سرمقاله

فضلیت همدلی با مردم ‪/‬ ژوبین صفاری

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • فراخوان ایرانسل برای حمایت از طرح‌های پژوهشی دانشگاهی
  • برگزاری دوازدهمین كارگاه بین‌المللی تئوری اطلاعات و مخابرات با حمایت همراه اول
  • اعلام تعرفه‌های تخفیفی ایرانسل ویژه حج
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 12319  |  صفحه ۹ | تولید و تجارت  |  تاریخ: 21 تیر 1402
    بزرگ‌ترین ریزش بورس در یک ماه اخیر رقم خورد
    تالار شیشه‌ای رنگ خون گرفت
    ‌بزرگترین سقوط شاخص در یک ماه اخیر  در حالی رقم خورد که همه برآوردهای کارشناسی نشان می‌داد بورس تهران در سال جاری می‌تواند گوی سبقت را از سایر بازارها برباید- بازار سهام چهارمین روز کاری هفته را همانند روز گذشته با فشار عرضه آغاز کرد و در طول معاملات روز جاری همچون روز گذشته دست بالاتر با فروشندگان بود؛ بنابراین در پایان معاملات امروز شاخص کل بورس اوراق بهادار با ریزشی ۳۰ هزار و ۱۶۰ واحدی به ۲ میلیون و ۱۲۸ هزار واحد رسید و در آستانه‌ی رسیدن به کانال ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد رسید. همچنین شاخص کل هم‌وزن نیز با ریزشی ۱۴ هزار واحدی به ارتفاع ۷۴۶ هزار واحدی رسید.
    گفتنی است سه نماد «فولاد»، «فملی» و «میدکو» بیشترین تأثیر در شاخص کل بورس و سه نماد «آریا»، «وسپهر» و «هرمز» بیشترین تأثیر را در شاخص فرابورس داشته‌اند، همچنین سه نماد «شهر»، «خودرو» و «خگستر» سه نماد پرتراکنش بازار بورس و سه نماد «کتوسعه»، «فرود» و «دی» سه نماد پرتراکنش در بازار فرابورس در روز جاری بودند.
    لازم به ذکر است که ارزش معاملات خُرد در بازار امروز مورخ ۲۰ تیر ماه ۱۴۰۲، مبلغ ۸ هزار میلیارد ۳۰۰ میلیون تومان بود. گفتنی است حقیقی‌ها در روز جاری حدود ۱۶۸۰ میلیارد تومان از بازار سهام خارج کردند.
    در بازار امروز ۴۴ نماد در محدوده مثبت و ۳۵۲ نماد در محدوده منفی و در بازار فرابورس ۸۱ نماد در محدوده مثبت و ۲۲۹ نماد در محدوده منفی معامله شدند.به گزارش خبرآنلاین، در حالی بورس تهران در ارتفاع دو میلیون واحدی مانده است که پیش از این نه فقط کارشناسان که مقامات دولتی نیز بورس تهران را جایگاه مناسبی برای سرمایه‌گذاری می‌دانستند.اقتصاد دستوری و اتحاذ تصمیماتی ناهمسو با بورس مهمترین دلیل ریزش این بازار تلقی می‌شود. بورس تهران در حالی دستخوش ریزش جدی است که از تورم نیز عقب مانده و هنوز عقب‌ماندگی تاریخی خود نسبت به ارز و سایر بازارها را نیز جبران نکرده است.
    بورس تهران در بهمن ماه سال گذشته نیز به واسطه اتخاذ تصمیماتی از سوی شورای رقابت در خصوص عرضه خودرو، باریزش گسترده روبروشد. این بار اما متهم ردیف اول مصوبه اخیر دولت در حوزه نرخ خوراک است . بسیاری از سهامداران معتقدند بورس تهران گروگان تصمیم جدید دولت در حوزه نرخ خوراک پتروپالایشی‌هاست.
    اصرار سیاست‌گذار بر افزایش نرخ خوراک و سوخت گاز پتروپالایشی‌ها، از سوی کارشناسان مهمترین دلیل ریزش بورس اعلام شده است. نکته اینجاست که این دست تصمیمات خلق‌الساعه، ریسک سیستماتیکی را به بورس تحمیل می‌کند.
    بسیاری معتقدند ترس از اتخاذ تصمیمات مشابه برای سایر صنایع نیز منتفی نیست و این دست تصمیمات همچنان ممکن است بورس را به محاق ببرد. به این ترتیب شاخص کل بورس تهران بخش زیادی از راه رفته هفته گذشته را در سه روز ابتدایی هفته جاری پس گرفته است. فاصله گرفتن شاخص کل از مرز کریدور ۲.۲ میلیونی خود به معنی سخت‌تر شدن بازگشت جهش‌گونه قیمت سهام است.
    سرمایه‌ها فرار کردند
    در روز دوشنبه خروج پول سنگینی از بازار اتفاق افتاد بررسی‌ها نشان می‌دهد حقیقی‌ها در روز دوشنبه نوزدهم تیرماه ۸۵۰ میلیارد تومان نقدینگی از بازار خارج کردند.
    کارشناسان بر این اعتقادند خروج پول بالاتر از پانصد تا ۶۰۰ میلیارد وضعیت بازار خوب نیست. دیروز ارزش معاملات خرد ۶۳۰۰ میلیارد تومان بود که در مقایسه با روز یکشنبه حدود ۲۰۰ میلیارد تومان کاهش یافت. احتمالا طی روزهای آینده به دلیل متوقف شدن تعدادی از نمادها که مجمع برگزار می کنند، ارزش معاملات کمتر از این هم بشود و شاید برای رشد ارزش معاملات باید منتظر پایان تیرماه ماند.
    روز سه‌شنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار سهام برای ششمین روز متوالی منفی شد و هزار و ۶۹۳ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد که نسبت به دیروز تقریبا دو برابر و معادل ۹۸ درصد افزایش یافته است.
    به این ترتیب در بیستمین روز تیرماه نیز بررسی آمار مالکیت افراد حقیقی حکایت از خروج سنگین سرمایه حقیقی‌ها از بازار سهام دارد.لازم به توضیح است ‌در معاملات روز سه‌شنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۲، شاخص بورس تهران ۳۰ هزار و ۱۶۱ واحد نسبت به روز کاری گذشته پایین‌تر ایستاد و تا سطح ۲ میلیون و ۱۲۸ هزار و ۳۷۳ واحد پایین آمد.
    در جریان معاملات روز میانی هفته سوم تیرماه ۱۵۷ نماد در رنج منفی بین دو تا سه درصد به کار خود پایان دادند. به طور کلی تقریبا نیمی از سهم‌های بازار در بازه صفر تا منفی سه درصد قرار گرفتند. این موضوع نشان از آن دارد که بازار در شرایط فعلی سهام ارزنده را شناسایی کرده است اما انگیزه کافی برای خرید وجود ندارد.
    بورس در محدوده کف مقاومت
    بورس تهران حالا در محدوده کف مقاومتی قرار رگفته و براوردها نشان می‌دهد عقب‌نشینی بیشتر شاخص می‌تواند بازگشت به رشد را در آینده با دشواری‌هایی روبرو کند. روز گذشته بود که خبر افزایش ۳۰ درصدی نرخ محصولات گروه بهمن منتشر شد. همین امر سبب شد تا کورسوی امید در دل سهامداران خودرویی زنده شود. اما بازار سهام، امروز هم امید‌ها را ناامید کرد و نشان داد همچنان قصد صعود ندارد. حتی شرکت‌های خودرویی هم به خبر افزایش قیمت محصولات بهمن واکنشی نداشتند و بیش از ۸۴ درصد نماد‌های این گروه در طرف منفی نوسان معامله شدند.
    معاملات بورس در حالی رقم خورد که شاخص کل در جهت روز گذشته خود رفتار کرد. به طوری که نماگر اصلی تالار شیشه‌ای با افت شدید ۳۰ هزار و ۱۶۰ واحدی که معادل ۱.۴ درصد این شاخص است روبه‌رو شد. بر این اساس شاخص کل در پایان معاملات امروز در سطح دو میلیون و ۱۲۸ هزار واحدی ایستاد.
    در سویی دیگر بازار، سقوط اعداد شدیدتر بود؛ به طوری که شاخص هم‌وزن با کاهش ۱.۸۸ درصدی به سطح ۷۴۶ هزار و ۵۸۶ واحدی رسید.
    گفتنی است تابلو بورس اوراق بهادار تهران، حجم معاملات امروز را ۱۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون برگه سهم و ارزش معاملات خرد را هشت هزار و ۳۱۰ میلیارد تومان نشان می‌دهد که مربوط به سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی است.
    ورود و خروج پول حقیقی
    بررسی آمار مالکیت افراد حقیقی حکایت از خروج سنگین سرمایه حقیقی‌ها از بازار سهام دارد. شاخص ورود و خروج سرمایه در پایان بورس امروز، خبر از خروج هزار و ۷۳۷ میلیارد تومانی پول از سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی می‌دهد.
    بیشترین ارزش معاملات
    در جریان معاملات امروز بازار، سه سهم تکیمیا، وآیند و وبملت بیشترین ارزش معاملات و سهم‌های تکیمیا، دی و شستا به ترتیب بیشترین حجم معاملات را ثبت کرده‌اند. گفتنی است دو سهم تکیمیا و وآیند در روز‌های گذشته، پس از چندین ماه بازگشایی شده‌اد. همچنین سهم فارس نیز بیشترین ارزش بازار را در اختیار خود گرفت.
    غشان با افزایش ۶.۹۹ درصدی بیشترین بازدهی روز را از آن خود کرد. در مقابل، ثغرب نیز با افت هفت درصدی در جریان بازار امروز بدترین عملکرد را ثبت کرد.
    ورود پول هوشمند
    بیشترین خالص خرید حقیقی نیز به سهم‌های ناما، ونیرو و وآیند تعلق گرفت. همچنین سهم‌های کگاز، غشان و فسوژ نیز در جریان معاملات امروز ورود پول هوشمند داشتند. در سوی دیگر، فیلتر‌های بورسی نشان می‌دهند که نماد‌های وبملت، خودرو و شبندر خروج پول هوشمند داشتند.
    لازم به ذکر است بیشترین سرانه خرید حقیقی در سهم‌های قنقش، لازما و بایکا رقم خورد. همچنین پکرمان در جریان معاملات امروز بیشترین فشار تقاضا را ثبت کرد. در مقابل، بیشترین فشار عرضه نیز در نماد افق بود.