سرمقاله

از ریاض تا بروکسل؛ آثار همگرایانه توافق ایران و آمریکا/ سعید پای بند

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • آغاز دومین کنگره بین‌المللی هوش مصنوعی در علوم پزشکی با حمایت همراه اول
  • ۵ ترفند علمی برای جذب بیشتر آهن و خداحافظی با کم‌خونی
  • ۵ نکته مهم قبل از خرید آیفون ۱۶ که باید بدانید
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 46248  |  صفحه ۱۱ | ایران و جهان  |  تاریخ: 24 اردیبهشت 1404
    سفر ترامپ به منطقه بدون توجه به اسرائیل صورت گرفت؟
    بی بی در انزوا
    رسانه آمریکایی گزارش داد سفر رئیس جمهور ایالات متحده به غرب آسیا، درحالی‌که او در سرزمین‌های اشغالی توقف نمی‌کند، بار دیگر نخست وزیر رژیم صهیونیستی را به حاشیه رانده است.
    به گزارش ایسنا، «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا تنها چند ماه پس از روی کار آمدن مجدد خود در کاخ سفید به منطقه سفر کرده و در اولین مقصد خود به ریاض رفته است تا در آنجا با پاشاه عربستان سعودی دیدار کند. این، بخشی از تلاش‌ او برای پیشبرد روابط با جهان عرب است.
    او سپس به قطر و امارات متحده عربی می‌رود اما آنچه به‌طور چشمگیری در برنامه سفر او توجهات را جلب می‌کند، این است که ترامپ به اسرائیل نمی‌رود.
    شبکه سی‌ان‌ان با این مقدمه گزارش داد: سال ۲۰۰۹ بود و رئیس جمهور «باراک اوباما». تصمیم او برای دیدار نکردن با «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل که تازه به قدرت بازگشته بود، توهین تلقی شد. این، آغاز چیزی بود که بسیاری تا به امروز آن را به‌عنوان رابطه‌ شکننده اوباما با اسرائیل و به‌ویژه با طولانی‌ترین رهبر این رژیم می‌شناسند.
    دونالد ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری‌اش نیز در اولین سفر خارجی خود به عربستان سعودی رفت.
    کاخ سفید سفر منطقه‌ای حال حاضر ترامپ را «بازگشتی تاریخی به خاورمیانه» نامیده و «چشم‌اندازی مشترک از ثبات، فرصت و احترام متقابل» را وعده داده است. اسرائیل بار دیگر در این برنامه سفر نیست. و پس از آنکه ترامپ چندین بار اسرائیل را غافلگیر کرد - اعلام مذاکره با ایران، توافق با ارتش یمن و مذاکرات مستقیم با حماس - مقامات صهیونیستی نگرانند که غافلگیری دیگری در راه باشد.
    به گفته یک منبع آگاه، مقامات اسرائیلی تلاش کردند در مورد احتمال توقف ترامپ در بیت‌المقدس یا تل‌آویو در طول سفر او پرس‌وجو کنند اما رئیس جمهور آمریکا هفته گذشته با گفتن اینکه هیچ برنامه‌ای برای توقف در اسرائیل ندارد، کورسوی این امیدها را از بین برد.
    ترامپ گفت: ما در مقطعی این کار را خواهیم کرد. اما نه در جریان این سفر.
    سی‌ان‌ان گزارش داد: اگر ترامپ می‌توانست نوعی پیروزی را ادعا کند، چه توافق آتش‌بس در غزه، چه طرح کمک‌های بشردوستانه یا چیز دیگری ممکن بود متقاعد شود که اسرائیل را به برنامه سفر خود اضافه کند اما با توجه به اینکه اسرائیل آماده گسترش جنگ خود در غزه است، چنین دستاوردی وجود ندارد. حتی با آزادی «عیدان الکساندر» شهروند دوتابعیتی آمریکایی-اسرائیلی توسط حماس در روز دوشنبه، چشم‌انداز آتش‌بس جامع هنوز دور از دسترس به نظر می‌رسد.
    این منبع گفت: بدون نتیجه، او (به اسرائیل) نمی‌آید.
    نتانیاهو به خود افتخار می‌کرد که اولین کسی است که در دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ در ماه فوریه به دیدار او رفته است. در دومین سفرش در ماه آوریل، او اولین رهبری بود که پس از اعلام تعرفه‌های گسترده ترامپ بر واردات، تلاش کرد مذاکرات برای یک توافق تجاری جدید را آغاز کند. اما نخست‌وزیر بدون توافق تجاری و با نگرانی جدیدی کاخ سفید را ترک کرد: اعلام غافلگیرکننده ترامپ مبنی بر اینکه ایالات متحده مذاکره برای یک توافق هسته‌ای جدید با ایران را آغاز خواهد کرد.
    «آلون پینکاس» دیپلمات سابق صهیونیستی تصریح کرد: مشکل نتانیاهو این است که در حال حاضر نفوذ کمی در واشنگتن دارد.
    پینکاس به سی‌ان‌ان گفت: هیچ چیزی در چنته نتانیاهو وجود ندارد که ترامپ بخواهد، به آن نیاز داشته باشد یا بتواند به او بدهد، برخلاف مثلاً سعودی‌ها، قطری‌ها یا اماراتی‌ها. کشورهای ثروتمند عربی متعهد به سرمایه‌گذاری تریلیون دلاری در ایالات متحده شده‌اند و ممکن است خریدهای عمده تسلیحاتی را اعلام کنند که ترامپ می‌تواند آن را به عنوان یک پیروزی برای تولید آمریکا عرضه کند.
    او افزود: با وجود اینکه نتانیاهو، شاید برای سال‌ها صریح‌ترین حامی بین‌المللی ترامپ بوده، کارت‌های کمی برای بازی دارد. در دولت‌های دموکرات، نتانیاهو از حامیان جمهوری‌خواه خود برای اعمال فشار بر کاخ سفید استفاده کرده است. اما نتانیاهو هرگز آشکارا از ترامپ انتقاد نکرده و بعید است که شروع به این کار کند.
    پینکاس تاکید کرد که «او در حال حاضر هیچ چیزی ندارد.»
    رسانه آمریکایی در ادامه با بیان اینکه ترامپ با آغاز مذاکرات هسته‌ای با ایران، توافق با ارتش یمن و آزادی آخرین زندانی آمریکایی باقی‌مانده در غزه اسرائیل را غافلگیر کرد، افزود: مقامات اسرائیلی اکنون نگران این هستند که یک هفته ملاقات و پذیرایی سران خلیج فارس از او که همگی منتقد حمله نظامی اسرائیل به نوار غزه و محاصره مداوم این منطقه بوده‌اند، چه تاثیری بر موضع ترامپ در قبال مذاکرات جنگ و آتش‌بس خواهد داشت.