سرمقاله

چرا بهار ۱۴۰۰ نشد ولی امروز شاید بشود؟ / محمدعلی وکیلی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • وزیر ارتباطات: تجربه بین‌المللی و بومی ایرانسل عامل بهبود خدمات اداری به مردم می‌شود
  • معرفی بهترین انواع یونیت دندانپزشکی ایرانی
  • معرفی بهترین انواع یونیت دندانپزشکی ایرانی
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 45346  |  صفحه ۲ | سیاست روز  |  تاریخ: 06 اردیبهشت 1404
    لوایح پالرمو و CFT همزمان با مذاکرات ایران و آمریکا تصویب می‌شود؟
    سنگ اندازی تندروها با FATF
    علی رغم تلاش تندروها برای زدن ضربه ای به دولت پزشکیان و توقف بررسی لوایح مرتبط با FATF، آخرین اظهار نظرهای اعضای ساختمان خیابان شیخ هادی، حکایت از فضای مثبت مجمع تشخیص برای تصویب این لوایح است.
    به گزارش خبرآنلاین اگر چه تیم دیپلماسی ایران روزهای شلوغی را پشت سر می گذارد و فردا شنبه نیز برای دور سوم مذاکرت غیر مستقیم ایران و آمریکا به عمان می‌رود، در سوی دیگر میدان و در قلب مجمع تشخیص مصلحت نظام، بررسی لوایح مرتبط با FATF روی میز بررسی قرار گرفته است. لوایحی که به باور برخی از چهره های سیاسی می تواند تاثیر مستقیمی در حل مسائل اقتصادی و معیشتی مردم داشته باشد و همچنین به یک ابزار مهم در دست مذاکره کنندگان ایران تبدیل شود.
    پزشکیان و تلاش برای به سرانجام رسیدن ۲ وعده مهم
    مسعود پزشکیان چه همان روزهایی که به عنوان نماینده مردم بر صندلی «۱۶۹» ساختمان هرمی شکل بهارستان تکیه زده بود، و چه در همان گرماگرم رقابت های تیر ۱۴۰۳، که جامه نمایندگی از تن درآورد و به عنوان رئیس جمهوری راهی ساختمان پاستور شد، بارها و بارها بر ضرورت حل مشکل تحریم ها، مذاکرات و پرونده FATF، تاکید کرده بود. او حتی در ایام رقابت های انتخاباتی به آن اشاره و این کنوانسیون بین المللی را به فیفا تشبیه کرد؛ «FATF مانند فیفا است اگر زیر بار حرف هایی که در فیفا می زنند نرویم ما را بازی نمی دهند. FATF هم مانند همان است، ما را بانک ها بازی نمی دهند.»
    حال در روزهایی که عباس عراقچی، رئیس تیم مذاکره کننده ایران در کوران مذاکرات با آمریکایی‌ها به سر می برد تا مسیر مذاکرات غیر مستقیم ایران را پیش ببرد، مسعود پزشکیان و دیگر دولتمردانش در تهران، در تلاش هستند تا دو لایحه پالرمو و CFT را به سر انجام برسانند.
    در این میان، خبرهایی که از گوشه و کنار به گوش می رسد، حکایت از فضای مثبت مجمع تشخیص مصلحت نظام برای به نتیجه رسیدن این پرونده ۱۵ ساله دارد.
    استراتژی جدید تندروها درباره FATF
    در گوشه دیگر رینگ سیاسی ایران، تندروها و مخالفان دولت قرار دارند که اقدامات اخیر دولت چندان به مذاق‌شان خوش نیامده است. مخالفانی که شکست های چندگانه در انتخابات ریاست جمهوری و عدم به سرانجام رساندن قانون عفاف و حجاب، آنان را برای سنگ اندازی در مسیر دیپلماسی_اقتصادی دولت مصمم‌تر کرده است. چنانچه اخیرا، ۱۵۰ نفر از نمایندگان مجلس در نامه‌ای خطاب به رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص الحاق ایران به لوایح «پالرمو» و «سی اف تی» هشدار دادند. در متن این نامه آمده است: «دولت کنونی ایالات متحده، از بدو استقرار، تشدید فشارها بر ایران را در دستور کار قرار داده و FATF را به مثابه ابزاری برای مسدود کردن مسیرهای تجاری و مالی ایران معرفی نموده است. در چنین شرایط خطیری، پذیرش و اجرای توصیه‌های نهادی که عملاً در جهت اهداف تحریمی آمریکا عمل می‌کند، یک خطای راهبردی است.»
    نمایندگان مجلس خطاب به آملی لاریجانی نوشتند: «مطالبه نمایندگان مجلس شورای اسلامی از اعضای محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام آن است که ضمن در نظر گرفتن شرایط حساس کنونی، تا زمان رفع کامل تهدید فعال‌سازی مکانیسم ماشه، از هرگونه اعلام موافقت با الحاق ایران به کنوانسیون‌های مذکور امتناع ورزند. همچنین، هرگونه بررسی مجدد یا موافقت احتمالی در آینده، باید به لغو کامل و مؤثر تمامی تحریم‌ها، مطابق با الزامات قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران»، منوط گردد.»
    مالک شریعتی، نماینده تندرو مجلس و از چهره های نزدیک به علیرضا زاکانی، شهردار تهران هم در تذکری از تریبون مجلس گفت:«نمی‌شود ما به این معاهدات بپیوندیم اما نتیجه اقتصادی برای ما نداشته باشد و نتیجه سیاسی آن برای دشمنان ما باشد. رئیس‌جمهور آمریکا که با صراحت دشمنی خودش را با ملت ایران اعلام کرده است. به صراحت در آن بیانیه اجرایی ابتدایی ریاست جمهوری خود اعلام کرد که تلاش کنید از امکان دستورالعمل‌های FATF علیه منافع اقتصادی ملت ایران استفاده شود. این معلوم است که ما اگر به این لوایح بپیوندیم، ما را از لیست سیاه خارج نمی‌کنند. این موارد را برای ثبت در تاریخ عرض می‌کنم. چون ظاهراً دوستان تصمیم خود را گرفته‌اند.»
    بی توجهی اعضای مجمع به اقدام جدید تندروها
    علی رغم تلاش تندروها برای زدن ضربه ای به دولت پزشکیان و توقف بررسی لوایح مرتبط با FATF، آخرین اظهار نظرهای اعضای مجمع تشخیص دهنده صلاح و مصلحت نظام، حکایت از فضای مثبت این مجمع برای تصویب این لوایح است. خاصه آنکه صادق آملی لاریجانی، رئیس مجمع تشخیص اخیرا درباره این موضوع گفت: «CFT و پالرمو در مورد مسائل حقوقی و امنیتی موضوعات مهمی دارد، که محل بحث است، آن چیزی که برخی از اعضای مجمع را قانع کرده، این است که مجلس با تحفظ به این دو لایحه رأی داده است و ما با این تحفظ و به صورت مشروط می توانیم این دو لایحه را قبول کنیم.»
    محمد صدر هم از دیگر موافقان این لوایح در گفت و گویی پیش از عید نوروز بیان کرد: «البته یک کمیسیون مشترک از کمیسیون‌های سیاسی، امنیتی، اقتصادی و قضائی جلساتی داشتند که خود آقای آملی لاریجانی مسئولیتش را برعهده گرفت و جلساتی داشتیم و خوشبختانه در این کمیسیون تصویب شد. امیدوارم در صحن مجمع هم تصویب شود.»
    از سوی دیگر، سکوت دیگر اعضای مجمع تشخیص و علی الخصوص مخالفان تصویب لوایح پالرمو و CFT، امیدها را برای تصویب این دو لوایح بیشتر کرده است.