سرمقاله

اقتصاد به واقع بینی نیاز دارد ‪/‬ ژوبین صفاری

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • اعلام بسته تخفیفی ایرانسل ویژه روز جهانی ارتباطات
  • افتتاح پروژه‌های ارتباطی ایرانسل با حضور رئیس‌جمهور به مناسبت روز جهانی ارتباطات
  • افتتاح پروژه‌های ارتباطی همراه اول با دستور رییس‌جمهور سایت‌های 5G کشور از مرز ۱۸۰۰ عبور کرد در آستانه روز جهانی ارتباطات، سایت نسل پنجم همراه اول در کتابخانه ملی ایران افتتاح شد تا تعداد سایت‌های 5G کشور از ۱۸۰۰ عبور کند.
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 688  |  اخبار صفحات روزنامه  |  تاریخ: 14 آذر 1401
    نگرانی از عدم توجه کافی به شیوع کرونا و درک اشتباه پایان اضطرار توسط دوت
    فروکش آنفولانزا و احتمال خیزش کرونا
    سال‌های اخیر برای کشور همواره با نام یک یا دو ویروس همراه بوده است. ویروس آنفولانزا در انواع مختلفش که در سال 2020 عقب نشست نوبت به فراگیری جهانی ویروس کووید 19 رسید که در جهان به نام کرونا شناخته می شود. اما اخیرا حمید سوری، استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به خطر خیز مجدد کرونا در کشور نسبت به بی‌تفاوتی در این رابطه انتقاد کرده است. این انتقاد در حالی مطرح می شود که اخیرا نیز حسین فرشیدی ، معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان این که موارد آنفلوآنزا در کشور ظرف دو هفته گذشته کاهش خوبی در سطح بیمارستان‌ها داشته است، گفت: در زمینه کرونا نیز باتوجه به افزایش موارد در کشورهای اروپایی و آسیایی، احتمال افزایش موارد در کشور ما هم وجود دارد.  
    حسین فرشیدی اخیرا در گفت‌وگو با ایسنا، درباره آخرین وضعیت کرونا و آنفلوآنزا در کشور گفته است: در هفته گذشته طبق آمار کرونا تنها یک فوتی ناشی از کووید ۱۹ در کشور داشتیم و تقریبا در اکثر استان‌ها هم رنگ آبی نقشه کرونایی را شاهدیم. بر این اساس موارد زیر حدی است که تنشی برایمان ایجاد کند.
    وی همچنین افزوده است که اگرچه مساله مهم این است که وقتی آمار را به این صورت ارائه می‌کنیم، برای همه اینطور تداعی می‌شود که کرونا دیگر تمام شده است. این در حالی است که باید به اطراف‌مان هم نگاه کنیم.   وضعیت ابتلا و مرگ‌ومیر در برخی کشورهایی که آمارهای بسیار سنگینی ظرف هفت یا هشت ماه گذشته داشتند، بهبود یافت، اما مجددا در حال حاضر آمارهایشان بالا رفته است؛ این موضوع هم در سطح آسیا و هم در سطح اروپا و ... دیده می‌شود. در کشورهایی مانند ژاپن، چین و ... آمارهای بسیار بالایی گزارش شده است. در یک هفته گذشته ژاپن بالای ۶۰۰ هزار مورد مثبت کرونا داشت. در عین حال میزان مرگ‌ومیر در کشورهایی مانند انگلستان، اسپانیا، آمریکا و ... نیز بالا رفته و بالای ۱۵۰ نفر در هفته است.
    وضعیت کرونا از نگاه وزارت بهداشت
    فرشیدی تاکید کرد: بنابراین اگرچه در حال حاضر خدا را شکر وضعیت کرونا در کشور خوب است و در یکی دو هفته گذشته، شاید بهترین شرایط را در مدت سه ساله شیوع کرونا داشتیم و امیدواریم که به همین صورت ادامه یابد، ‌اما نکته مهم این است که بدانیم کرونا تمام نشده و اگر مقداری بی دقتی کنیم، ‌ممکن است سراغ ما هم بیاید.
    فرشیدی درباره احتمال افزایش موارد کرونا در زمستان نیز تاکید کرد: باتوجه به افزایش موارد کرونا در کشورهای اروپایی و آسیایی، احتمال افزایش موارد در کشور ما هم وجود دارد.  
    وی درباره وضعیت آنفلوآنزا در کشور نیز گفت: در حال حاضر موج آنفلوآنزا در حال فروکش کردن است و وضعیت بیمارستان‌های ما این موضوع را نشان می‌دهد. به طوری که آمارهای بیمارستانی ما کاهش شیوع را نشان می‌دهد. دو هفته قبل آمار آنفلوآنزا افزایش بسیار شدیدی را داشت، ‌اما ظرف دو هفته کاهش خوبی حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد در سطح بیمارستان‌ها می‌بینیم.
    معاون بهداشت وزارت بهداشت، گفت: باید توجه کرد که علائم بسیاری از بیماری‌های ویروسی، شبیه هم است و عمده آن‌ها در سال گذشته تحت عنوان کووید شناخته می‌شدند، حالا که کووید کاهش یافته،   سایر بیماری‌های ویروسی هم خودشان را نشان می‌دهند و در عین حال آزمایشات هم به تشخیص این بیماری‌ها از یکدیگر کمک می‌کند.
    طغیان دوباره کرونا و قرنطینه 10 میلیونی
    اما این در حالی است حمید سوری، استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفت‌وگو با ایلنا، درمورد آخرین وضعیت کرونا در کشور گفته است: در چین راهبردهای صفر مبتلا که ناموفق بود موجب طغیان جدید بیماری و ورود بیش از 10 میلیون نفر به قرنطینه شد. در حال حاضر طغیان‌هایی از بیماری در برخی دیگر از کشورهای شرق آسیا مشاهده شده است بنابراین امکان دارد ما هم در ایران شاهد طغیان‌هایی از بیماری باشیم.
    وی با تأکید بر لزوم آمادگی نظام سلامت برای طغیان‌آتی اظهار کرد: ما باید چنین آمادگی داشته باشیم تا دوباره همانند سال 98 غافلگیر نشویم. هم باید اوضاع اپیدمی را در شرق و جنوب شرفی آسیا رصد کنیم و هم اینکه ساختارهای بهداشتی و درمانی و جامعه خود را برای این موضوع آماده کرده و آماده نگهداریم. متأسفانه به نظر می‌رسد یک نوع رها شدگی در کنترل اپیدمی حاصل شده و به نوعی با موارد جدید و مصون نگه داشتن جامعه به محض ورود ویروس جدید یا واریانت‌ها امکان مقابله نداشته باشیم.
    پایین آمدن سطح ایمنی جامعه
    او ادامه داد: سطح ایمنی به دلیل فاصله‌ای که با آخرین زمان واکسیناسیون در جامعه، به وجود آمده، بسیار ضعیف شده است. 
    این اپیدمیولوژیست تأکید کرد: برای آنچه که پیش روی ما هست ما نیاز به یک نقشه راه داریم، سناریوهای احتمالی را مسیریابی کرده و مسیرهایی را که ممکن است برای کنترل اپیدمی‌های بعدی به کار ببرند تدوین و تبیین کنیم. به نظر می‌رسد چنین اتفاقی رخ نداده و برای اپیدمی‌های بعدی آمادگی چندانی نداریم.وی یادآور شد: مردم هم به شکل عادی زندگی بازگشته و رفتارهای عادی محافظتی هم به حد صفر رسیده است در حال حاضر با توجه به تغییرات ژنی که در ویروس کرونا اتفاق افتاده و در چین شاهد آن هستیم، جامعه ما هم آماده پذیرش یک پیک جدید کرونا است. بر همین اساس باید هشدارها به جامعه داده شود و آمادگی ایجاد کنیم.  
    پایان اضطرار کرونا به معنی خاموشی اپیدمی نیست
    سوری همچنین در رابطه با اظهار نظر رئیس سازمان جهانی بهداشت منبی بر نزدیک بودن جهان به پایان دوران اضطرار اظهار کرد: پایان مرحله اضطراری به معنی خاموش شدن اپیدمی نیست؛ بلکه به معنی کاهش تهدیدهایی است که از سوی بیماری بر علیه جامعه وجود دارد، چرا که در حال حاضر واریانت‌های جدید مانند یک آتش‌بس پس از یک جنگ تمام عیار و پر التهاب بوده و معلوم نیست که آیا این التهاب دوباره شروع خواهد شد یا باید منتظر خیزش‌های بیماری در جامعه باشیم یا خیر؟ در واقع در آتش‌بسی هستیم که معلوم نیست تا کی طول خواهد کشید.
    وی تأکید کرد: وقتی می‌گوییم پاندمی یعنی بیماری حداقل در دو منطقه از مناطق ششگانه سازمان جهانی بهداشت اپیدمی دارد. الان التهاب اپیدمی در منطقه جنوب شرقی در جریان است در مناطق دیگری این التهاب را نمی‌بینیم این بدین معنی است که اپیدمی خاموش نشده اما دیگر شرایط اضطرار را ندارد. اپیدمی، طغیان و پاندمی سه واژه متفاوت هستند. وقتی می‌گوییم طغیان بدین معنی است که بیماری در یک محدوده زمانی و مکانی خاص، در اپیدمی بیماری در سطح یک شهر، استان یا کشور متمرکز است. پاندمی هم وقتی است که بیماری از مرزها عبور کرده و حداقل در دو منطقه سازمان جهانی بهداشت بیماری فعال باشد.
    سوری بیان کرد: الان هم طغیان‌ها و هم اپیدمی‌هایی در کشورهای اطراف چین وجود دارد. طغیان بیماری می‌تواند کنترل شود یا اینکه تبدیل به اپیدمی شود. در سال 98 ما طغیان کرونا را در قم داشتیم که اگر کنترل می‌شد به گیلان، تهران و سایر نقاط کشور کشیده نمی شد و تبدیل به اپیدمی نمی‌شد. اکنون هم باید رصد کنیم ببینیم اگر طغیانی در جایی از کشور وجود دارد سریع با اعزام تیم‌های واکنش سریع این طغیان‌ها را کنترل کنیم. متأسفانه نه رصدی صورت می‌گیرد نه تیم واکنشی وجود دارد.
    وی تأکید کرد: یک کار دیگر کنترل ترددهای بین کشورهای دارای طغیان یا اپیدمی با ایران است و تمهیدات کنترلی به شدت جامعی صورت بگیرد.سوری همچنین یادآور شد: نیاز است که واکسن‌های جدیدی تولید شود تا با واریانت‌های غالب مقابله کنند. الان با توجه به اینکه نظام مراقبت ژنومیک در کشور نداریم نمی‌‍توانیم تشخیص دهیم که چه وارایانتی در کشور غالب است از سوی دیگر تعداد تست‌هایی که در کشور برای سنجش ژنتیکی انجام می‌شود چنان محدود و کم است که نمی‌تواند نماینده شرایط در کل کشور باشد لذا با توجه به اینکه وضعیت ویروس را به لحاظ ژنتیکی نمی‌دانیم طبیعتا میزان اثر بخشی واکسن‌های موجود بر آنها را نیز نمی‌دانیم.
    وی بیان کرد: برای تولید واکسن‌های جدید باید نخست واریانت‌های غالب را بشناسیم. به نظر می‌رسد شرکت‌های واکسن‌سازی هم فعالیت خاصی را در این حوزه ندارند.
    نباید دچار خواب زمستانی در برابر بیماری کرونا شویم
    این اپیدمیولوژیست تأکید کرد: کرختی و خواب زمستانی و عادی انگاری کامل  نباید در جامعه ایجاد شود و این یک خطر جدی برای خیزش بیماری است. تنها مؤلفه‌ای که به آن دلخوش کرده‌ایم خود ویروس و کاهش بیماری‌زایی آن است که هیچ تضمینی برای آن هم وجود ندارد و واریانت جدید ممکن است از سطح کشندگی بالایی برخوردار باشد. کووید19 یک بیماری نوپدید است و نمی‌توانیم آن را با آنفلوآنزای قرن بیستم مقایسه کرده و با الگوی آن پیش برویم. 
    وی افزود: در بسیاری از کشورها پایش های مختلف صورت گرفته و همچنان آمادگی خود را برای هر خیزی از بیماری حفظ کرده‌اند. در کشور ما هم با توجه به اینکه اثر بخشی واکسن‌ها کاهش پیدا کرده  و احتمال خیز جدید بیماری باید آمادگی خود را بالا ببریم.