سرمقاله

آقایان صاحب قدرت! برسر قدرت ماندن به چه قیمتی؟ / مرتضی عزتی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • ارائه بسته‌های ویژه همراه اول به‌مناسبت روز مادر
  • حضور همراه اول با مجموعه‌ای از سرویس‌های فناورانه در نمایشگاه تلکام 2024
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 30633  |  صفحه ۱۱ | ایران و جهان  |  تاریخ: 11 تیر 1403
    از غزه و لبنان تا بحران بزرگ داخلی
    باتلاق اسرائیل در چندجبهه
    رژیم صهیونیستی هم‌زمان با جنگ غزه، در یک باتلاق بزرگ در چند جبهه گرفتار شده و علاوه بر محاصره این رژیم توسط گروه‌های مقاومت، جبهه داخلی اسرائیل هم با یک بحران بزرگ دست و پنجه نرم می‌کند.
    به گزارش تسنیم، از زمان آغاز نبرد طوفان الاقصی توسط مقاومت فلسطین در 7 اکتبر 2023 و بعد از آن آغاز جنگ ویرانگر رژیم اشغالگر علیه نوار غزه، صحبت‌ها درباره یک باتلاق بزرگ برای اسرائیل در چند جبهه، در محافل صهیونیستی بالا گرفته است.
    اسرائیل و فرسایش در جنگ غزه
    صهیونیست‌ها با وجود اینکه از همان ابتدا متوجه شدند این جنگ صرفاً محدود به نوار غزه نخواهد بود و به مرور به کل منطقه گسترش می‌یابد و تهدید بزرگ جنگ چند جبهه‌ای علیه اسرائیل را به همراه دارد، با تکیه بر حمایت‌های نامحدود آمریکا و کشورهای اروپایی، به نسل کشی علیه مردم غزه ادامه دادند.
    اما روند جنگ و نتایج آن چیزی نبود که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و کابینه و ارتش این رژیم تصور می‌کردند. بنابراین کار به جایی رسید که بسیاری از مقامات نظامی و سیاستمداران سابق صهیونیست از ماه‌های ابتدایی جنگ، درباره ادامه این جنگ فرسایشی و عواقب مرگبار آن برای اسرائیل هشدار دادند. گادی آیزنکوت، رئیس پیشین ستاد ارتش رژیم صهیونیستی و همچنین عضو کابینه جنگ این رژیم که اخیراً استعفا داد، از بارز ترین مقامات صهیونیست است که اهداف جنگی نتانیاهو در غزه را به چالش کشید و تاکید کرد: صحبت از پیروزی کامل بر حماس غیرواقعی است و خسارات ارتش اسرائیل در غزه به یک منبع نگرانی بزرگ برای فرماندهان ارتش تبدیل شده است.
    آلون بن دیوید، نویسنده و کارشناس صهیونیست در روزنامه عبری معاریو در این زمینه می‌گوید: همه برنامه‌های عملیاتی ارتش قبل از 7 اکتبر درباره جنگی بود که قرار بود صرفاً چند هفته طول بکشد و هیچکس انتظار نداشت که این جنگ چند ماه، یا یک و یا دو سال ادامه داشته باشد.
    وی افزود: بر این اساس، ارتش از نظر نیروهای ذخیره و یا میزان تجهیزات برای چنین جنگی آمادگی نداشت؛ جایی که امروز می‌بینیم نزدیک به 700 نظامی ارتش اسرائیل کشته شده و 3922 نظامی هم زخمی شده‌اند. از طرف دیگر 11 هزار نظامی ارتش اسرائیل دچار آسیب‌های روانی شده‌اند و به حمایت نیاز دارند. علاوه بر آن از ابتدای جنگ تاکنون 500 خودروی زرهی ارتش اسرائیل آسیب جدی دیده و ده‌ها خودرو به طور کامل منهدم شده است.
    در واقع درجا زدن ارتش اسرائیل در غزه و ناتوانی آن در تضعیف توانایی‌های حماس، تردیدهایی را در میان مقامات نظامی اسرائیلی در زمینه امکان رسیدن به اهداف اصلی جنگ ایجاد کرد.
    روند این جنگ فرسایشی و عدم وجود چشم اندازی برای پایان آن همچون جرقه‌ای بود که اختلافات میان نتانیاهو و ارتش را آشکار کرد؛ تا جایی که سخنگوی ارتش اسرائیل اعتراف کرد، نمی‌توان حماس را از بین برد. بعد از آن شاهد هجمه‌های تند نتانیاهو و حامیان وی علیه ارتش صهیونیستی و تشدید اختلافات میان آنها بودیم.
    در این میان روز بعد از جنگ، نیز تبدیل به یک نگرانی و چالش بزرگ برای اسرائیل شده است و خود صهیونیست‌ها اعتراف می‌کنند که کابینه و ارتش هیچ برنامه‌ای برای روز بعد از جنگ ندارند و اصلاً نمی‌دانند این جنگ قرار است چگونه به پایان برسد.
    در این زمینه لازم است، جبهه‌های خطرناکی که رژیم صهیونیستی در سایه جنگ غزه گرفتار آنها شده است را مورد بررسی قرار دهیم.
    شعله‌های مقاومت در کرانه باختری ضد اشغالگران
    از 7 اکتبر 2023 همزمان با آغاز جنگ غزه، کرانه باختری که همواره بستر مقاومت علیه اشغالگری بوده است، تبدیل به یک عرصه داغ ضد صهیونیست‌ها شد و رژیم اشغالگر تلاش زیادی برای جلوگیری از انفجار اوضاع در کرانه باختری کرد. در همین راستا صهیونیست‌ها کمپین بزرگی از ترور و بازداشت‌ها را در کرانه باختری به راه انداختند و در حدود 9 ماه گذشته تعداد شهدای فلسطینی در کرانه باختری به بیش از 550 و تعداد بازداشت شدگان به حدود 9325 نفر رسیده است.
    اما هیچ یک از این تلاش‌های صهیونیست‌ها مانع شعله ور شدن مقاومت در کرانه باختری نشد و شاهد یک نبرد شدید در کرانه باختری ضد اشغالگران هستیم.
    در این‌ میان شهر قلقیلیه نمونه بارز توسعه عملیات‌های مقاومت در کرانه باختری است. از اوایل دسامبر گذشته عملیات‌های انفرادی مقاومتی در قلقیلیه به شکل قابل توجهی تشدید شد و سپس رزمندگان در آنجا به گروه‌های مقاومتی همچون گردان‌های شهدای الاقصی پیوستند.
    طی همین مدت، گردان قلقیلیه وابسته به سرایا القدس، شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی تشکیل شد و عملیات‌های مقاومتی آن همچنان ادامه دارد.
    در منطقه نابلس هم با وجود اینکه طی چند سال گذشته، عملیات‌های مقاومت تا حدی محدود شده بود اما همزمان با آغاز جنگ غزه نابلس هم همانند دیگر مناطق کرانه باختری، آتش خشم مقابل اشغالگران را شعله‌ور کرد. همچنین عملیات‌های مقاومتی در طوباس و جنین هم بار دیگر اوج گرفت که آخرین مورد آن هلاکت یک افسر ارشد صهیونیست و زخمی شدن 17 نظامی ارتش اشغالگر در جریان عملیات رزمندگان مقاومت در جنین طی چند روز گذشته بود.
    وب سایت عبری والا در این زمینه اعلام کرد که گروه‌های مسلح فلسطینی در کرانه باختری به صورت هوشمندانه کارکرده و نیروهای ارتش اسرائیل را فریب داده‌اند. بنابراین بسیاری از ناظران معتقدند که کار مقاومت در کرانه باختری شاهد توسعه و گسترش بیشتر خواهد بود که همین امر در سایه گرفتاری ارتش اسرائیل در جبهه‌های شمال و جنوب، خطر بزرگی برای اسرائیلی‌ها محسوب می‌شود.
    لبنان؛ آتش زیر خاکستر ضد اشغالگران
    تنها یک روز بعد از آغاز جنگ نسل کشی رژیم صهیونیستی علیه غزه، حزب الله با هدف حمایت از مقاومت و مردم فلسطین در نوار غزه، جبهه‌ای را علیه اشغالگران در شمال فلسطین اشغالی گشود و از آن زمان تاکنون در سایه ضربات بزرگ و غیرقابل تصوری که حزب الله به صهیونیست‌ها وارد کرده، محافل این رژیم به شدت نگران سناریوهای خطرناک گسترش جنگ با لبنان هستند.
    همانطور که رسانه‌های صهیونیستی و آمریکایی اعتراف می‌کنند، حزب الله با حملات موشکی و پهپادی خود به شمال فلسطین اشغالی توانسته 200 هزار شهرک نشین صهیونیست را از شمال فراری دهد؛ تا جایی که مسئولان صهیونیست می‌گویند شمال اسرائیل (فلسطین اشغالی) در اختیار حزب الله است و نصرالله بر آن حکومت می‌کند.
    روند نبرد کنونی میان حزب الله و دشمن صهیونیستی از 9 ماه گذشته تاکنون ثابت کرده که اسرائیل عملاً در برابر حزب‌الله هیچ گونه بازدارندگی ندارد و باید به فکر یک استراتژی جدید برای جلوگیری از ادامه حملات حزب الله به شمال فلسطین اشغالی باشد تا افکار عمومی وحشت زده شهرک نشینان را آرام کند.
    روزنامه تایمز آو اسرائیل در این زمینه گزارش داد: آنچه که در شمال اتفاق می‌افتد عمق باتلاق اسرائیل و محدود بودن گزینه‌های آن را نشان می‌دهد و ثابت می‌کند که هزینه‌های جنگ با حزب‌الله چقدر زیاد است.
    شبکه 13 رژیم صهیونیستی هم در گزارشی اعلام کرد: حزب الله بسیار بیشتر از آن چیزی که ما بتوانیم تحمل کنیم اسرائیل را تحقیر کرده است و بنابراین مقامات اسرائیلی باید کاری برای اثبات توان خود در اداره جنگ در دو جبهه انجام می‌دادند. اما می‌بینیم که مقامات همچون یوآو گالانت (وزیر جنگ رژیم صهیونیستی) که لبنان را تهدید به بازگشت به عصر حجر می‌کرد، امروز از تهدیدات خود عقب نشینی کرده و به دنبال یافتن گزینه سیاسی برای پایان دادن به جنگ با حزب الله است.
    همچنین تحلیلگران صهیونیست معتقدند، کابینه اسرائیل چشم انداز روشنی درباره اهداف جنگی مقابل حزب الله و چگونگی دستیابی به آن ندارد و همین امر موجب ایجاد یک معضل بزرگ برای اسرائیل می‌شود. به همین دلیل است که اسرائیل تاکنون اقدام بزرگی علیه لبنان انجام نداده و از واکنش حزب الله می‌ترسد؛ به ویژه اینکه اسرائیل اعتمادی به قدرت خود برای رسیدن به اهدافش در برابر حزب الله ندارد.
    اماتسیا برعم، مدیر بخش مطالعات خاورمیانه و جهان اسلام در دانشگاه حیفا در این زمینه اعلام کرد :اسرائیل در یک باتلاق تاریک گرفتار شده و هیچ چشم اندازی برای خروج از آن ندارد که همین امر موجب طولانی شدن این جنگ فرسایشی می‌شود. در واقع اسرائیل در انتظار یک معجزه منطقه‌ای نشسته تا بتواند به تغییر واقعیت کمک کند.
    بحران بزرگ در جبهه داخلی رژیم صهیونیستی
    ماکس بوث، نویسنده معروف روزنامه واشنگتن پست هفته گذشته در مقاله‌ای درباره وضعیت آشفته جبهه داخلی رژیم صهیونیستی نوشت: غم، اندوه، ناامیدی و تاریکی، همه فضای اسرائیل را فرا گرفته است و من هرگز تا امروز اسرائیلی‌ها را این گونه افسرده ندیده بودم. طبق یک نظرسنجی که در ماه مه انجام شد تنها 37 درصد از اسرائیلی‌ها به آینده خوشبین بودند و مابقی احساس می‌کنند که در یک جنگ ابدی گرفتار شده‌اند.
    علاوه بر آن مهاجرت صهیونیست‌ها از فلسطین اشغالی به شکل فزاینده، تشدید شده و همین امر نفتالی بنت، نخست وزیر پیشین این رژیم را بر آن داشت تا از شهرک نشینان بخواهد که اینجا (فلسطین اشغالی) را ترک نکنند.
    رسانه‌های صهیونیستی گزارش می‌دهند: تعداد اسرائیلی‌هایی که بعد از جنگ غزه، فلسطین اشغالی را ترک کردند بیش از نیم میلیون نفر است.
    دالیا شیندلین، نویسنده صهیونیست ماه گذشته در مقاله‌ای در روزنامه گاردین اعلام کرد که جنگ بر درآمد و سلامت روان اسرائیلی‌ها تاثیر منفی می‌گذارد و خانواده‌های اسرائیلی هر روز فرزندان خود را در جنگ به خاطر اهداف موهوم همچون «پیروزی مطلق» از دست می‌دهند.
    ایلان پاپیه، مورخ صهیونیست هم در این زمینه اعلام کرد که جامعه یهودی اسرائیل شاهد شکاف شدید بوده و عملاً به دو اردوگاه رقیب تقسیم شده که قادر به یافتن نقاط مشترک نیستند. پیش از این اختلافات محدود به تنش‌های موجود میان سکولارها و حریدی‌ها بود، اما اکنون به تنش و اختلاف میان جامعه اسرائیلی با ارتش و کابینه گسترش یافته است.
    انزوای بین المللی صهیونیست‌ها بعد از جنگ غزه
    پیش از این در سایه حمایت‌های مستمر آمریکا و اروپا از رژیم صهیونیستی و فریب افکار عمومی جهان درباره ماهیت این رژیم، اسرائیلی‌ها هرگز به خاطر جنایت‌هایی که علیه مردم فلسطین انجام می‌دادند، در سطح جهان به ویژه در آمریکا و اروپا تحت فشار افکار عمومی قرار نداشته‌اند، اما جنگ غزه ماهیت جنایتکار و وحشی اسرائیل را برای همه جهان آشکار کرد و امروز نه تنها اسرائیل، بلکه حامیان آن هم به شدت مورد خشم افکار عمومی دنیا به ویژه در آمریکا و غرب قرار دارند.
    بر همین اساس نهادهای بین‌المللی تا حد زیادی می‌توانند در برابر فشارهای دولت‌های آمریکا و کشورهای غربی که به دنبال مصونیت همه جانبه برای اسرائیل هستند، مقاومت کنند. در همین زمینه دیوان بین‌المللی دادگستری با وجود اینکه همچنان تحت فشارهای غرب و آمریکا قرار دارد، اما توانسته اقداماتی علیه اسرائیل به دلیل جنایت‌های وحشیانه آن در غزه انجام دهد، از جمله صدور حکم بازداشت مقامات صهیونیست.
    همچنین سازمان ملل متحد که طی سال‌های گذشته به دلیل ترس از آمریکا، از قرار دادن رژیم صهیونیستی در لیست سیاه ناقضان حقوق کودکان در جهان خودداری می‌کرد، بعد از افشای حقیقت جنگ نسل کشی رژیم اشغالگر علیه غزه که بسیاری آن را جنگ با کودکان می‌نامند، مجبور شد اسرائیل را در صدر این لیست سیاه قرار دهد.
    جنبش‌های بزرگ دانشجویی که در آمریکا و اروپا در محکومیت جنایت‌های رژیم صهیونیستی علیه غزه به راه افتاده، نمونه بارزی از تغییر رویکرد افکار عمومی جهان در قبال صهیونیسم است.
    بر همین اساس محافل و کارشناسان صهیونیست ، درباره انزوای بین‌المللی اسرائیل و پیامدهای آن ابراز نگرانی می‌کنند. همچنین مقامات سابق این رژیم از جمله نخست وزیران آن بارها به انزوای بین المللی اسرائیل در جهان بعد از جنگ غزه اعتراف کرده‌اند.