کد خبر: 8443 | صفحه ۲ | سیاست روز | تاریخ: 16 اردیبهشت 1402
روند مشارکت ایران در بازسازی سوریه در سفر رئیسی به دمشق بررسی میشود
یک سفر با چند دیدگاه
سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری کشورمان که برای سفری دو روزه به سوریه سفر کرده بود، صبح دیروز پس از مذاکرات دوباره یکساعته با بشار اسد در فرودگاه دمشق راهی ایران شد.
رئیسی در یکی از آخرین برنامه های خود در سفر به سوریه در دیدار با ایرانیان مقیم و خانوادههای کارگزاران جمهوری اسلامی ایران گفت: دشمنان با شعار «لا اله الا الله» و در زیر پرچمی مقدس، برای ایجاد بلوا، کشتار، تخریب و تجزیه، همه فتنههایی که میشود علیه یک کشور و ملت راه انداخت، نه فقط در سوریه، بلکه در عراق و منطقه و جهان اسلام ایجاد کردند.
رئیس جمهوری با اشاره به اینکه مردم و دولت سوریه و مجاهدان غیرتمند اسلامی با همه وجود در مقابل این توطئه بسیار خطرناک و پیچیده ایستادند و آن را کنار زدند، اظهار داشت: امروز بعد از ۱۲ سال، ملت سوریه و همه مجاهدان در این عرصه باید جشن پیروزی برگزار کنند و اولین اقدام در این جشن، شکرگزاری در راه خدا و تشکر از کسانی است که در این میدان نقش رهبری و هدایت ایفا کردند.
رئیسی همچنین با اشاره به اینکه رهبر معظم انقلاب اسلامی پیش از دیگران متوجه عمق این توطئه شدند و قبل از دیگران نسبت به آن هشدار دادند، تصریح کرد: بسیاری از کشورهای اسلامی و شخصیتهای جهان اسلام در ابتدا متوجه عمق فاجعه نشدند، در حالی که امروز بسیاری از مسائل آشکار شده و حتی آمریکاییها رسما اعتراف کردند که داعش دستساخته آنهاست.
رئیس جمهوری با بیان اینکه سید حسن نصرالله و آقای بشار اسد و شهید عزیز ما حاج قاسم سلیمانی و شهدای گمنام بسیاری نیز در این میدان با بصیرت و مردانه ایستادند، خاطرنشان کرد: امروز حتی خود دشمنان نیز به پیروزی جریان مقاومت معترف هستند و شرایط برای جریان مقاومت کاملاً متفاوت شده است.
رئیسی با اشاره به اینکه یک روز فلسطینیها با سنگ مقابل صهیونیستها میایستادند، اما امروز کوچکترین حرکتی از طرف رژیم صهیونیستی با پاسخ سخت و خردکننده مجاهدان فلسطینی مواجه میشود و عرصه را بر صهیونیستها تنگ میکند، گفت: امروز جریان مقاومت باور شکستناپذیری رژیم صهیونیستی را تغییر داده و حتی دیگر کسی از آمریکاییها نیز نمیترسد.
رئیس جمهور افزود: امروز کشورهای منطقه نیز در معادلاتشان تجدیدنظر کرده و فهمیدهاند که دیگر نمیتوانند به آمریکاییها اتکا و اعتماد کنند؛ این تغییرات حاصل ایستادگی مجاهدان راه خدا در سوریه، لبنان و فلسطین است، اما آیا فتنه تمام شده است؟
رئیسی تصریح کرد: مجاهدان جبهه مقاومت باید همچنان سنگرها را حفظ کنند؛ چرا که فتنهگران تلاش میکنند از هر دری که بتوانند گشایشی برای خود ایجاد کنند. هوشیاری، حضور و آگاهی و داشتن پیشبینیهای لازم و برخورد زمانشناسانه میتواند بسیاری از فتنهها را خنثی کند.
رئیس جمهور گفت: نگاه ما این است که امت اسلامی میتواند در مقابل فتنهها پیروز شود. این نکته را رهبرمان به همه ما آموخت که مقاومت هزینههایی دارد، اما هزینه تسلیم به مراتب بیشتر از مقاومت است. وضعیت امروز سودان حاصل تسلیم شدن و فریب خوردن از دشمنان است که با وجود تقسیم این سرزمین، همچنان به دنبال تجزیه دوباره این کشور هستند.
رئیسی افزود: اینگونه نیست که اگر ملتی تسلیم دشمنان شد، آنها دست از سر او بردارند، روحیه استکبار، سلطهگری، تفوقطلبی و خودبرتربینی دشمنان اجازه نمیدهد که به هیچ حدی قانع شوند. امروز اگر ایران سرافراز و عزتمند است، برای این است که ایستادگی کرده و در مقابل آنها تسلیم نشده و فتنهگریها علیه ایران به دلیل مقاومت ملت ایران است.
رئیس جمهوری با بیان اینکه رسما اعلام کرده و میکنیم که سیاست جمهوری اسلامی ایران همواره حمایت از جبهه مقاومت بوده و هست، اظهار داشت: دشمن بارها علیه ایران توطئه کرده و این بار نیز جنگ ترکیبی به راه انداختند و فکر میکردند ایران مثل برخی کشورهای دیگر است که در برابر این تکانهها به خود بلرزد، غافل از اینکه نهال نوپای انقلاب اسلامی امروز به درخت تناوری تبدیل شده است.
رئیسی با اشاره به اینکه امروز برکات انقلاب اسلامی در جای جای جوامع اسلامی قابل مشاهده است، تصریح کرد: امروز مردم یمن بیش از ۷ سال است با شکم گرسنه ایستادگی میکنند و این ناشی از الهام گرفتن از انقلاب اسلامی است.
رئیس جمهوری با بیان اینکه دشمن تلاش میکند با تحریم و تهدید ایران را متوقف کند، خاطرنشان کرد: مردم ایران همه تهدیدها و تحریمها را برای خود تبدیل به فرصت کرده و با استفاده از این فرصتها پیشرفتهای بسیاری در ایران حاصل شده است و به فرموده رهبر معظم انقلاب اسلامی دشمن برای متوقف کردن این پیشرفتها در کشورمان بلوا به راه انداخت.
رئیسی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به دوستی دیرین و عمیق دو ملت ایران و سوریه افزود: امروز این دوستی با خون مردم دو کشور بهم پیوند خورده و این اختلاط و همخونی امری جداییناپذیر است. امروز مقاومت بین ملتهای ایران، سوریه، فلسطین، لبنان، عراق، یمن و همه کشورهای منطقه یک پیوند ناگسستنی ایجاد کرده است.
رئیسی در ادامه با اشاره به گفتگوهای خود با مقامات سوریه و رایزنی برای رفع مشکلات گسترش روابط میان دو کشور، به ویژه همکاری بخشهای خصوصی و اقتصادی دو طرف اظهار داشت: اراده ایران و سوریه بر توسعه روابط است و شما نمایندگان ایران در سوریه میتوانید در اجرای توافقات صورت گرفته نقش مهمی داشته باشید.
رئیسی با بیان اینکه سوریه کشور ثروتمندی است اما امروز دشمنان در حال سرقت و غارت منابع و ثروتهای سوریه هستند، تصریح کرد: یقین داریم که وضعیت چنین نخواهد ماند و شرایط تغییر خواهد کرد.
رئیس جمهوری گفت: جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که حاکمیت سوریه بر تمام مناطق این کشور اعمال شود و این مسئله ضامن تقویت و تثبیت امنیت در سوریه و منطقه است و میتواند روند بازسازی و رونق در این کشور را تسریع کند. رئیسی در پایان با تحسین و تجلیل از روحیه انقلابی و پایداری ایرانیان مقیم سوریه در راه خدا و حفظ ارزشها، از آنان خواست ثابتقدم و استوار بر مواضع بهحق خود بمانند.
استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در بازسازی سوریه
در همین رابطه یک کارشناس مسائل منطقه با بیان این که باید از قابلیت بخش خصوصی در بازسازی سوریه استفاده کنیم، گفت: با توجه به سفر رئیس جمهور به سوریه و رایزنی درباره همکاریهای اقتصادی باید از فرصت بازرگانی و اقتصادی سوریه استفاده کرده و سرمایهگذاری مناسب صورت گیرد.
حسن لاسجردی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه سفر رئیس جمهور کشورمان به سوریه بعد از ۱۳ سال در این سطح انجام شد، اظهار داشت: در منطقه ما کشورهای مختلف به دنبال ارتقا و ترمیم روابط هستند، از جمله عربستان-سوریه، لبنان-سوریه و... لذا مسابقه ای در تثبیت روابط شروع شده و ما هم نباید عقب بیفتیم.
وی افزود: شرایط خاص سوریه از وضعیت جنگی و بحرانی خارج شده و با توجه به تغییر و تحولاتی که در منطقه اتفاق می افتد سوریه روزهای آرامش بیشتری را خواهد داشت.
این کارشناس مسائل منطقه همچنین بیان کرد: روابط ایران با سوریه استراتژیک است طبیعتا با توجه به اقداماتی که از سوی ایران برای کمک به جبهه مقاومت انجام شد، ایران می تواند در پروژه های سوریه دارای اولویت باشد.
لاسجردی ادامه داد: نکته مهم سفر رئیس جمهور به سوریه این است که چه منافع و فرصت های اقتصادی می تواند برای ایران داشته باشد، در حال حاضر نوعی رقابت آغاز شده و کشورهایی مانند عربستان و حتی ترکیه برای سرمایه گذاری و بازسازی اعلام آمادگی کرده اند لذا اگر می خواهیم نقشی داشته باشیم باید زودتر خود را به سوریه برسانیم.
این کارشناس مسائل منطقه در ادامه با تاکید بر این که باید از قابلیت بخش خصوصی در بازسازی سوریه استفاده کنیم، اظهار داشت: دولت سیزدهم علاقه دارد در سوریه سرمایه گذاری کند اما شاید امکانات خیلی به روز نباشد، باید بخش های خصوصی هم وارد شوند و بتوانیم جایگاه خودمان را در شرایط اقتصادی که وجود دارد بدست آوریم و از فرصت اقتصادی و بازرگانی سوریه استفاده کنیم.
وی درباره نقش ایران در بهبود روابط سوریه با برخی از کشورها از جمله ترکیه هم گفت: شاه بیت تحولات منطقه روابط ایران و عربستان است و هر دو کشور هم قابلیت و هم شأنیت دارند ضمن اینکه کشورهای دیگر به ایران و عربستان به عنوان دو کشور موثر و دارای قابلیت نگاه می کنند اگر می خواهیم ایفا کننده نقشی باشیم باید در روابط منطقه ای فعال عمل کنیم و قابلیت های خود را ارتقا دهیم.