سرمقاله

فضلیت همدلی با مردم ‪/‬ ژوبین صفاری

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • ارائه بسته‌های ویژه همراه اول به‌مناسبت روز مادر
  • حضور همراه اول با مجموعه‌ای از سرویس‌های فناورانه در نمایشگاه تلکام 2024
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 12328  |  صفحه ۱۱ | ایران و جهان  |  تاریخ: 21 تیر 1402
    بیانیه روسیه و شورای همکاری خلیج فارس در مورد جزایر سه گانه چیست؟
    امضای روس‌ها پای بیانیه ضد ایرانی
    یک هفته پس از عضویت رسمی ایران را پیمان شانگهای و در حالی که روز گذشته رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه با پیوستن سوئد به ناتو موافقت کرد، در بیانیه پایانی نشست مشترک وزرای امور خارجه شورای همکاری خلیج فارس و روسیه تاکید شده که مسکو و کشورهای عضو این شورا از تلاش‌های امارات برای ایجاد راه حل مسالمت‌آمیز برای مساله جزایر سه گانه تنب کوچک، تنب بزرگ و ابوموسی از طریق گفت‌وگوهای دوجانبه و یا دادگاه عدل بین‌المللی  بر اساس قوانین بین‌المللی و منشور سازمان ملل حمایت می کنند.
    این مساله در شرایطی صورت گرفته که چنین پیامی از سوی یک متحد استراتژیک در واقع نادیده گرفتن حق حاکمیت ملی ایران بر جزایر سه گانه است. اقدامی که سال گذشته نیز در سفر رئیس جمهوری چین به ریاض و نشست مشترک با سران شورای همکاری خلیج فارس صورت گرفته بود.
    در همین رابطه روز گذشته شاهد بودیم، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه مطالب مندرج در بیانیه مشترک کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و روسیه در خصوص جزایر سه گانه ایرانی را مردود دانست.
    وی اظهار با بیان اینکه این جزایر تعلق ابدی به ایران داشته و صدور اینگونه بیانیه‌ها با روابط دوستانه ایران و همسایگان مغایرت دارد، تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر استمرار سیاست حسن همسایگی و احترام متقابل، توسعه و ثبات منطقه را مسئولیت جمعی کشورهای منطقه می‌داند.
    حاصل سیاست خارجی نامتوازن
    در همین رابطه قاسم محبعلی، مدیرکل سابق خاورمیانه وزارت خارجه در گفت و گویی درباره بیانیه روسیه و شورای همکاری خلیج فارس » گفت: این قضیه سابقه دارد و چین هم پیش از این چنین کاری انجام داده است. ظاهرا جدا از آمریکایی‌ها که از قبل دقت داشته اند که از خلیج به عنوان خلیج فارس نام ببرند و در مورد جزایر سکوت کنند، چین و روسیه چندان به این موضوع توجهی ندارند. در جلسه شورای همکاری خلیج فارس و اروپایی‌ها نیز اتفاق مشابهی افتاده است. ظاهرا دوستان ایران خیلی توجهی به خواسته‌های ایران نشان نمی‌دهند و بیشتر به خواسته‌های رقیب توجه دارند.
    به گزارش انتخاب، وی در ادامه درباره علت نزدیکی چین و روسیه به اعراب اشاره کرد: به دلیل توانایی‌ها طرفین و بده بستان‌های مختلف این مواضع اتخاذ می‌شود. آن‌ها دنبال منافع بیشتر هستند. آن‌ها می‌بینند که سیاست‌های ایران سود و قدرتی ندارد، طرف مقابل نیز خیال اش راحت است که هر موضعی بگیرند ایران چیزی نمی‌گوید. آن‌ها خیالشان راحت است که موضع ایران در مورد تبت و تایوان جا به جا نمی‌شود، اما در مورد اعراب نگرانند.
    محبعلی اضافه کرد: حجم تبادلات تجاری اعراب با چین و روسیه نیز خیلی بیشتر از ایران است. این مساله ناشی از سیاست خارجی نامتوازن ما در مقابل غرب است. مسلما چینی‌ها می‌بینند که از این فرصت می‌توانند بهترین استفاده را بکنند.
    محبعلی درباره ابزار تقابل ایران با روسیه در مواجهه با این اقدام گفت: موضع ایران مسلما این است که ما محکوم می‌کنیم، اما برای تقابل باید ابزار لازم را پیدا کرد. اگر روس‌ها چنین چیزی را می‌پذیرند، باید بترسند که اگر چنین کاری بکنند ایران نیز در مقابل اقدامی انجام می دهد. مثلا کریمه و اوکراین و مشکلات دیگر روسیه مطرح است. روس‌ها باید بفهمند اگر چنین سیاستی اتخاذ کنند ایران نیز در مقابل سیاست خود را تغییر می‌دهد.
    متن بیانیه شورای همکاری خلیج فارس
    گفتنی است، شورای همکاری خلیج فارس شامگاه روز دوشنبه متن بیانیه پایانی ششمین نشست مشترک وزرای امور خارجه کشورهای عضو شورا (عربستان، امارات، قطر، عمان، کویت و بحرین) و روسیه برای گفت و گوی راهبردی میان دو طرف که در شهر مسکو، پایتخت این کشور برگزار شد را در پایگاه اینترنتی خود منتشر کرد.
    بنا بر آن چه در این بیانیه آمده، شرکت کنندگان در این نشست یک روزه ضمن استقبال از توافق میان عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران با تلاش و میانجیگری عمان، عراق و چین که شامل از سر گیری روابط دیپلماتیک میان دو کشور می شود، ابراز امیدواری کردند که این توافق گامی مثبت برای حل و فصل اختلافات و پایان دادن به همه کشمکش های منطقه ای از طریق گفت و گو و ابزارهای دیپلماتیک باشد.
    وزرای امور خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و روسیه ضمن تاکید بر اهمیت این که روابط میان کشورها بر اساس تفاهم، احترام متقابل، حسن همجواری، احترام به حاکمیت، عدم دخالت در امور داخلی و پایبندی به منشور سازمان ملل متحد و قوانین و هنجارهای بین المللی باشد، خاطر نشان ساختند که از کاهش تنش و اقدامات اعتمادسازی میان کشورهای منطقه در راستای تقویت و تضمین امنیت در این منطقه دارای اهمیت راهبردی در جهان پشتیبانی می کنند.
    شرکت کنندگان در ششمین نشست گفت و گوی راهبردی میان شورای همکاری خلیج فارس و روسیه همچنین اهمیت حفاظت از امنیت دریایی و امنیت گذرگاه‌های آبی در منطقه و مقابله با تهدیدهای علیه خطوط ناوبری دریایی، تجارت بین المللی و تاسیسات نفتی در کشورهای عضو شورا را مورد تاکید قرار دادند.
    وزرای امور خارجه شورای همکاری خلیج فارس و روسیه بر پشتیبانی خود از همه تلاش های صلح آمیز از جمله «ابتکار امارات و تلاش های آن جهت دستیابی به یک راه حل مسالمت آمیز برای مسئله جزایر سه گانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی از طریق مذاکرات دوجانبه یا دیوان بین المللی دادگستری بر اساس مقررات حقوق بین الملل و منشور سازمان ملل متحد برای حل و فصل این مسئله مطابق با مشروعیت بین المللی» نیز تاکید کردند.
    شرکت کنندگان در این نشست در رابطه با همکاری میان روسیه و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس نیز، اهمیت گفت و گوی راهبردی میان دو طرف در راستای دستیابی به منافع مشترک و تقویت روابط دوستی، اعتماد متقابل و همکاری دوجانبه و همچنین نقش مهم کشورهای خود در پشتیبانی از اقتصاد جهانی، ثبات بازارهای انرژی و ارتقای رفاه و شکوفایی را مورد تاکید قرار دادند.
    وزرای امور خارجه شورای همکاری خلیج فارس و روسیه در نشست خود همچنین در مورد مسائل دیگری شامل دستیابی به صلح و امنیت، از بین بردن تروریسم، حل و فصل مسئله فلسطین، تلاش های در راستای حل و فصل بحران های یمن و سوریه، تعیین مرزهای دریایی میان کویت و عراق، لزوم خروج مزدوران از لیبی و توقف درگیری در سودان و بازگرداندن امنیت و ثبات به افغانستان گفت و گو کردند.