سرمقاله

فضلیت همدلی با مردم ‪/‬ ژوبین صفاری

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • فراخوان ایرانسل برای حمایت از طرح‌های پژوهشی دانشگاهی
  • برگزاری دوازدهمین كارگاه بین‌المللی تئوری اطلاعات و مخابرات با حمایت همراه اول
  • اعلام تعرفه‌های تخفیفی ایرانسل ویژه حج
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 12329  |  صفحه ۱۱ | ایران و جهان  |  تاریخ: 21 تیر 1402
    شوک خبری در اولین روز نشست سران ناتو
    اردوغان پشت پوتین را خالی کرد
    رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه روز دوشنبه همزمان با نشست اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، با پیوستن سوئد به ناتو موافقت کرد.
    ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو پس از اعلام خبر موافقت  اردوغان با پیوستن سوئد به ناتو گفت که پارلمان ترکیه به زودی مراحل قانونی تایید عضویت را بررسی خواهد کرد. 
    او افزود که اردوغان پروتکل پیوستن سوئد به ناتو را به پارلمان ترکیه ارسال و «تصویب آن» را تضمین خواهد کرد.
    به گزارش یورونیوز، استولتنبرگ که در ویلنیوس، پایتهت لیتوانی سخن می‌گفت، این خبر را پس از میزبانی نشستی میان رجب طیب اردوغان و اولف کریسترسون، نخست‌وزیر سوئد اعلام کرد.دبیرکل ناتو همچنین درباره مذاکرات این دو مقام ارشد گفت: «سوئد و ترکیه برای رسیدگی به نگرانی‌های امنیتی مشروع ترکیه، با یکدیگر همکاری نزدیک‌تری خواهند داشت.»
    او افزود: «به عنوان بخشی از این روند، سوئد قانون اساسی خود را اصلاح کرده، قوانین خود را تغییر داده، عملیات ضدتروریستی خود را به طور قابل توجهی علیه حزب کارگران کردستان گسترش داده و صادرات تسلیحات خود به ترکیه را از سر گرفته است.»
    ینس استولتنبرگ این تصمیم ترکیه را «گامی تاریخی» توصیف کرد؛ با این وجود افزود که نمی‌توان «تاریخ روشنی» برای پایان این پروسه و پیوستن سوئد به این ائتلاف نظامی اعلام کرد.
    پس از حمله نظامی روسیه به اوکراین، سوئد و فنلاند خواستار پیوستن به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی شده بودند اما ترکیه به عنوان یکی از اعضای این سازمان، از پیوستن سوئد جلوگیری کرد. 
    بیش از یک سال است که ترکیه در مقابل پیوستن سوئد به ناتو مقاومت می‌کند و آنکارا موافقت خود را به اخراج فعالان سیاسی ضد دولت ترکیه از سوئد منوط کرده است.
    اردوغان همچنین پیش از این گفته بود در صورتی که اتحادیه اروپا راه عضویت ترکیه را باز کند با پیوستن سوئد به ناتو موافقت می‌کند.
    ترکیه و مجارستان در حال حاضر تنها دو عضو ناتو هستند که هنوز درخواست عضویت سوئد را تایید نکرده‌اند. استولتنبرگ در پاسخ به سوالی درباره مخالفت بوداپست نیز گفت: «مجارستان به صراحت اعلام کرده است که نمی‌خواهد آخرین نفری باشد که پروتکل الحاق را تصویب می‌کند... بنابراین فکر می‌کنم این مشکل حل خواهد شد.
    در این رابطه شبکه خبری «سی‌ان‌ان» آمریکا می‌نویسد که موافقت اردوغان با این الحاق در پی افزایش فشارها از سوی اروپا و ایالات متحده ممکن شده است. 
    سی‌ان‌ان همچنین این خبر را یک پیروزی بزرگ برای جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا دانسته که پیش‌تر اطمینان داده بود که سوئد علیرغم مخالفت ترکیه، در نشست ویلنیوس به ائتلاف ناتو ملحق خواهد شد.
    بایدن در جریان یک گفتگوی تلویزیونی گفته بود: «ترکیه به دنبال نوسازی ناوگان هواپیماهای F-16 و یونان نیز به دنبال کسب کمک بیشتر است. من نیز تلاش دارم با تقویت ظرفیت نظامی یونان و ترکیه، همچنین اجازه ورود سوئد، ناتو را در آن منطقه تقویت کنم.»
    این در حالی است که یک مقام ارشد ترکیه اعلام کردهاین کشور پس از اعلام آنکارا مبنی بر ارجاع درخواست سوئد برای پیوستن به ناتو به پارلمان، از حمایت کامل غرب از جمله لغو تحریم‌ها و آزادسازی سازوکار ویزا برخوردار می‌شود.
    منابع خبری همچنین تاکید کردند در جریان دیدار ترکیه، سوئد و ناتو، استکهلم اعلام کرد که از روند عضویت کامل ترکیه در اتحادیه اروپا، نوسازی اتحادیه گمرکی با آنکارا و آزادسازی ویزا حمایت جدی خواهد کرد. 
    از سوی دیگر مشاور امنیت ملی آمریکا نیز اعلام کرده، واشنگتن علاوه بر اینکه با تحویل جنگنده های اف- 16 به ترکیه موافقت می کند، بلکه از عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا نیز حمایت خواهد کرد.