کد خبر: 13614 | صفحه ۳ | جامعه | تاریخ: 18 مرداد 1402
مهدی چمران: شهرداری به خاطر فشارها از حجاببان استفاده میکند
محرومیت شهروندی از مترو
چند روز از انتشار خبر استخدام ۴۰۰ نیروی «حجاببان» در متروی تهران میگذرد. باتوجه به اینکه مقامات رسمی شهرداری تهران واکنشی در تایید و یا تکذیب این خبر نداشتند، روزنامه اینترنتی فراز به قصد پیگیری بیشتر، با سازمانهای تحتنظارت شهرداری که به طور مستقیم و غیرمستقیم در استخدام «حجاببان»ها نقش دارند، تماس گرفت. در همین حال اما مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران تلویحا گزارش اخیر «فراز» درباره استخدام نیروهای حجاببان توسط شهرداری را تائید کرد. وی صبح امروز در پاسخ به سوالی درباره نیروهای حجاببان در شهرداری تهران گفت: هر روز پیامکهای زیاد به خود من زده میشود که در مترو بیحجابی است، اما آیا مترو مگر با خیابان فرق دارد؟! خیابان را درست کنید، مترو هم درست میشود. در این زمینه به شهرداری هم فشار میآورند، احتمالا تحت تاثیر این فشارها نیز شهرداری از نیروهای حجاببان استفاده میکند.
به گزارش انتخاب، چمران در پاسخ به این سوال که نظر شورا درخصوص استفاده شهرداری از نیروهای حجاببان چیست؟ گفت: در این خصوص در شورا نظر خواهی نشده است، اما من میگویم تا نیروی انتظامی نباشد، گذاشتن این افراد در مترو به نتیجه نمیرسد، مگر اینکه نیروی انتظامی هم باشد.
خبرهای حجاببان ها تایید شد
فراز پیش از این اما در گزارشی خبر داده بود که در یک سالی که از اعتراضات به پوشش اجباری در ایران گذشته، حرف و حدیثهای بسیاری پیرامون این موضوع شکل گرفته است. عدهای موافق اعطای حق پوشش به مردمند و عدهای دیگر معتقدند که به هیچ قیمتی، نباید از حفظ حجاب اجباری در ایران کوتاه آمد. به نظر میرسد شهردار تهران و تیم اجراییاش، جزو دسته دوم باشند.یک منبع آگاه به روزنامه اینترنتی فراز گفته که شهرداری تهران، به زودی ۴۰۰ نیرو را با عنوان «حجاببان» در ایستگاههای مترو پایتخت مستقر خواهد کرد. این نیروها که توسط یگان حفاظت شهرداری تهران گزینش شده و کلاسهای آموزشی مربوط به این کار را نیز گذراندهاند، به زودی در استگاههای مترو وارد عمل خواهند شد. این منبع آگاه به خبرنگار فراز گفته که «حجاب بان»ها تنها وظیفه تذکر لسانی و ممانعت از ورود بیحجابها و بدحجابها به مترو و در صورت مقاومت، معرفی آنها به پلیس را دارند و در صورت درگیری با شهروندان، از خدمت معلق خواهند شد.
خبرنگار فراز برای اطلاع از کم و کیف این تصمیم، با اعضای شورای شهر تهران تماس گرفت اما موفق به برقراری ارتباط نشد. «مهدی بابایی»، یک عضو شورای شهر نیز در گفتوگو با خبرنگار فراز، از این تصمیم اظهار بیاطلاعی کرد. با این حال، روزنامه اینترنتی فراز آمادگی انتشار پاسخ احتمالی شهرداری و شورای شهر تهران را دارد. شهرداری تهران ۴۰۰ نیروی یگان حفاظت شهرداری را با عنوان «حجاببان» با حقوق ماهانه ۱۲ میلیون تومان در مترو مستقر خواهد کرد. این نیروهای آموزشدیده که توسط شرکت «حامیان شهر شهرداری تهران» استخدام شدهاند، وظیفه تذکر لسانی، ممانعت از ورود به واگنهای مترو و تحویل بدحجابها یا بیحجابها به پلیس را برعهده خواهند داشت.
حجاب بان نداریم ، سرویس و خدمات نمی دهیم
دیروز یکشنبه نیز خلیل اصولی»، مدیر روابط عمومی یگان حفاظت و شهرداری تهران در گفت و گو با «فراز» با تایید وظیفه حجاببانی نیروهای تازه در مترو گفت: «قرار نیست ما حجاببان در مترو مستقر کنیم. ما فقط از سرویسدهی به افرادی که به صورت هنجارشکنانه باعث رفتارهای غیرمرسوم در مترو میشوند، تا زمانی که شئون را رعایت کنند، معذوریم. به این صورت که تذکر داده میشود، آن خانم حجابش را رعایت میکند و بعدش وظیفه ما سرویسدهی است. پیشتر نیز پلیس مترو این کار را انجام میداده و امروز پرسنل جدید انتظامات یگان حفاظت شهرداری این وظیفه را بر عهده دارند. جلوگیری از ورود دستفروشان به مترو نیز به درخواست شهروندان انجام شده بود».
منبع آگاه فراز، در افشای خبر استخدام این نیروها گفته بود که «حجاببان»ها تحت نیروهای یگان حفاظت شهرداری تهران جذب و در ایستگاههای مترو مستقر خواهند شد. از همین جهت، خبرنگار فراز با «خلیل اصولی»، مدیر روابط عمومی یگان حفاظت و شهرداری تهران گفتوگو کرده است.
«اصولی»، در ابتدا گفت که یگان حفاظت و حتی شهرداری تهران، وظیفهای در قبال حجاب ندارند و وظیفه اصلیشان ترویج حجاب است و نه برخورد. این اظهارات اما در ادامه گفتوگو، به کلی نقض شد.
مدیر روابط عمومی یگان حفاظت شهرداری تهران در ادامه در تایید وظیفه حجاببانی نیروهای تازه در مترو گفت: «قرار نیست ما حجاببان در مترو مستقر کنیم. ما فقط از سرویسدهی به افرادی که به صورت هنجارشکنانه باعث رفتارهای غیرمرسوم در مترو میشوند، تا زمانی که شئون را رعایت کنند، معذوریم. به این صورت که تذکر داده میشود، آن خانم حجابش را رعایت میکند و بعدش وظیفه ما سرویسدهی است. پیشتر نیز پلیس مترو این کار را انجام میداده و امروز پرسنل جدید انتظامات یگان حفاظت شهرداری این وظیفه را بر عهده دارند. جلوگیری از ورود دستفروشان به مترو نیز به درخواست شهروندان انجام شده بود».
او در ادامه در پاسخ به این که «آیا نوع پوشش میتواند موجب محرومیت شهروندان از خدمات شهرداری تهران شود یا خیر؟» گفت: «شما به یک معتاد متجاهر در مترو تهران سرویس دهی میکنید یا از او میخواهید که برگردد؟ به معتادی که زخم باز دارد و وارد مترو میشود، سرویس میدهید؟ امروز قانون حجاب در سطح شهر کنترل میشود و به تبع، به فضاهای عمومیتر نیز کشیده میشود. مگر وقتی مغازهها، پاساژها و کافهها پلمب میشوند، قبلش از آنها خواهش نشده که حجابشان را رعایت کنند؟»
خلیل اصولی با بیان اینکه یگان حفاظت مترو به تازگی شکل گرفته و وظیفهاش پیشتر با پلیس مترو بود، گفت: «وظیفه این یگان، حفاظت از اماکن، ابنیه، تجهیزات و وسایل شهرداری تهران است. به همین دلیل، تعدادی نیرو جهت این موضوع در حال جذب شدن است. از آنجا که پلیس به طور تخصصی، روی زمین را پوشش میدهد و تجهیزات اصلی مترو در زیر زمین است، به همین دلیل مسوولیت کنترل و نظارت بر گیتها و تفکیک واگن آقایان وخانمها، بر عهده پرسنل یگان حفاظت قرار داده شده است. اما در زمینه حجاب، ما قرار است از ورود افراد بدون حجاب و آقایان به واگن خانمها جلوگیری کنیم. این مطالبه مردم است. همانطور که میدانید مردم انقلابی بارها مقابل شهرداری و شورای شهر تجمع کرده و خواستار برخورد با افراد هنجار شکن در مقوله حجاب و افرادی که وارد واگن خانمها میشوند، شدند. شهردرای تهران نیز این موضوع را در دستور کار خود قرار داده و مسوولیتش را به پرسنل انتظامات داخل مترو سپرده است».
او در پایان گفت: «نظارت بر عملکرد این نیروها به خاطر نوع خدمتدهیشان در قالب پرسنل انتظامات، به عهده یگان حفاظت شهردرای تهران است. شرح وظیفهشان را شرکت بهرهبرداری مترو از قبل تعیین کرده است. امروز به دلیل نیازسنجی، افتتاح ایستگاههای مختلف و سطح تراکمی که به دلیل بازگشایی مدارس و دانشگاهها از مهرماه خواهیم داشت، تعداد بیشتری از نیروها در حال جذب شدن هستند. این که بگوییم، جذب این نیروها فقط به خاطر حجاب بوده اشتباه است. ما نیازی نداریم کسی را به خاطر تذکر به حجاب کسی را استخدام کنیم. این یک رویه چندین ساله است که بیش از دو دهه در مترو جریان دارد».
اما طبق شنیدهها، قرارداد این نیروها توسط شرکت پیمانکاری «حامیان شهر شهرداری تهران» منعقد شده که سابقه زیادی در جذب و استخدام نیروهای یگان حفاظت شهرداری تهران دارد. منبع آگاه به فراز گفت که دستمزد ماهانه نیروهای «حجاببان» شهرداری حدود ۱۲ میلیون تومان است که مزایای «سختی کار» نیز به آنها تعلق خواهد گرفت.
استخدام نیروهای سازمانیافته امر به معروف و نهی از منکر در متروی تهران در حالی با بودجه ماهانه ۵ میلیارد تومانی انجام شده که شهروندان پایتخت، مدتها است از سوءمدیریت شهری در تهران گلایه میکنند. دیروز، ۱۴ مردادماه ۱۴۰۲ انتشار خبر قطع انگشتان یک کودک ۹ ساله در پی خرابی یک پله برقی در تهران، در حالی خبرساز شد که «علیرضا زاکانی» ماه گذشته در تکذیب وضعیت وخیم پلههای برقی در پایتخت به یک خبرنگار پیشنهاد برگزاری «تور پلهبرقی» داده بود.
در نتیجه سوءمدیریت مدیران شهری و البته تحریمهای چندساله، کیفیت امکانات شهری تهران روز به روز بیشتر به لبه پرتگاه نزدیک میشود. ناوگان حمل و نقل عمومی در حال خارج شدن از رده است، واگنهای مترو فرسوده شدهاند و معابر شهری در بزرگراهها و پیادهراهها از حداقل کیفیت برخوردار نیستند. هزینهای که شهرداری تهران برای استخدام نیروهای «حجاببان» در مترو صرف کرده، معادل هزینه خرید ماهانه ۱۰ تاکسی یا یک اتوبوس درونشهری است.
در حالی که تنشهای اجتماعی و ظهور پدیده «مردم در مقابل مردم» روز به روز در حال افزایش است، اجرای چنین تصمیمهایی در شهرداری تهران تعجببرانگیز است. در روزگاری که وضعیت زیست شهری در پایتخت در بیکیفیتترین شرایط خود به سر میبرد، هزینهی ماهانه ۵ میلیاردی شهرداری زاکانی برای استقرار «حجاببان»ها در ایستگاههای مترو، با چه معیاری به عنوان اولویت شناسایی شده است؟