سرمقاله

لطفا به این سوال ها پاسخ دهید! / ژوبین صفاری

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • نشان ویژه روابط‌عمومی پیشگام در کاربرد هوش مصنوعی به همراه اول اعطا شد
  • ایرانسل نشان ویژه «روابط عمومی پیشرو هوشمند و دیجیتال» را دریافت کرد
  • در فرآیند رتبه‌بندی صد شرکت برتر ایران: شرکت همراه کسب‌وکارهای هوشمند رتبه اول از نظر بهره‌وری کل عوامل را کسب کرد
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 33959  |  صفحه ۳ | جامعه  |  تاریخ: 19 شهریور 1403
    اینترنت بدون فیتلر ماهواره‌ای در ایران ، واقعیت یا شایعه؟!
    صدای پای استارلینک می‌آید
    گروه جامعه - انتشار خبر و تصاویر فراگیری استفاده از اینترنت ماهواره‌ای، بدون فیلتر و سرعت بالای استارلینک در کشور مخصوصا در تهران موضوع جدید و چالش برانگیز روز شبکه‌های اجتماعی شده است.
    استارلینک پروژه‌ای است که توسط شرکت اسپیس ایکس انجام میشود و هدف آن مهیا سازی اینترنت در تمام کره زمین و حتی فضا است. این شرکت با استفاده از تعداد زیادی ماهواره که در اطراف زمین قرار میگیرند قصد دارد تمامی زمین را به اینترنت متصل نماید.
    به گزارش تابناک، حالا با خبر فراگیری این اینترنت ماهواره‌ای و رسیدن تعداد قابل توجهی از دستگاه‌های گیرنده آن در کشور، استفاده از این اینترنت و نحوه دسترسی و هزینه‌های استفاده از آن به موضوع چالش برانگیز شبکه‌های اجتماعی تبدیل شده است.
    دست‌های پشت پرده یا پروژه سیاسی؟
    درحالی که چند روز گذشته اشخاص و اکانت‌های مختلف در شبکه‌های اجتماعی در خصوص فراگیری این اینترنت ماهواره‌ای اظهارنظرات مختلفی داشته‌اند و فیلم و عکس‌های مختلفی از تجهیزات آن را در صفحات خود به اشتراک گذاشته‌اند، برخی این موج رسانه‌ای را یک «پروژه رسانه‌ای- سیاسی» قلمداد کرده‌اند.
    برخی از موافقان تحلیل پروژه «رسانه‌ای-سیاسی» استارلینک معتقدند که پشت‌پرده انتشار گسترده مطالب و تصاویر مربوط به اینترنت ماهواره‌ای جریان مخالف اینترنت آزاد هستند که با پررنگ ساختن واقعیت موجود سعی دارند تا برای مقامات مربوطه حساسیت ایجاد کرده و هزینه‌های استفاده از آنرا برای کاربران بالا ببرند.
    از سوی دیگر برخی معتقدند که اتفاقا جریان پشت پرده این موضوع حامیان دولتی اینترنت آزاد هستند که به نوعی سعی در آماده‌سازی جامعه دارند و با این کار میخواهند ضمن هشدار به تصمیم‌گیران این حوزه جانشین خارجی اینترنت آزاد را پررنگ کنند.
    اینترنت ماهواره‌ای واقعیتی غیرقابل انکار
    درحالی که عده‌ای همچنان به دنبال دست‌های پشت پرده پروژه رسانه‌ای استارلینک هستند به نظر می‌رسد این موضوع واقعیتی مبتنی بر تکنولوژی روز و غیرقابل انکار است. سرعت پیشرفت‌های تکنولوژی هر روز بیشتر شده و امکان محدودیت‌های دولتی برای دسترسی به اینترنت و رسانه‌ها با ابزار‌های مختلف هر روز کمتر می‌شود.
    در این فضا اشتباه استراتژیک دولت ها، چشم بستن بر روی واقعیت‌های موجود و ایجاد محدودیت‌های بی ضابطه، خوش خیالی و امید به توان مقابله با سرعت پیشرفت‌های تکنولوژی است. به همین دلیل، به جای تلاش برای محدودسازی این فناوری‌ها، بهتر است سیاست‌گذاران به دنبال راه‌حل‌هایی برای هماهنگ شدن با تغییرات جهانی باشند و فرصت‌های جدیدی که این فناوری‌ها ایجاد می‌کنند را شناسایی و بهره‌برداری کنند.
    استارلینک قاچاقی به ایران می‌آید، دلال هر قیمتی بخواهد روی آن می‌گذارد!
    استارلینک قاچاقی به ایران می‌آید، دلال هر قیمتی بخواهد روی آن می‌گذارد!
    با انتشار تصویری از نقشه ماهواره‌های استارلینک در سراسر جهان، ادعاهایی مبنی بر دسترسی برخی کاربران ایرانی به استارلینک در شبکه‌های اجتماعی مطرح می‌شود و برخی حتی تصاویری از ماهواره‌های استارلینک با منظره برج میلاد منتشر کرده‌اند؛ محمد کشوری در واکنش به این خبر گفت:« استارلینک به تعداد محدود در ایران استفاده می‌شود؛ اما این‌طور نیست که بگوییم با آمدن استارلینک به ایران، دیگر فیلترینگ بی‌معنا می‌شود.»
    در روزهای اخیر تصویری با عنوان «استارلینک‌های فعال در ایران» در شبکه‌های اجتماعی دست‌به‌دست می‌شود که ادعا می‌کند استفاده از اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران، فراگیر شده است.
    محمد کشوری کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطات پستی در صفحه توییتر خود در این خصوص به اشتراک گذاشت و نوشت:« در این موضوع که استارلینک مهم است، بحثی نیست، اما این چیزی که دارد به عنوان نقشه «استارلینک‌های فعال در ایران» منتشر می‌شود، حسب بررسی من، نقشه «ماهواره‌های» استارلینک است که در لحظه از آسمان ایران عبور می‌کنند و نه گیرنده آن‌ها. دقت کنید تا الان بیش از ٦٠٠٠ ماهواره استارلینک در مدار قرار داده شده است.»
    محمد کشوری در ادامه این رشته توییت افزود:«با اشاره برخی کامنت‌ها متوجه شدم، بخشی در این سایت هست که مدعی، کاربران استارلینک هستند. وقتی روی نقاط سبز زوم می‌شود می‌گوید در چه تاریخی نصب شده‌اند. عجیب این است که تقریباً همه در ۷۱۳ روز قبل نصب شدند. نقاط قرمز هم کسانی هستند که با خوداظهاری استارلینک می‌خواهند. به نظر نمیاد این داده‌ها معتبر باشند.»
    کشوری در ادامه نوشت:«یکی از دلایل عدم اعتبار این است که بخش Order (نقاط خردلی رنگ) هم دارد. این درحالیست که حداقل سفارش استارلینک از ایران ممکن نیست (هرچند استفاده‌اش به دلیل جابجایی سرویس سفارش داده شده از کشور دیگر به ایران می‌تواند امکان پذیر باشد).»
    نمی‌توان گفت با آمدن استارلینک فیلترینگ بی‌معنا می‌شود
    برای شفاف‌سازی بیشتر از آنچه در شبکه‌های اجتماعی می‌گذرد و دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نقشه‌ای که دست به دست می‌شود، با محمد کشوری، کارشناس حوزه فناوری اطلاعات، به گفت‌وگو پرداختیم؛ او با اشاره به این موضوع که اکنون در مورد استارلینک اغراق می‌شود، گفت:« این‌طور نیست که بگوییم با آمدن استارلینک به ایران، دیگر فیلترینگ بی‌معنا می‌شود.» او ادامه داد:«اینکه استارلینک بخواهد جای اینترنت داخلی را بگیرد و همه از آن استفاده کنند اغراق است و حداقل تا زمان کوتاهی در آینده، این شکل استفاده از آن امکان‌پذیر نیست، اما به تعداد محدود از آن استفاده می‌شود.»
    می‌توان جلوی قاچاق دیش‌های ماهواره‌ای استارلینک به کشور را گرفت
    او در ادامه درمورد تعریف نشدن IP ایران برای ماهواره استارلینک گفت:« شما نمی‌توانید به‌عنوان کاربری از کشور ایران استارلینک بخرید، اما افراد می‌توانند از خارج از کشور بخرند و بعد به ایران بیاورند و از آن استفاده کنند. البته می‌شود جلوی این اتفاق را گرفت اما تاکنون جلوی آن را نگرفتند.»
    نمی‌توان دیش‌های ماهواره‌ای استارلینک را در کشور قیمت‌گذاری کرد
    کشوری همچنین در مورد هزینه‌های استارلینک برای کاربران گفت:« یک هزینه‌ای وجود دارد که کاربران بسته به کشوری که در آن هستند به سایت استارلینک رفته و باقیمت مشخص این دستگاه را خریداری می‌کنند. اما برای ایرانی‌ها این هزینه متفاوت است.»
    او ادامه داد:« یک نفر استارلینک را می‌خرد و قاچاقی به ایران می‌آورد و بستگی به خودش دارد که با کاربران چقدر حساب می‌کند؛ بنابراین نمی‌توان برای آن قیمتی گذاشت.»
    این فعال حوزه ارتباطات در مورد تصاویری که در فضای مجازی دست‌به دست می‌شود، گفت:« بخشی از تصاویری که منتشرشده بود، مربوط به موقعیت ماهواره‌ها است و ربطی به گیرنده ندارد. بخش دیگر آن نیز که مربوط به گیرنده‌ها است، با توجه به خود اظهاری کاربران تصویرسازی شده است و نمی‌توان به آن استناد کرد. تصاویر قدیمی هستند و نمی‌توان بر آن‌ها استناد کرد.»