیده‌اید دقیق و شفاف در باره آنجه گفته است اعلام موضع کنید.
    ایام سرمایه گذاری ابرمفسدان اقتصادی و همکاری شان با وزارت محترمه راه و شهرسازی، مستدام!»
    احسان بداغی، فعال رسانه‌ای نوشت: «آیا ابهامات افکارعمومی نسبت به پرونده بابک زنجانی رفع شده است؟ آیا جامعه پذیرفته که او و شرکایش ضربه وارد شده به بیت‌المال را جبران کرده‌اند که حالا سراغ فعالیت اقتصادی مجدد رفته است؟ اگر پاسخ منفی است، ورود مجدد او به اقتصاد چیزی جز آتش زدن ته مانده سرمایه اجتماعی کشور نیست.»